Vi är snart ute ur den hektiska spelhösten, och vi har bara ett par stora spel till innan det är dags för jul, nyår och Årets spel-omröstningar. Det märks att det börjar dra ihop sig, med andra ord, och i veckan som gick så släpptes nomineringarna till The Game Awards. Dessutom kom EA med lite trevliga nyheter angående sponsrade inlägg hos streamers och youtubers och vi fick se en jättesnygg fejkad Nintendo Switch.

EA inför regler för sponsrade inlägg

Ett av världens största spelhus, Electronic Arts, meddelade i förra veckan att man upprättat nya riktlinjer för youtubers, streamers och ”influencers” som gör sponsrade videor och inlägg. På sin tyska blogg presenterar EA hashtaggar och vattenstämplar som ska användas. I de fall EA har bidragit med resan eller liknande, men inte har inflytande över innehållet ska termen ”Supported by EA” användas. Om EA har betalat för själva innehållet ska begreppet ”Advertisement” framträda tydligt, skriver Kotaku.

Niklas tankar: I de grumliga vatten där det ibland nästan är omöjligt att skilja på sponsrat och redaktionellt material är EA:s initiativ lika välkommet som otippat. Det här kan hjälpa till att skingra förvirringar vad som är betalt för eller inte, och visar att EA vill uppfattas som ett ärligt företag med tydliga intentioner. Den stora frågan är nu om jag måste skriva #SupportedbyEA i slutet av mina recensioner av EA-spel i papperstidningen och hur jag i så fall förklarar det för min redaktör. Skämt åsido, det här gäller nog i första hand enskilda youtubers, streamers och ”influencers”. Med all rätt.

Här är de nominerade till The Game Awards

Med bara en och en halv månad kvar av 2016 är det dags för många att börja tänka på vilka som varit de bästa spelen under året. I förra veckan presenterade Geoff Keighley vilka spel som nominerats till en av de mest prestigefyllda galorna, The Game Awards. Vinnare i 18 kategorier ska utses, och det mest eftertraktade, Årets spel, slåss Doom, Inside, Overwatch, Uncharted 4: A Thief’s End, Titanfall 2 om. Hela listan på nominerade spel går att se i videon eller på The Game Awards sajt.

Niklas tankar: Usch. Snart är det dags. Något av det sämsta med ett spelår är att varenda kotte förväntas lista sina favoritspel under året som gått. Så även Svamprike-redaktionen. 2016 har varit ett av de starkaste spelåren på länge, och jag förutspår långa, utdragna och hätska diskussioner. Som på sin höjd måttligt intresserad av att lista saker och bestämma vad som är bättre än något annat ser jag fram emot det med skräckblandad förtjusning. Men måste säga att The Game Awards har ett starkt startfält, och många av de spelen lär också hamna på vår lista.

Fejkad Nintendo Switch tar internet med storm

Nintendo visade förra månaden upp sin kommande konsol, Switch, som fick ett till största delen varmt välkomnande på internet. Spelfans världen över är sugna på att få sätta tänderna i konsolen, och ett tag såg det ut som att Youtube-kändisen Etika fått göra just det. Under en stream, och senare i en video visas vad som ser ut att vara en Nintendo Switch upp lite hastigt. Föga förvånande var konsolen fejk, och i själva verket tillverkad av finske Frank Sandqvist, som tidigare i år tillverkade en fejkad version av vad många då trodde var Nintendo NX.

Sandqvists Switch-bygge är en kombination av 3D-printande, laserskärande och en massa andra tekniker, och han har laddat upp making of-videon ovan.

Niklas tankar: Den här gången var det nog inte riktigt lika många som gick på bluffen som i fallet med den ovala NX-kontrollen tidigare i år. Men faktum att Frank Sandqvists Switch är otroligt välgjord kvarstår. Så om du, som jag, är riktigt sugen på Nintendo nästa konsol kan jag verkligen rekommendera Sandqvists video ovan.