Cross-play mellan alla plattformar alltid känns väl ändå som att det borde vara standard? I framtiden blir det kanske så, nu när Sony till slut öppnat upp för alla utvecklare att föra in det i sina spel. Bra för Sony! Sämre är – kanske – att profilen Shawn Layden lämnar företaget efter 32 år. Men en annan bra sak! Red Dead Redemption 2 kommer till PC nästa månad. Det ni!

Cross-play på Playstation 4 nu tillgängligt för alla utvecklare

Äntligen är Sony också med på cross-play-tåget.

Sonys cross-play-funktion på Playstation 4 har lämnat betastadiet så att alla som utvecklar spel till konsolen nu kan använda sig av den, rapporterar Wired. Det innebär att konsolen stöder cross-play mellan olika plattformar i alla spel, förutsatt att spelskaparna utvecklar för det. Call of Duty: Modern Warfare, som släpps denna månaden, blir det första storspelet att utnyttja funktionen redan från start.

Cross-play mellan olika konsoler och PC har varit en efterlängtad funktion hos många spelare och utvecklare länge, och det ska länge ha varit Sony som varit tveksamma till att tillåta det.

Niklas tankar: Det var minsann på tiden! Snacket har varit att det är Sony som satt sig på tvären vad gäller cross-play och att det i vissa fall ska ha varit så enkelt för utvecklare att trycka på en knapp för att det ska kicka igång. Nu hoppas jag att cross-play, åtminstone över Playstation och Xbox, blir standard i framtiden, så att den som väljer en annan konsol än sina kompisar inte blir lämnade åt sitt eget öde. Skönt att vi verkar komma förbi småsintheten som dessa jätteföretag av outgrundlig anledning ofta tycks besitta.

Shawn Layden lämnar Sony efter 32 år

32 år senare lämnar Shawn Layden Sony. Bild: Carolina Gaona/Wikimedia Commons

Chefen för Playstations egna spelstudior, Shawn Layden, lämnar Sony efter 32 år på företaget. Det meddelades via Playstations Twitter-konto i förra veckan. Ingen anledning ges till varför Layden lämnar, eller vad han ska göra härnäst.

Shawn Laden är mest känd för att vara ansiktet utåt på Sonys E3-shower när han fram tills i fjol var företagets USA-chef.

Samma dag meddelade även Sonys Japan-chef, Atsushi Morita, att han lämnar företaget på grund av ålder. Det är oklart vilka som kommer att ersätta Layden och Morita.

Niklas tankar: Det är alltid lite tråkigt när folk man vant sig vid att se representera spelföretagen lämnar, men den här gången verkar det åtminstone inte ligga några konstigheter bakom det hela. En kvalificerad gissning är nog att vi är i slutet av en konsolgeneration, och att det passar bra att lämna nu om man är sugen på att hitta på något annat och inte vill bli fast på företaget en hel generation till. Mycket av vad nästa Playstation kommer att bli är bestämt vid det här laget, och spelen är redan under utveckling. Så då kanske det helt enkelt passar bra för honom att lämna med flaggan i topp. Kommer att sakna att se den till synes ständigt lite bekymrade mannen på scen, han verkar rätt trevlig.

Red Dead Redemption 2 till PC i november

Tänk dig detta smajl fast ännu snyggare.

Det har ryktats om länge, och nu har det bekräftats. Rockstars megasuccé Red Dead Redemption 2 kommer till PC den 5 november, då till deras egen launcher, Epic Games Store, Greenman Gaming, Humble Store, GameStop och vissa andra digitala butiker, skriver Eurogamer. Steam-användare får vänta lite längre, nämligen till den 5 december.

Rockstar vill gärna att folk förhandsbokar spelet via deras launcher, och lockar med bonusar i spelet plus ett gratisspel.

Niklas tankar: Jag har redan spelat igenom Red Dead Redemption 2 en gång, och känner inget behov av att göra det igen. Fast… Tänk hur snygga de där miljöerna lär vara på PC. Ray tracing och grejer kanske? Vänta… Ska bara springa och köpa en ny dator.