Augusti drar mot sitt slut och här nere i söder har vi äntligen blivit kvitt den senaste groteska värmeböljan. Nu går det åtminstone att spela utan att drypa av svett igen! Denna vecka är det dags för Embracer att återigen hala fram plånboken när de köper rättigheterna till ingen annan än JRR Tolkiens verk. Vi har nu även fått svart på vitt att det sålts dubbelt så många Playstation 4 som Xbox One. Sist men inte minst kollar vi in 20(!) sekunder av den kommande The Last of Us-serien på HBO.

Embracer köper Tolkien-rättigheter – och släpper Sunsoft-klassiker

Gandalf Mr. Gimmick

Gandalf och Gimmick, järngänget!

Svenska speljätten Embracer Group har återigen tagit på sig spenderarbyxorna. Denna gång har man bland annat, för en okänd summa, köpt Middle-earth Enterprises, som ger dem rättigheterna till JRR Tolkiens Sagan om Ringen och Bilbo. Då ingår filmer, spel, brädspel, merch, nöjesparker och scenproduktioner baserade på Tolkiens verk. Med dessa rättigheter planerar man att utforska möjligheterna för ”fler filmer baserade på ikoniska karaktärer som Gandalf, Aragorn, Gollum, Galadriel, Eowyn och andra karaktärer från JRR Tolkiens litterära verk”, skriver Embracer i ett pressmeddelande om köpet. Middle-earth Enterprises ska ingå i en ny operativ koncern: Embracer Freemode.

I Embracer Freemode ska även Bitwave Games ingå. Den svenska studion ska ta klassiska japanska spel från Toaplan och Sunsoft till PC och konsol.  Toaplan ligger bakom spel som Out Zone, Zero Wing och Snow Bros. Från Sunsoft ska Bitwave Games bland annat släppa Mr. Gimmick, ett spel som tidigare bara släppts i Japan – och Skandinavien.

Som om inte det vore nog har Embracer även köpt Maneater-utvecklarna Tripwire Interactive, Limited Run Games – som släpper fysiska utgåvor av indiespel – Tuxedo Labs från Malmö som gjort Teardown samt karaokebolaget Singtrix.

Niklas tankar: Vid det här laget börjar det nästan bli löjligt hur mycket Embracer bara köper och köper. Tolkien-rättigheterna är såklart jättestort, och man kan tänka sig att det inte bara blir film av det hela, utan även spel. Bitwave-köpet för att få ur sig Toaplan- och Sunsoft-klassiker är kul, då det är svårt att spela många gamla spel på laglig väg nu för tiden. Det visar även att Embracer verkligen vill lägga sina ägg i så många olika korgar som möjligt. Men man börjar ju undra om det här verkligen kan hålla, eller om det kommer att kollapsa till slut. Embracers helt galna framfart är oerhört fascinerande – och lite läskigt – att följa.

Dubbelt så många Playstation 4 som Xbox One har sålts

Playstation 4 Xbox One

Den till vänster är mer än dubbelt så populär som den till höger. Bild: Evan Amos/Wikimedia Commons

Sony har sålt dubbelt så många Playstation 4-enheter som Microsoft har sålt Xbox One. Det stod klart sedan Microsoft i förra veckan presenterade försäljningssiffror för sina konsoler för första gången på sju år, rapporterar flera medier.

Det är i ett dokument i en brasiliansk domstol i den pågående processen kring köpet av Activision Blizzard som Microsoft skriver att ”Sony har överträffat Microsoft vad gäller konsolförsäljning och hur många som används, och har sålt fler än dubbelt så många konsoler som Xbox”.

Sony har slutat rapportera försäljning av Playstation 4-konsoler, men siffran låg i mars i år på 117,2 miljoner enheter. Det skulle innebära att Microsoft sålt som mest 58 miljoner Xbox One. Nintendo, å sin sida, har sålt 111 miljoner Switch-enheter och förväntas passera Playstation 4 under 2022.

När det gäller den nuvarande konsolgenerationen verkar det vara lite jämnare mellan Playstation och Xbox. Enligt VGChartz, som följer försäljningssiffror för spel, ska runt 20 miljoner Playstation 5-enheter ha sålts, jämfört med nära 15 miljoner Xbox Series X och S.

Niklas tankar: Jag blev ärligt talat rätt förvånad över att det sålts så pass mycket färre Xbox One än Playstation 4. Att Playstation var marknadsledande under den förra generationen var knappast ingen hemlighet, men att det skulle skilja så mycket kunde jag aldrig tro. Oavsett var det en imponerande konsolgeneration som gav oss en hel del riktigt feta spel som vi nu ser få uppföljare till de maffiga Playstation 5 och Xbox Series X. Det blir spännande att se hur det blir den här generationen men jag tror att den, komponentbrist, leveransproblem och lågkonjunktur till trots, kommer att slå den förra när det är dags att räkna ihop det. Fler än någonsin har skaffat sig spel som intresse, särskilt under pandemin, så tror inte att det kommer att minska åtminstone.

Här är de första bilderna från The Last of Us-serien

De första rörliga bilderna från den kommande The Last of Us-serien på HBO har visats. Det var i en trailer för streamingjättens serier som släpps 2023 som knappt 20 sekunder The Last of Us dök up. I klippet får vi se Pedro Pascal och Bella Ramsey som Joel och Ellie i en dialog som verkar lyft direkt ur spelet. Vi får också se en glimt av Nick Offerman som Bill och Joels dotter Sarah.

Den första säsongen av The Last of Us på HBO ska innehålla tio avsnitt, och släpps någon gång under nästa år.

Niklas tankar: Jag har, av oklar anledning, blivit rätt taggad på filmatiseringen av The Last of Us. Från att ha sagt att det absolut inte behövs, eftersom Naughty Dogs spel i stor sett redan är filmer, sitter jag här och längtar efter att den ska släppas. Mycket av det har med castingen att göra. Pedro Pasacal, Bella Ramsey och Nick Offerman känns som att det kan bli en riktig fullträff, och att Chernobyl-folket ligger bakom gör mig försiktigt hoppfull. Kan bli bra det här!