Jag kan berätta exakt när jag upptäckte speedrunning-scenen, det var julen 2013. Min svåger berättade för mig om en snabbspelare som under en veckas tid spelade Super Mario 64 sexton timmar om dygnet för att slå världsrekordet i att samla alla 120 stjärnor. Rekordet slogs inte under veckan men ligger idag på precis över en timma och 40 minuter, en helt och hållet hiskeligt kort tid. Detta var som sagt startskottet, och kort därefter upptäckte jag Speed Demos Archive som två gånger om året styr upp speedrunningmaratonet Games Done Quick för att samla in pengar till välgörenhet.

Årets vinterupplaga, Awsome Games Done Quick började i förrgår och avslutas på söndag morgon. Under dessa sju dagar kommer hundratals spel löpas igenom och jag kommer sitta uppe alldeles för länge varenda natt och titta på när extremt duktigt folk både spelar och glitchar sönder spel till förmån för The Prevent Cancer Foundation.

Tyvärr kommer jag såklart inte hinna se allt, men några höjdpunkter för den kommande veckan vill jag dela med mig av. Alla tider är cirkatider och kommer säkerligen ändras, därför länkar jag också till hela spelschemat.

  • Tisdag

22:20 – The Legend of Zelda

Att se folk trycka sig igenom det första Zeldaspelet på runt 40 minuter är inte bara galet, det är också lika delar vackert och magiskt.

  • Onsdag

21:35 – Donkey Kong Country & Donkey Kong Country II

Två av min barndoms bästa spel. Det ska bli spännande att se tvåan då jag aldrig sett det klarat till 100 procent. Eller rättare sagt till 102 procent.

  • Torsdag

02:50 – Super Mario World

Super Mario World-segmentet kommer påbörjas med en genomspelning utan att gå igenom en enda utgång, en bedrift om något, för att sedan avslutas med en genomspelning av alla 96 utgångar.

19:50 – Mike Tyson’s Punch-Out!!

Denna genomspelning kommer göras, hör och häpna, med ögonen förbundna. Nuff’ said.

  • Fredag

16:25 – Diablo II: Lord of Destruction

Ett spel jag aldrig sett speedrunnas, spännande då jag lagt fler timmar än jag kan räkna i det. Förhoppningsvis får vi också se Secret Cow Level.

  • Lördag

22:40 – The Legend of Zelda: A Link to the Past

Mitt absoluta favoritspel genom tiderna. Detta kommer att spelas med bossarna i fel ordning. Om tillräckligt pengar kommer in får vi även se ett race till det berömt hemliga Chris Houlihan rum.

  • Söndag

01:25 – Super Metroid

Varje Games Done Quicks höjdpunkt i min bok. Under hela maratonet fortgår en tävling i vilken sida som samlar mest pengar, rädda djuren i slutet på spelet, eller lämna dem till sitt öde på planeten som sprängs. ”Save the Frames” eller ”Save the Animals”? Oavsett vilken sida som vinner kommer genomspelningen vara i världsklass, det kan jag nästan lova!

Detta är alltså mina personliga favoriter på förhand, mina självklara val för en bra speedrunvecka, men jag tar hemskt gärna emot tips om vad jag missat. Vilka spel är måsten under din AGDQ-vecka?