Ännu en gång har ett svenskt e-sportlag vunnit en storseger. Denna gång är laget Ninjas in Pyjamas, spelet CS:GO och turneringen Dreamhack Masters i Malmö. Vi grattar NiP och passar även på att förundras över bondesimulatorn Stardew Valleys försäljingssiffror och Rockstars bekymmer med en före detta chef.

Stardew Valley har sålts en miljon gånger

Supermegapoppis spel.

Supermegapoppis spel.

Indiespelet Stardew Valley har sålts över en miljon gånger på Steam, rapporterar Polygon. Spelet släpptes den 26 februari i år efter a tt ha varit under utveckling i flera år. En halv miljon sålda spel blev det bara under de första två veckorna. Stardew Valleys skapare, Eric Barone, har inte kommenterat framgångarna själv, men har uppdaterat spelet flera gånger sedan det släpptes.

Niklas tankar: Jag skriver bara om försäljningssiffror i enstaka, unika, fall. Det som gör Stardew Valleys succé så anmärkningsvärd är att det utvecklas av en endaste person, som jobbat länge och hårt och dessutom fortsätter att uppdatera spelet efter det släppts. Eric Barone ska även ha samtalat med berörda parter om att släppa spelet på konsol, något som lär bidra till succén. Kul!

Ex-chef stämmer Rockstar på 150 miljoner dollar

Leslie Benzies - före detta rockstar.

Leslie Benzies – före detta rockstar.

Före detta Rockstar North-chefen Leslie Benzies har lämnat in en stämningsansökan mot sin tidigare arbetsgivare, skriver Giant Bomb. Benzies, som haft en viktig roll på företaget i över 15 år, vill ha 150 miljoner dollar för obetalda royalties från när han var tjänstledig efter släppet av Grand Theft Auto 5. Enligt ett skriftligt uttalande ska den påtvingade tjänstledigheten vara en del av en långtgående plan att undanhålla royalties från Benzies.

Rockstar har i sin tur svarat med att stämma Leslie Benzies och menar att de inte alls har undanhållit royalties från honom.

Niklas tankar: Du kanske undrar varför vi skriver om något så torrt som stämningar spelhusbossar emellan? Visst, det handlar om en hiskelig summa pengar, men stämningar är vanligtvis inte särskilt intressant. Men det blir desto roligare när man inser att det i ett sånt här skede skulle kunna bli så att en hel massa märkliga detaljer om förehavanden hos Rockstar genom åren blir offentliga. Det finns ingen brist på rykten om galenskaper som skett på ett av världens mest hemlighetsfulla spelhus under åren, och det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer fram oavsett hur det går med själva stämningarna.

Svenska Ninjas in Pyjamas segrare i Dreamhack Masters

Känslomässig kväll för Ninjas in Pyjamas.

Känslomässig kväll för Ninjas in Pyjamas. Foto: Adela Sznajder/Dreamhack

Svenska CS:GO-laget Ninjas in Pyjamas vann turneringen Dreamhack Masters i Malmö i söndags. Efter en jämn final slog de till slut ukrainska Natus Vincere med 2–0 i kartor.

– Det kan inte bli bättre, säger Adam ”Friberg” Friberg till Aftonbladet e-sport efter vinsten.

Turneringsvinsten i ett fullsatt Malmö arena är den första för Ninjas in Pyjamas sedan vintern 2015 och laget blir med den 800 000 kronor rikare.

Niklas tankar: Sverige! E-sport! Heja! Ännu en gång visar vi vad vi går för i e-sportkretsar, och cementerar vår plats som en av världens främsta e-sportnationer. Vi här på Svampriket kan egentligen inte göra så mycket mer än att gratta NiP för vinsten och ge alla inblandade i turneringen i Malmö en stor eloge för vad som enligt väldigt många varit ett mycket väl genomfört debutevent. Grattis!