Det verkar som att jag inte varit ensam om att all ledig tid på God of War under den gångna veckan, det har nämligen varit rätt skralt på spelnyhetsfronten. Men David Cage och hans ego sviker aldrig, inte heller stora spelutgivare och deras lootlådor. Vi säger även denna vecka hej till Nintendos nya chef Shuntaro Furukawa. Hej hej!

Quantic Dream stämmer franska journalister för kritiska artiklar

Tryck X för samhällskritik.

Quantic Dream, med chefen David Cage i spetsen, har stämt den franska tidningen Le Monde och sajten Mediapart för att ha rapporterat negativt om studion, rapporterar Kotaku. Anledningen är att de två publikationerna, tillsammans med Canard PC, publicerade reportage om sexuella trakasserier och dålig arbetsmiljö på den franska studion – något som ska ha förargat David Cage och hans kollega Guillaume de Fondaumière. Canard PC har inte tagit emot någon stämning för sitt reportage om läget på Quantic Dream, men väl ett par hotfulla mejl.

Quantic Dream har sagt att alla anklagelser mot dem är falska och att de är en del av en smutskastningskampanj mot dem.

Niklas tankar: Det finns en liten, liten, liten, mikroskopisk chans att alla anklagelser om sexuella trakasserier och pissig arbetsmiljö hos Quantic Dream är falska, men det mesta tyder på att det stämmer. Oavsett vad så är att stämma journalister sällan ett bra sätt att tackla sin egna taskiga företagskultur – särskilt strax innan man ska släppa ett storspel. Cage och kompani gör det allt svårare att spela Detroit: Become Human med gott samvete, även om det är svårt att slita blicken från den växande härva som är Quantic Dream just nu.

Nintendo har fått en ny chef

Shuntaro Furukawa har vind i seglen när han tar över Nintendo.

Shuntaro Furukawa. Så heter Nintendos nya högsta chef, som tar över när 68-årige Tatsumi Kimishima går i pension. Shuntaro Furukawa, som är 46 år gammal kommer senast från The Pokémon Companys bolagsstyrelse och blir den sjätte personen att vara högste chef hos Nintendo på företagets 128 år.

Skiftet i ledningen meddelades under ett aktieägarmöte i förra veckan där det även framgick att Nintendos förväntade vinst för det kommande året är den högsta sedan 2010, rapporterar Bloomberg.

Niklas tankar: Egentligen spelar det inte jättestor roll vilken affärsman som sitter högst upp på toppen på Nintendo, det är ändå inte där de roliga kreativa besluten fattas. Men det är åtminstone positivt att någon lite yngre tar över, eftersom Kimishima fick hoppa in hastigt när Satoru Iwata dog 2015. Det är tveksamt om någon någonsin kan fylla den charmige Iwatas skor, men det behövs inte. Iwata var perfekt.

Belgien: Lootlådor kan vara gambling

Kan Overwatchs lootlådor vara gambling? Belgien tycker det i alla fall.

Ytterligare ett statligt organ har kommit fram till att lootlådor kan bryta mot landets lagar om hasardspel. I förra veckan rapporterades det att Nederländernas spelmyndighet tycker att vissa spel bryter mot lagen, och nu är det grannlandet Belgiens tur, skriver Eurogamer. I Belgien gäller det, enligt ett uttalande från justitieminister Koen Geens, Fifa 18, Overwatch och CS:GO. Landets spelmyndighet kräver att spelens lootlådor tas ur spelet, annars riskerar utgivarna upp till fem års fängelse och 800 000 euro i böter.

Utredningarna inleddes i Belgien efter kontroverserna med lootlådorna i Star Wars: Battlefront 2 i höstas. Spelet klarade sig dock sedan man plockade bort lådorna efter högljudd kritik mot dem.

Niklas tankar: Förra veckan skrev jag att vi lär se fler liknande motreaktioner mot lootlådor. Mycket riktigt tog det inte ens en vecka. När nu två länder krävt att lådorna plockas bort ur flertalet spel är det mer troligt att något faktiskt händer – och att fler hoppar på tåget. Som sagt, det ska nog mycket till om utgivarna ska våga sig på något liknande inom den närmaste tiden.