Vissa veckor är bättre än andra vad gäller nyhetsflödet, och det här har varit en särdeles matig vecka. Vi kikar lite på att EA stänger ner Visceral Games och byter fokus på Amy Hennigs Star Wars-spel, att det kommer en officiellt licensierad kontroll för barn till Playstation 4 och att Neogaf legat nere i helgen efter att sajtägaren anklagats för sexuella trakasserier.

EA stänger Visceral Games – byter fokus på Star Wars-spel

EA har bestämt sig för att stänga ner Visceral Games, studion som utvecklat bland annat Dead Space-spelen och Battlefield: Hardline. Det meddelade EA-chefen Patrick Söderlund i ett pressmeddelande på företagets blogg i veckan.

Visceral arbetade med ett linjärt singleplayer-äventyr i Star Wars-universumet, ett projekt som letts av branschveteranen Amy Hennig. Detta spel kommer nu att tas över av andra EA-studior och få en annan riktning och ett annat, ännu okänt släppdatum.

”Under utvecklingsprocessen har vi testat spelkonceptet med spelare, tagit in återkoppling om vad och hur de vill spela och noga följt stora marknadsmässiga förändringar. Vi har förstått att vi behöver välja en ny riktning designmässigt för att kunna skapa en upplevelse som spelarna vill återvända till och kan njuta av länge”, skriver Patrick Söderlund i pressmeddelandet och fortsätter med att man försöker förflytta så många anställda på Visceral Games som möjligt till andra studior och projekt.

Niklas tankar: EA har återigen gjort vad de är bäst på, att lägga ner en studio man tidigare köpt upp. Det är oerhört deppigt att Visceral inte kommer att få göra klart sitt Star Wars-spel, och våra tankar går till dem som tveklöst kommer att stå utan arbete framöver. Däremot är jag inte lika övertygad om att det här, som många på nätet nu befarar, betyder döden för det stora AAA linjära singleplayer-äventyret. Den döden har förutspåtts flera gånger tidigare, men ändå har spel som Uncharted: The Lost Legacy, Horizon: Zero Dawn och senaste Zelda släppts i år. Däremot blir det allt mer uppenbart att det börjar bli ohållbart med att dessa jätteproduktioner ”bara” kostar 600 kronor om det inte finns något sätt för utvecklarna att kräma ur mer pengar ur produkten. Därför lär vi se fler onlinespel med ständigt upprepande innehåll som lockar spelare att komma tillbaka och spendera mer pengar. Tråkigt, men i princip nödvändigt.

Sony släpper Playstation-kontroll i barnstorlek

Mini Wired Gamepad ska passa mindre händer. Bild: Sony

Det kan bli enklare för barn och personer med små händer att spela Playstation 4 framöver. Hori har tillverkat en mindre variant av handkontrollen till konsolen som är officiellt licensierad av Sony. Mini Wired Gamepad, som den heter, är 40 procent mindre än Dualshock 4 och är designad för att passa barn och unga spelare. Istället för att vara trådlös har kontrollen en tre meter lång sladd och touch-plattan har ersatts av en knapp, men i övrigt har den samma knappar som sin storebror.

Mini Wired Gamepad kommer att släppas ”snart” på den amerikanska marknaden – och troligtvis även här i Sverige. I USA kommer den att kosta 30 dollar.

Niklas tankar: Sådant här gör mig lite glad. Inte nog med att barn som kanske har lite svårt med den större kontrollen kan få lättare att spela kan den även hjälpa personer med olika slags funktionsvariationer att avnjuta spel. Alternativa kontroller gjorda av tredjepartstillverkare finns till de flesta konsoler, men de är sällan officiellt licensierade av konsoltillverkaren. Hoppas vi får se mer av det här i framtiden, så att alla som vill kan spela.

Neogaf nere efter anklagelser om sexuella trakasserier

Diskussionsforumet Neogaf har legat nere i helgen efter det att sajtens ägare Tyler ”Evilore” Malka anklagats för att ha sexuellt trakasserat en kvinna, skriver Rolling Stones spelsajt Glixel.

Det var i lördags som en kvinna postade på Facebook om när hon på fyllan mådde dåligt och bestämt sig för att ta en dusch och en dåvarande vän till henne oombedd hoppade in i duschen tillsammans med henne – naken. Kvinnan hade inte tänkt namnge mannen, men i kommentarerna skriver hon: ”Fuck it, googla Evilore”.

Efter postningen började medlemmar och moderatorer protestera mot Tyler Malka på sajten, och flera moderatorer har hoppat av. Hela Neogaf togs ner kort efter anklagelserna kom fram och ligger på söndagkvällen fortfarande nere. Malka själv har i skrivande stund inte kommenterat anklagelserna.

Uppdatering: Neogaf kom upp igen på tisdagen, och Tyler Malka har i ett uttalande nekat till anklagelserna om sexuella trakasserier, skriver Eurogamer.

Niklas tankar: Att sexuella trakasserier förekommer även i vårt hörn av populärkulturen är såklart inget som är chockerande, och sett till innehållet som tillåts florera på Neogaf ibland är dessa anklagelser knappast förvånande. Huruvida de stämmer eller inte lär tiden få utvisa, men det finns i nuläget inget skäl att inte tro på kvinnan. Frågan är vad som kommer att hända med Neogaf, som ändå är en gigantisk sajt inom spelsfären, på gott och ont. Hur som helst – precis som jag skrev förra veckan om mannen som anmält trakasserier på Naughty Dog, så är det positivt att sådant här kommer upp till ytan i samband med #metoo-kampanjen. Skiten måste bort.