Sommaren är i full gång och ni sitter troligen allihop som klistrade framför Summer Games Done Quick. Har du missat vad det är? Kolla i så fall in Glenns inlägg om vad han inte får missa under veckan. Men det finns lite nyheter att kika på också. En kille vid namn Jihad får inte längre heta så på PSN, Nintendo har satt stopp för ett lovande Kickstarter-projekt. Dessutom tipsar vi om en fin spelrelaterad utställning i Borås.

Jihad tvingas byta namn på PSN

Ett av mejlen Jihad Al Mofadda fick av Sony.

Ett av mejlen Jihad Al Mofadda fick av Sony.

Jihad Al Mofadda, en Playstation-spelare från Saudiarabien, har tvingats byta sitt namn på PSN-namn, ”iJihad”. Det efter att Sony meddelat honom att namnet är stötande. I en tråd på Reddit berättar Al Mofadda själv om att han styrkt sin identitet med en bild på sitt pass där det framgår att hans förnamn faktiskt är Jihad, men utan framgång. Al Mofadda fick först en chans att ändra sitt PSN-namn, men sedan stängdes kontot av helt och hållet, och han hade inte längre tillgång till sina digitalt köpta spel, ens offline.

Efter att Al Mofaddas berättelse fick stor uppmärksamhet på nätet ändrade Sony sig och tillät honom att ändra namn, och nu heter han istället ”Jiii” på PSN. Han meddelar dock att han fortfarande har problem med att troféer och annat inte synkar på rätt sätt med det nya kontot.

Niklas tankar: Det här är verkligen ett märkligt tilltag från Sonys sida, och jag får känslan av att den eller de personer som fattat beslutet inte har riktig koll på vare sig arabländers kultur eller språk. Att ens PSN-namn dessutom inte anses vara stötande förrän efter att Al Mofadda haft det i flera år gör det hela än mer pinsamt för Sony. Att Jihad utöver betydelsen vi ofta ser i medier enligt Al Mofadda även kan betyda ungefär att kämpa för att åstadkomma något nobelt verkar tyvärr inte spela någon roll.

Nintendo stänger ner Kickstarter-projekt

Så var det tänkt att boken skulle se ut.

Så här var det tänkt att boken skulle se ut.

En Kickstarter-kampanj för en bok om Nintendo Entertainment System och dess spel tvingades stänga ner efter att Nintendos advokater fått nys om saken, skriver Eurogamer. Kampanjen för boken NES Visual Compendium Kickstarter av Bitmap Books hade bara ett dygn kvar och hade redan nått sitt mål när den stängdes ner av upphovsrättsskäl. I nuläget nås den som försöker besöka Kickstarter-sidan av ett meddelande att kampanjen ligger på is på grund av den pågående tvisten.

Enligt Eurogamer skulle Bitmap Books kunna komma runt upphovsrättsdispyten genom att hävda citaträtt och att den modifierade variant av Nintendos seal of quality man tänkt använda är att ses som parodi, men troligen kommer Nintendos advokater att ha överhanden i tvisten.

Niklas tankar: Jag är kluven till det här. Å ena sidan är varumärkesskydd och upphovsrätt viktiga grejer (se bara den osmakliga kinesiska Splatoon-kopian). Å andra sidan är det lika viktigt att få referera till och citera populärkultur. Jag har svårt att se hur Nintendo skulle skadas av en välproducerad och ruggigt snygg bok som hyllar dess konsoler och spel. Samtidigt är den japanska speljätten notoriskt nogranna med att äga precis allt som skrivs och ges ut om deras produkter. Det är inte för inte streamare och youtubers har ett minst sagt komplicerat förhållande till Nintendo. Hur som helst hoppas jag att det finns åtminstone en liten chans att NES Visual Compendium kan släppas, för den ser riktigt intressant ut.

Broderad spelkonst på Textilmuseet i Borås

Foto: Kim Svensson. Beskuren bild.

Foto: Kim Svensson. Beskuren bild.

Någon som inte verkar ha några upphovsrättsproblem med Nintendo är konstnären Per Fhager som i skrivande stund ställer ut sina konstverk på Textilmuseet i Borås. För utställningen Game Over har Fhager skapat motiv från gamla spel från 8- och 16-bitarseran med hjälp av olika slags broderi. Motiven har Per Fhager själv valt utifrån sina egna barndomsminnen och bilder från Mario, Zelda och Mega Man går att se på utställningen, som ser riktigt fet ut. Game Over går att se på Textilmuseet i Borås fram till den 31 augusti. Utställningen har öppet tisdag till söndag mellan 11 och 16.