Det såg ut som att våren var här, men sen fick vi ett aprilväder som hette duga. En ursäkt så god som någon att sitta inne och spela, visserligen. Denna vecka gläds vi åt att det åtminstone blir någon sorts E3 i sommar. Vi kollar även in Twitchs nya policy vad gäller hat och hot och hur den nu sträcker sig utanför den egna plattformen. Sist, men absolut inte minst, kikar vi på ett demo av en 2D-version av Metroid Prime – innan Nintendo får för sig att döda det.

Xbox, Nintendo och Ubisoft närvarar vid digitalt E3

E3 2021

E3 2021 blir helt digitalt i år.

Världens största och viktigaste spelevent, E3 återvänder i år, digitalt och under nytt namn. Electronic Entertainment Expo blir Electronic Entertainment Experience och hålls online den 12-15 juni. Arrangören ESA har bokat upp ett gäng stora företag som kommer att delta i evenemanget, bland andra Nintendo, Xbox, Capcom, Konami, Ubisoft, Take-Two, Warner Bros och Koch Media, skriver Gamesindustry.biz, som även erfar att det kommer att föregås med ett par dagar enbart för media. Hur själva evenemanget kommer att vara utformat, och vad deltagare kan förvänta sig är än så länge så gott som okänt.

E3 har drabbats av motgångar även innan förra årets upplaga ställdes in på grund av den pågående coronapandemin. Flera stora företag, bland andra Sony och EA, har hoppat av mässan de senaste åren, och 2019 läckte personliga uppgifter om över 2 000 besökare från medieföretag ut via evenemangets sajt.

Niklas tankar: Även om ESA gjort mycket fel de senaste åren, och E3 inte är i närheten av vad det en gång var, så ska det kännas skönt att ha något att hänga upp spelåret på. Geoff Keighleys Summer Game Fest återvänder också, så sommaren lär bli fullspäckad. Jag tvekar på att vi kommer att få se några enorma nyheter under årets E3, med tanke på hur mycket pandemin försvårat för spelutvecklingen runt om i världen. Många spel vi trodde skulle komma i år har redan skjutits upp, och fler lär det blir. Men ser väldigt mycket fram emot att sitta uppe halva nätterna och kolla på spelvisningar igen.

Twitch undersöker hat och hot utanför egna plattformen

Twitch

Twitch lovar att göra mer för att få bukt på hat och hot mot streamers.

Streamingtjänsten Twitch har uppdaterat sin policy vad gäller hat, hot och trakasserier. Twitch har inlett ett samarbete med en utomstående part som ska undersöka hur användare beter sig även utanför plattformen. Om exempelvis trakasserier av en användare fortsätter på andra ställen på eller utanför internet kommer Twitch att vidta åtgärder som temporär eller permanent avstängning. Men även allvarliga handlingar som ses som ett hot mot Twitch-communityt ska kunna leda till konsekvenser – även om de sker helt och och hållet utanför plattformen. De utökade riktlinjerna ska fokusera på de allra allvarligaste övertrampen, som dödligt våld, våldsam extremism, sexuella övergrepp och sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Niklas tankar: Twitch har alltid haft problem med trakasserier, hat och hot av användare, och har lanserat en rad olika satsningar för att få bukt med det. Det är inte heller första gången man håller koll på hur användare beter sig även utanför plattformen, även om det inte verkar ha hjälpt nämnvärt. Förhoppningsvis kan de nya riktlinjerna hjälpa, men till syvende och sist hänger det på att ingen accepterar dåligt beteende och att hela communityt hjälps åt och säger ifrån så fort skiten dyker upp. Svampriket är Twitch-partner, och vi försöker göra vårt bästa för att skapa en inkluderande stämning i våra streams, men tyvärr är vi bara en droppe i havet.

Här är Metroid Prime – i 2D

Vi avslutar veckans nyhetssvep med något så ovanligt som ett speltips. Inte för vilket spel som helst, utan för Metroid Prime. Och inte vilket Metroid Prime som helst, utan en 2D-version gjord helt av fans. Nyligen släpptes ett spelbart demo av Prime 2D gjort av ett gäng fans som arbetat med spelet i 15(!) år. Spelet är alltså Retro Studios älskade förstapersonsäventyr, fast i sidscrollande 2D, som på den gamla goda tiden. Det är oklart hur länge demot kommer att finnas tillgängligt för nedladdning med tanke på hur illa Nintendo tycker om att någon annan än dem tar sig friheter med deras spel. Metroid 2-remaken AM2R blev försvann strax efter att den släppts, efter att Nintendo satt ner foten.

 

Demot av Prime 2D hittar du här.