Sommaren börjar komma in på sluttampen och undertecknad har precis gått på semester. Något annat som verkar ha tagit semester är spelnyheterna, som om alla går och väntar på Gamescom som drar igång om några veckor. Denna vecka uppmärksammar vi att Bioware-veteranen Corey Gaspur har avlidit, att Steam lockar en massa nya användare och att en riktigt cool pappa räddar sonens Rocket League-match.

Bioware-veteranen Corey Gaspur är död

Corey Gaspur. Foto: Bioware

Bioware-veteranen och lead designern Corey Gaspur har dött, rapporterar såväl flera medier som Bioware själva på sin blogg. Gaspur jobbade på studion i knappt tio år och var designer på spel som Sonic Chronicles, Dragon Age: Origins, Mass Effect 2 och 3, och var senast lead designer på Anthem.

”Corey var en duktig designer och en ännu bättre människa. Vi beklagar sorgen Coreys familj och alla som kände honom. Vi kommer att sakna dig”, skriver Bioware-teamet i blogginlägget.

Niklas tankar: Det är alltid sorgligt när någon i branschen går bort, och ännu värre är det när någon går bort i förtid. Svamprikets tankar går till Gaspurs familj och vänner.

Steam lockar 1,5 miljoner nya användare – i månaden

27 miljoner nya användare har tillkommit på Steam sedan januari i fjol. Det är nästan 1,5 miljoner nya i månaden. Siffrorna presenterades på spelkonferensen Casual Connect i Seattle i förra veckan, skriver Geekwire. Steam har nu i snitt 14 miljoner aktiva användare den tid på dygnet det spelas som mest. 2015 var den siffran 8,4 miljoner.

67 miljoner användare är aktiva varje månad, att jämföra med siffran 53 miljoner i månaden på Xbox Live som Microsoft rapporterade om förra kvartalet.

Niklas tankar: Det råder ingen tvekan om att PC-spelande lever och frodas, och Steam-siffrorna är ett lysande exempel på det. Att Steam ökar i antalet användande så mycket, trots att allt fler speltjänster som Origin och Uplay får allt större fotfäste, är inget annat än makalöst. Att PC-spelande har blivit mycket mindre krångligt rent tekniskt på senare tid spelar såklart också stor roll, och det är idag inte särskilt mycket svårare att installera och starta ett spel genom Steam än på valfri konsol. Det är inte bara vi källarnördar som spelar på PC idag, och det tycker åtminstone jag känns väldigt bra.

Hjälte-pappa räddar sin sons Rocket League-match

Dad of the year!

När Rocket League-spelaren Josh “JumpOnStuff” Russos lagkamrat inte dök upp på en tävling som hölls av tv-kanalen NBC fick han oväntad hjälp – av sin pappa, rapporterar Kotaku.

Russos pappa är långt ifrån ett Rocket League-proffs och ägnade början av matchen åt att lära sig kontrollerna.

Efter ett tag gick det bättre, och pappan lyckas till slut med det som borde vara omöjligt – att göra ett mål.

Niklas tankar: Vårt lilla hörn av populärkulturen är så full av näthat och trakasserier, särskilt inom e-sporten. Då är det oerhört uppfriskande när sådana här underbara berättelser dyker upp. Josh Russos pappa är verkligen farsan hela dagen här och en underbar förebild för alla med spelande barn.

Även om Russo och hans pappa förlorade matchen så vann de utan tvekan publikens, och internets, hjärtan.