Det är vinterväder i nästan hela landet, och riktigt gött att vara inne och spela. Det börjar dra ihop sig för en hel del spännande släpp, och även spelnyheterna har krupit fram efter vintervilan. Valve höll pressträff hemma hos sig, och Gaben berättade om deras VR-projekt. E3 har meddelat att man öppnar dörrarna för allmänheten, och Nintendolegendarerna Shigeru Miyamoto och Eiji Aonuma ger oss en massa kul Zelda-info.

Valve arbetar med tre fullstora VR-spel

Nördparadiset? Foto: Tim Eulitz

Valve har tre VR-spel under utveckling som företagets VD Gabe Newell säger inte är demoupplevelser utan fullstora spel. Det var på en pressträff på Valves högkvarter i Bellevue i delstaten Washington som Newell berättade att andra generationens VR-spel kommer att vara större och djupare upplevelser, skriver Polygon.

Newell sa inget mer om spelen vid tillfället, men det är inte särskilt troligt att de kommer att baseras på Team Fortress eller Half-Life. Han menar att man försökt sig på VR-upplevelser i de världarna, men att det inte har blivit särskilt bra.

Spelen som är under utveckling kommer enligt Newell att göras både i Unity och i Valves egen Source 2-motor.

Niklas tankar: Resident Evil 7, som släpptes i januari, är ett av de större VR-spelen hittills och ett av de första större som fått riktigt bra kritik. Det ligger troligen något i att allmänheten verkar vara redo för större, längre och djupare VR-upplevelser och om det är någon utvecklare som kan slå mynt av det så är det Valve. Mitt största problem med VR i nuläget är dock priset. Det är så orimligt dyrt att ta del av de allra bästa VR-upplevelserna med Oculus Rift och Vive just nu att det är omöjligt för det att slå igenom på bred front. Jag hoppas att vi kan se lägre priser så snart som möjligt, och gärna något bättre tekniska lösningar. Då snackar vi.

E3 öppnar dörrarna för allmänheten

Dags att köpa biljetter för den som vill åka på E3.

Den stora spelmässan E3 i Los Angeles, kommer i år för första gången att vara öppen för allmänheten. 15 000 personer, som inte har ett presspass, kommer att släppas in under mässan som hålls 13-15 juni. Biljetterna har ett saftigt pris, 250 dollar, eller 150 dollar för den som bokar idag, den 13 februari. Som jämförelse kostar den dyraste biljetten till Gamescom i Tyskland runt 20 euro, skriver Eurogamer.

E3-mässan har de senaste åren drabbats av att stora utgivare som EA och Activision avstått från att ha stora bås på mässgolvet, vilket lett till minskade intäkter för arrangörerna.

Niklas tankar: Utan att någonsin ha besökt E3 själv känns det här som ett självklart steg för mässan. Utgivarna behöver idag inte vara på E3 för att nå ut med sitt budskap genom pressen när Youtube, Twitch och alla andra videotjänster finns ett knapptryck bort för alla som är intresserade. Det är lika bra att man låter allmänheten själv få komma och kolla på kommande spel. Tråkigt för pressen att inte känna sig lika behövd längre såklart, men det innebär att sådana som oss kan fokusera på intryck, kritik och annat istället att rapa upp vilket spel som släpps till vilken konsol.

Videotips: Miyamoto avslöjar Links efternamn

Vi avslutar veckans nyhetssvep med ett supercharmigt videotips. Nintendolegendarerna Shigeru Miyamoto och Eiji Aonuma berättar i en härlig intervju med Game Informer en hel massa om Zelda-serien. Vi får bland annat lära oss att Links efternamn är Link. Han heter alltså Link Link. Inte alls konstigt, med tanke på att Hyrule-borna inte är människor och därför inte behöver följa vår namngivningskultur, säger de. Hur seriösa de två herrarna är i den här intervjun låter jag er avgöra själva, men kul är det i alla fall.