Ny vecka, nya nyheter! Medan vi inväntar vår och vaccinationer fortsätter spelnyheterna som vanligt. Denna vecka har CD Projekt Red hamnat i blåsväder – igen! Dock inte på eget bevåg den här gången. Dessutom har The Last of Us-serien fått sin Joel och Ellie och slutligen kollar vi in att Terraria inte längre kommer till Stadia efter att Google ställt till det för utvecklaren.

Källkoder sålda efter att CD Projekt Red hackats

Cyberpunk 2077

Någon verkar ha lagt rabarber på källkoden till det här.

Källkoden till Cyberpunk 2077, kortspelet Gwent och en ännu osläppt version av The Witcher 3 ska ha sålts på darknet, skriver bland andra IGN. Detta efter att utvecklarna CD Projekt Red hackats i förra veckan och, enligt hackarna, blivit av med inte bara källkoder utan även dokument som rör bland annat ekonomi, administration och investerarrelationer. Det var CD Projekt Red själva som gick ut med att de blivit hackade i ett uttalande på Twitter.

Vem som hackat studions servrar, eller vad de faktiskt kommit över är oklart, men det påstås alltså att alla de stulna filerna sålts till en okänd köpare. Enigt darknet-observatörerna Kela ska det hela ha gått för en summa som innebär att säljarna inte kommer att sälja vidare informationen till någon annan.

Utöver det första uttalandet, där man klargör att man inte kommer att betala någon sorts lösensumma för informationen, har CD Projekt Red ännu inte kommenterat hacket eller den påstådda försäljningen.

Niklas tankar: Det går inte jättebra för CD Projekt Red just nu. Just när man trodde att Cyberpunk 2077-skandalen höll på att lugna ner sig händer nästa sjuka grej. Det är svårt att tycka synd om företaget som trampat i klaveret på så många sätt den senaste tiden, men man får hoppas att inget av informationen som ska ha kommit i fel händer är något som kan skada enskilda anställda eller samarbetspartners. Vad källkodens nya ägare skulle ha för nytta av den känns även väldigt oklart, då allt som eventuellt skulle göras med det lär mötas med rejäla rättsliga konsekvenser. Som vanligt ska det bli oerhört intressant att se var det här landar och vad konsekvenserna blir för CD Projekt Red.

De spelar Joel och Ellie i The Last of Us-serien

The Mandalorian och Lyanna Mormont, eller Pedro Pascal och Bella Ramsey som de egentligen heter, ska spela Joel och Ellie i HBO:s The Last of Us-serie, rapporterar Deadline och The Hollywood Reporter. Sedan tidigare är det känt att Chernobyl-skaparen Craig Mazin skriver manus och producerar tillsammans med Naughty Dog-chefen Neil Druckman. Serien ser ut att följa det första spelet där Joel ska föra Ellie genom USA i jakten på ett botemedel mot zombieapokalypsen.

Niklas tankar: Även om det känns lite märkligt att göra en tv-serie av något som är så nära en film redan, så fattar jag såklart att det finns oerhört många som har HBO men inte har spelat The Last of Us, eller inte spelar alls. Pedro Pascal går från klarhet till klarhet och är fantastisk i The Mandalorian och Bella Ramsey är riktigt mäktig i Game of Thrones, där ju Pascal också var med som Oberyn Martell. Jag börjar försiktigt se fram emot att se hur ett av förra decenniets bästa spel tolkas som prestigeserie.

Google vs Terraria-utvecklare?

Terraria

Terraria, snart på en Stadia nära dig – INTE!

Terraria kommer inte att släppas till Google Stadia, trots att det ska ha varit nära förestående. Det efter ett bråk mellan Terraria-skaparen Andrew Spinks och Google som har låsts ute från sitt Google-konto, skriver Polygon. Spinks förlorade i januari, av oklar anledning, tillgången till sitt Youtube-konto och sitt Gmail-konto sedan 15 år tillbaka. Han blev dessutom av med alla köp han gjort på Stadia och allt han hade sparat i Google Drive. På Twitter skriver Spinks att Google inte varit behjälplig med att återfå åtkomsten till kontona, och han låter meddela att Terraria inte kommer att släppas till Stadia, nu eller i framtiden.

Det var bara två dagar innan händelsen som fans hade upptäckt att Terraria fått en åldersmärkning och ett släppdatum på Google Stadia. Men det kommer nu alltså inte att ske.

Niklas tankar: Vilken osis! Att Google och andra techjättar kan vara smått omöjliga att ha att göra med, men det här verkar ju vara smått löjligt. Någon kommer säkert tycka att det är småsint av utvecklaren att dra tillbaka sitt spel från Stadia, men jag tycker att det känns som en helt rimlig motåtgärd när man behandlas som skit. Gudarna ska veta att Stadia behöver fler, och populära, spel. Och är det något Terraria är, så är det populärt. Skärpning, Google!