Gamescom kom och gick förra veckan, och förvånansvärt lite av intresse visades upp. Till skillnad från tidigare år låg Microsoft ganska lågt, och alla större spelvisningar uteblev. Men vi fick åtminstone se en trailer för något av det märkligaste jag sett på länge, Metal Gear Survive. Dessutom har Facebook meddelat att man jobbar på en ny plattform för spel tillsammans med Unity, och Sverok har släppt boken Föräldrar och e-sport.

Facebook och Unity startar spelplattform

facebookFacebook och Unity ingått ett partnerskap för att skapa en ny plattform för spel på PC. Plattformen ska bygga vidare på den gamla Facebook Games Arcade och ha stöd för såväl gamla Facebook-spel som nya, mer avancerade datorspel, skriver The Verge.

Plattformen är i nuläget i alpha-stadie och testas av en handfull spelutvecklare. Utöver det är inte mycket känt om Facebooks nya spelplattform, eller när den väntas rullas ut.

Niklas tankar: Att Facebook satsar på spel låter både logiskt och lovande. Och att man väljer att göra det tillsammans med Unity gör att det känns som att det faktiskt kan bli något mer än Candy Crush och Farmville. Facebook är inte bara ett sociala medier-företag med Facebook och Instagram. Man ska inte glömma att det faktiskt är Facebook som äger Oculus, som ju profilerat sig som något för riktigt inbitna spelare, inte minst prismässigt. Vem vet, kanske kan de kräma ur sig den första spelplattformen som kan rubba Steams järngrepp om marknaden.

Konami visar upp Metal Gear utan Kojima

Under förra veckan hölls årets upplaga av den tyska spelmässan Gamescom. Även om de stora spelhusen låg lågt med större avslöjanden passade Konami på att visa upp det första Metal Gear-spelet sedan seriens skapare Hideo Koijma lämnade företaget. Metal Gear Survive tar vid där prologen till Metal Gear Solid 5, Ground Zeroes, slutar, och utspelar sig i ett parallellt universum där upp till fyra spelare överleva attacker av horder av fiender.

Niklas tankar: Även om Metal Gear Survive inte direkt ser ut att bli ett lika fantastiskt spel som Metal Gear Solid 5 är det superintressant att bara tog några månder för Konami att visa upp nästa Metal Gear-spel efter det att Kojima slutat. Man har sagt att man kommer att fortsätta med serien, men de flesta trodde nog att det skulle handla om någon sorts pachinko-maskin eller liknande. Den spelande världen hade i princip räknat bort Konami som spelutvecklare, utöver PES, och det ska bli intressant att se vad det här minst sagt märkliga spel kan bli.

Lästips: Föräldrar och e-sport

esport2Veckans sista nyhet är ingen nyhet alls, utan ett boktips. Tidigare i år tipsade vi om Svensk e-sports code of conduct, som handlar om saker man kan behöva tänka på för att vara schysst mot andra när man spelar online. Nu har Sverok och Respect all compete släppt Föräldrar och e-sport, som är ett utbildningsmaterial för föräldrar till spelande barn. Bokens syfte är att lära föräldrar om e-sportens grunder och hur man som förälder kan stötta sitt barn i dess spelande och eventuella tävlande.

Föräldrar och e-sport går att ladda ner, eller beställa hem, helt gratis HÄR.