Kanske är du bekant med något som kallas ”Iran-Contras-affären” och sitt sexiga namn till trots är det inte en mellanöstern-mod av Super Probotector utan en smutsig politisk skandal som ägde rum mellan 1985 och 1987.

Terroriststämplade gruppen Hizbollah hade i Libanon kidnappat 7 jänkare och USA ville förstås gärna se sina pojkar komma hem helskinnade. Hizbollah hade, och har fortfarande, ett starkt stöd av Iran – både politiskt och ekonomiskt. Det här gjorde förstås Iran till USA:s fiende också. Detta var också efter den Iranska revolutionen som kastade undan allt västvänligt och införde antika lagar ur tolkningar från koranen. Iran hade blivit en muslimsk stat, och dessutom en av de värre varianterna med uppmuntrat våld gentemot meningsmotståndare (Salman Rushdie är nog det tydligaste exemplet) till höger och vänster, diskriminering på dagordningen och ett stort västhat, inte minst mot ”den stora satan”; USA.

Samtidigt i Nicaragua rådde socialistiskt styre i form av sandisterna som kommit till makten efter att ha störtat somozadiktaturen som haft kontroll över landet under en tid.

Det här gillade inte USA eftersom de låg i luven på Sovjet. Inte på det där ”du-är-dum-så-nu-skjuter-jag-dig”-sättet, utan genom ett ”vänligt” kivande där man hatade, tävlade och hackade på varann hela tiden, men inte hade ett riktigt uttalat krig. Har du sett en en sportfilm från perioden kanske du vet att det onda laget ALLTID var ryssarna. Sovjet var ”de onda kommunisterna”. Sanningen är givetvis inte så enkel, men det var den retorik som rådde.

Contras på patrull, 1987

Rött är ju rött så även om Sandinistas egentligen inte är kommunister per see så var de i alla fall en sorts fiende. En motståndsrörelse i Nicaragua, som verkligen inte gillade det röda styret heller, var Contras. Reagenadministrationen stödde Contras 1981 och leverade vapen åt dem. Året därpå beslutade den amerikanska kongressen att man verkligen inte hade tid råd eller vinning i att lägga sig i så genom något som kallades boland-tillägget förbjöd man ytterligare vapenleveranser (att Contras var inblandade i kokainsmuggling var inte så poppis heller).

USA hade alltså en massa kluddiga detaljer i vägen för sig. Man hatade röda saker men hade lagstadgats att inte lägga sig i. Man hade 7 inhemska tagna som gisslan hos en terroristorganisation stödda av Iran.

Så vad gjorde man?

Man begick flera kriminella aktioner i en enda fet smäll som kallas Iran-Contras-affären. Man samlade ihop vapen för 48 miljoner dollar som man sålde till USA-fientliga Iran under förhoppningen att det persiska inflytandet över Hizbollah skulle göra frisläppningen av de där 7 amerikanerna i Libanon lite smidigare. De 48 miljonerna kunde man ju inte ha kvar och redovisa någonstans för då skulle det ju synas att man faktiskt SÅLT SINA FIENDER VAPEN (*host* högförräderi *host*). Istället passade man på att gå ännu fler bakom ryggen och sponsrade Contras i konflikten man lovat sina röstare att man inte skulle lägga sig i.

Hur kunde man genomföra en sådan här kupp? Det måste ju ha varit någon slags kriminell jävla mastermind som knepat och knåpat ihop den här absurda Dr Evil-lösningen? Jo, Reaganadministrationen kunde kringgå lagen genom att nyttja Nationella säkerhetsrådets stab för att ge Contras militärt stöd.

Personen som har pekats ut som Dr Evil i situationen är en man vid namn Olivier North (inte besläktad med Nolan, vad jag vet). En man som när allt detta uppdagades också dömdes till fängelsestraff. Han var inte ensamt inblandad förstås, andra utpekade är Robert McFarlane, John Poindexter och William Casey.

Nu kanske du frågar dig varför i helvete en spelblogg tar upp krigsförbrytare från förr?
Svaret hittar du i trailern för Black Ops 2.