En av årets höjdpunkter är här, Summer Games Done Quick går av stapeln och i skrivandets stund sitter jag och njuter av en snabbgenomspelning av zeldaspelet A Link Between Worlds. Precis som i tidigare upplagor av det bi-årliga (heter det så?) välgörenhetseventet så ska hundratal spel springas igenom och dollarsedlarna kommer förhoppningsvis regna över Läkare utan gränser. Jag har lyckats pricka in en mer eller mindre ledig vecka och kommer sitta klistrad vid Twitch. Här kommer spelen jag ser fram emot mest under varje dag och deras ungefärliga starttider.


Måndag – ca. 17:30 Mega Man-Block

Megaman-blocket. Nu i början på veckan är spelschemat väldigt löst sammansatt, spel ska tryckas in beroende på hur mycket pengar som skänks vid givna tillfällen, men just nu står Mega Man 8, 3 och 5 på schemat i det första Mega Man-blocket. Att se hur de försvinnande plattformarna ägs sönder av människor som lärt sig alla spelens mönster utan och innan är fantastiskt. Jag själv har endast lyckats klara mig igenom den andra delen i spelserien, så att titta på folk som spela så fruktansvärt mycket bättre än jag, är inget annat än en fröjd.

 

(Natten mot) Tisdag – ca. 00:10 – The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Zelda har alltid varit en kär vän, jag fick mitt första gameboy när jag var kring 8 år och ett av spelen som låg med var just Link’s Awakening. Många var semestrarna när spelet tragglades och många år hann gå innan var Vindfisken uppväckt. Det kommer bli första gången jag ser spelet speedrunnas live, jag ser fram emot det innerligt!

 

Onsdag  – ca. 14:30 – Donkey Kong 64

The one that got away… Jag lyckades aldrig klara av Donkey Kong till 64:an, det berodde till viss del på mitt egna spelkunnande, men också på att min syster lånade ut spelet med tillhörande expansion-pack, dessa lyckades aldrig komma tillbaka. Nåväl, jag får kolla på när andra klarar av det istället… *suck*

 

Torsdag – ca. 23:00 – Bethestablock

”Running simulator” brukar det skojas när Fallout 3 ska speedrunnas, men att se spelet fullkomligt brytas och klaras av på under 20 minuter är helt och hållet bananas. I blocket får vi också se både Skyrim och Morrowind totalt trasas sönder genom glitchar och buggar, jag älskar det!

 

Fredag – ca. 18:00 – Super Mario World

Inget speedrunningevent är komplett utan lite Mario, så enkelt är det. Har jag läst rätt är kategorin på detta spel ”All Castles”, exakt vad det innebär vet jag inte, men det lär väl märkas. Att höra spelarna tala om sina favoritspel, hur dem spelas och vilka kategorier som finns att speedrunna dem i är nästan halva nöjet med veckan.

 

Lördag – ca.19:30 – TAS-bot-block

TAS, förkortning för ”Tool Assisted Speedrun” är ett sätt för spelare att lära sig de optimala strategierna och vägarna att springa igenom ett spel. Ett program skapas för att göra saker en människa inte kan helt enkelt, omöjligt snabba knapptryckningar exempelvis. Detta för att lära sig hur ett spel fungerar och hur det ska kunna glitchas eller bara genomföras på så kort tid som möjligt. Dessa TAS-botar gör ibland skumma saker som ofta är väldigt roligt att se. För ett par år sedan, exempelvis, användes en TAS-bot med hjälp av Pokémon Red så att ett Supernintendo kunde visa upp Twitchchatten som streamades i samband med eventet. Jag fattar ingenting, men det är väldigt intressant att se vilka skumma grejer de tänker visa i år.

 

(Natten mot) Söndag – ca. 01:20 – Super Metroid

Kill the animals, save the frames.

Nuff’ Said.

 

Skiljelinje

 

Jag hade kunnat fortsätta, men då fick jag sitta här tills dödsdagar, det finns så många spel jag vill se. Härunder länkar jag till twitchkanalen, spelschemat och den fantastiskt roliga TAS-boten som spelar upp twitchchatten. Speedrunna lungt nu!

Twitchkanalen: https://www.twitch.tv/gamesdonequick

Spelschemat: https://gamesdonequick.com/schedule

TAS-bot Twitch: https://www.youtube.com/watch?v=bsMV0EAF25o

Watch live video from GamesDoneQuick on www.twitch.tv