När jag skriver detta är det första advent och spelåret 2021 tuffar på mot sitt slut i oerhörd hastighet. För att ni ska känna er trygga börjar vi med den obligatoriska uppdateringen om krisläget på Activision Blizzard. Men sen blir det lite nytt i form av att plastinstrumentskaparna Harmonix köpts upp av Epic Games, och att världens största gamingcenter har öppnats i Stockholm.

Activision Blizzards styrelse tillsätter ”ansvarskommitté”

Activision Blizzard

Det fortsätter alltjämt att storma kring Activision Blizzard.

Krisande speljätten Activision Blizzard har tillsatt en ny kommitté som ska leda arbetet mot sexuella trakasserier och diskriminering på arbetsplatsen. Det meddelade styrelsen i ett pressmeddelande sent på måndagskvällen i förra veckan. ”Ansvarskommittén” leds av styrelsens enda två kvinnliga medlemmar och ska ”övervaka företagets steg mot att framgångsrikt implementera nya policys, tillvägagångssätt och kommittéer för att förbättra arbetsmiljön och avlägsna alla former av trakasserier och diskriminering”.

Kommittén har som något luddig uppgift att se till att ledningen, där den kritiserade vd:n Bobby Kotick ingår, levererar mätningar över hur arbetet går. Man ska även tillsätta en ny, ”diverse director”, i styrelsen.

Uttalandet från styrelsen kommer efter den senaste vändan i skandalerna kring Activision Blizzard att Bobby Kotick påstås ha känt till oegentligheter i många år utan att ha agerat. Jim Ryan och Phil Spencer, cheferna för Playstation respektive Xbox, har kritiserat Activision Blizzard för att inte göra tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön. Nu får de även sällskap av Nintendos vd Doug Bowser kallar enligt Fanbyte situationen för ”oroande och störande” i ett mejl till sina anställda.

Niklas tankar: Efter reportaget i The Wall Street Journal och Phil Spencers och Jim Ryans uttalanden kändes det verkligen som att Kotick hängde löst. Tur då att styrelsen rycker ut för honom, med vad som känns som ett väldigt uddlöst tilltag. Att styrelsen själva ska se till att jobbet görs, och att de rapporterar till Kotick själv låter ju som ett circle jerk av guds nåde. Men! Kotick har själv sagt att han kan tänka sig att lämna om man inte lyckas ta itu med all skit, men hur arbetet går verkar ju alltså vara typ upp till han själv. Nåja, vi får väl se var det landar, men hur löst Bobby Kotick hänger ändras för varje vecka, känns det som.

Epic köper Harmonix – ska jobba med Fortnite

Epic + Harmonix

Det blir kanske inga fler plastinstrument från Harmonix.

Rock Band-utvecklarna och plastinstrument-skaparna Harmonix har köpts upp av Epic Games, meddelar de två förtagen i ett gemensamt uttalande. Harmonix ska ”skapa musikaliska upplevelser och spelmekanik i Fortnite”, men lovar att man inte ger upp på sina äldre spel, utan kommer att fortsätta släppa låtar till Rock Band 4 och events till DJ-spelet Fuser.

Harmonix skriver i uttalandet att de ska ”jobba med Epic för att återigen utmana förväntningarna när vi tar våra unika musikspelsupplevelser till Metaverse”. Epic har redan flirtat med musik i Fortnite och hållit stora virtuella konserter med artister som Ariana Grande och Travis Scott.

Niklas tankar: Det är svårt att veta vad man ska tycka om sådana här uppköp. Å ena sidan riskerar vi att förlora Harmonix särart när de primärt ska syssla med Fortnite. Vi som inte spelar spelet har ju marginell behållning av det. Å andra sidan kanske det är enda sättet för Harmonix att överleva och inte behöva göra nedskärningar. Man slipper jaga nya projekt och nya investeringar och de anställda kan troligtvis känna sig lite tryggare i sin arbetssituation. Även om jag inte spelar Fortnite är jag ju väldigt nyfiken på vad det blir av Metaverse, och vad det ens är tänkt att vara. Harmonix har gjort mycket bra genom åren, och jag är spänd på att se vad deras roll i det hela kommer att bli.

Världens största gamingcenter har öppnats i Stockholm

Space Gaming

Här ska fler än 400 personer kunna teabagga samtidigt. Bild: Space

I förra veckan invigdes Space i Stockholm, ett kulturcenter för den digitala generationen tillika världens största gamingcenter med över 400 spelstationer. Space breder ut sig över sju våningar vid Sergels torg och ska kombinera gaming, musik, e-sport och ”content creation”.

”Vårt mål är att alla besökare ska kunna utvecklas och inspireras, fördjupa sina digitala kunskaper och känna gemenskap”, säger Åsa Caap, ansvarig för Space, i ett pressmeddelande.

Space inhyser utöver de över 400 spelstationerna även norra Europas största, permanenta arena för e-sport, barer, kaféer, arbetsytor och ett japanskt och koreanskt brasseri. Nästa år öppnar utställningen Avicii Experience i huset.

Space ägs och drivs av Björn Ulvaeus-bolaget som även driver Abba the Museum, Cirkus och Hasselbacken i Stockholm.

Niklas tankar: Kommer jag att hänga på Space när jag är i Stockholm? Fragga på världens största gamingcenter eller jubla i nora Europas största arena för e-sport? Troligtvis inte. Men det är kul och viktigt att digital underhållning i allmänhet, och spel i synnerhet får ta stor plats centralt i vår huvudstad. Spel är oerhört stort i Sverige och vi har alltid legat i framkant inom såväl utveckling som e-sport. Det har vi flera gånger sjabblat bort, senast i år när vi inte lyckades med värdskapet för världens största e-sportturnering, The International. Det problemet löstes som tur var i tid till CS:GO-majorn i Globen. Vi får hoppas på att vi i framtiden blir bättre på att förvalta lilla Sveriges förhållandevis stora plats i världens bästa underhållningsform.