Efter Sonys tjuvstart tar vi denna vecka en liten paus i ”inte E3”:andet, för att nästa vecka dyka tillbaka in i det. I stället kollar vi in att Meta (Facebook, ni vet) ska släppa en tredje version av VR-headsetet Quest, att Hideo Kojima inte har med remaken av Metal Gear Solid 3 att göra, och att The Witcher 3 har sålts i hisnande 50 miljoner exemplar.

Meta släpper Quest 3

Meta Quest 3

Quest nummer 3.

Meta släpper ännu ett VR- och mixed reality-headset, Quest 3. Det meddelade Facebook-ägarna under en show i förra veckan. Meta lovar med det trådlösa, fristående, Quest 3, som släpps i höst, förbättringar på de flesta fronter. Högre upplösning, högre bilduppdateringsfrekvens och dubbelt så hög grafikprestanda som föregångaren Quest 2.

Quest 3 får, precis som den dyrare Quest Pro, kameror som kan visa omgivningen i färg, och som gör att det kan användas som mixed reality-headset. Även kontrollerna får sig en uppdatering, med bättre haptisk feedback än tidigare.

Meta Quest 3 släpps i höst och modellen med 128 GB lagringsutrymme kommer att kosta 6 790 kronor i Sverige. Samtidigt sänks priset på föregångaren Quest 2 till 4 350 kronor.

Niklas tankar: Trots att den kommer från det objektivt usla bolaget Meta verkar folk ha mycket gott att säga om Quest 2 som ett förhållandevis prisvärt fristående VR-headset, åtminstone innan priset på det höjdes. Quest 3 klockar in på nästan samma höga pris som Playstation VR2, men med fördelen att det inte kräver en konsol eller dator för att användas. PSVR2 gjorde inte virtual reality mainstream, och med det priset lär inte Quest 3 göra det heller. Det lär nog definitivt inte Apples headset heller göra, som väntas visas upp under måndagen och få en smått astronomisk prislapp. Det är mycket VR nu, i vad som känns som teknikens andra våg, men om det får bättre fäste den här gången återstår att se.

Nintendo stoppar emulatorn Dolphin på Steam

Dolphin på Steam

Dolphin kommer… INTE till Steam.

Det blir inget släpp av den populära Wii- och Gamecube-emulatorn Dolphin på Steam, till många Steam Deck-ägares stora förtret. Nintendo har nämligen fått Valve att stoppa släppet av emulatorn på plattformen och hävdar att det skulle innebära ett upphovsrättsbrott, skriver PC Gamer. Även om emulatorer i sig inte är olagliga menar Nintendo att Dolphin-utvecklarna använt sig av delar av deras kod.

De första uppgifterna gjorde gällande att det var Nintendo som fick Valve att ta ner Dolphins sida från Steam, men enligt mejl som The Verge tagit del av ska Valve ha förekommit det hela genom att kontakta Nintendo på förhand.

”Det är med stor besvikelse som vi måste meddela att släppet av Dolphin på Steam har skjutits upp på obestämd tid”, skriver Dolphin-utvecklarna på sin sajt.

Niklas tankar: Sånt här är tråkigt att läsa. Emulering i sig är såklart inte olagligt, men är det några som hatar emulering av deras spel är det Nintendo. De kommer alltid att vända på varenda liten sten för att hitta anledningar att stänga ner emulering, och den här gången verkar de ha lyckats. Det känns lite tråkigt att Valve verkar vara lite av en skvallerbytta, även om det såklart är för att själva slippa hamna i Nintendo-fängelse. Något säger mig dock att folk kommer att hitta sätt att installera Dolphin på sina Steam Decks oavsett vad.

The Witcher 3 har sålts i 50 miljoner exemplar

Geralt tumme upp

Geralt är nöjd med sina försäljningssiffror.

Fantasyeposet The Witcher 3 har sålts i över 50 miljoner exemplar, och hela serien totalt över 75 miljoner, säger utvecklarna CD Projekt Red i en delårsrapport, skriver Eurogamer.

”Det här visar tydligt på seriens styrka och vi ser fram emot våra framtida projekt i The Witcher-världen”, säger CD Projekt Red-chefen Adam Kicinski i rapporten.

The Witcher 3 är nu det nionde mest sålda spelet någonsin, strax före Pokémon Red/Blue/Yellow på 47,5 miljoner exemplar. Det mest sålda spelet är Minecraft, som sålts i fler än 238 miljoner exemplar.

Niklas tankar: 50 miljoner exemplar, jösses! Det hade jag faktiskt aldrig trott med tanke på hur avancerat och ”vuxet” The Witcher 3 är. Det är ett helt otroligt spel som förtjänar alla hyllningar det får, och det här sätter fingret på hur stort spelande är, när ett spel som inte ens är ”för alla” säljs i över 50 miljoner exemplar. Starkt jobbat!