Har du alltid tänkt att Naughty Dogs spel inte är tillräckligt filmiska redan? Då har du tur, för nu ska både Uncharted och The Last of Us bli film respektive tv-serie. Denna vecka kollar vi även om det kan bli något av Stadia eller om den nya studio som Google startat bara är en dödsryckning. Dessutom får vi veta vem som köpt världens dyraste spelkonsol – ”Nintendo Playstation”. 

The Last of Us blir tv-serie på HBO

The Last of Us

Vad sägs om det här på tv?

Naughty Dogs hyllade zombieäventyr The Last of Us blir tv-serie på HBO, skriver The Hollywood Reporter. Neil Druckmann, som skrivit och regisserat spelet kommer att jobba tillsammans med Craig Mazin för att göra tv-serie av The Last of Us. Mazin är på senare tid mest känd för HBO-serien Chernobyl, men har tidigare skrivit filmer som The Hangover 2 och 3 samt Scary Movie 3 och 4. Han ska även skriva manus till den kommande Borderlands-filmen.

Serien kommer att följa händelserna i det första spelet, och potentiellt även det som händer i The Last of Us Part 2, som släpps den 29 maj i år.

Niklas tankar: Det känns alltid lite konstigt när det snackas om filmatiseringar av Naughty Dogs spel, som ju i princip redan är filmer i sig. Uncharted-filmen har jag svårt att sätta särskilt mycket tilltro till, men kanske finns det möjlighet att göra The Last of Us till en bra tv-serie. Att det är berättelsen i ett spel jag redan klarat två gånger gör ju det hela lite mindre intressant, men väver man in sidoberättelser från den världen kan det kanske bli något. Frågan är väl om det finns plats för fler zombieserier om vem egentligen är det verkliga monstret bredvid The Walking Dead.

Sony-veteranen Shannon Studstill leder ny Stadia-studio

Google Stadia

I framtiden kanske det kommer lite exklusiva spel till den här plattformen.

Google har startat en ny studio för att göra spel till deras streamingplattform Stadia, som släpptes i en tidig version i november i fjol. Studion, som ännu inte har ett namn, ska enligt ett blogginlägg av Googles spelchef Jade Raymond fokusera på att ”leverera exklusiva spel som använder ny spelmekanik, kreativa sätt att spela tillsammans och unika interaktionsmodeller”. Chef för den nystartade studion i Los Angeles blir Shannon Studstill, som tills nu varit chef för Sony Santa Monica och var exekutiv producent för God of War från 2018.

Exakt vilken sorts spel studion ska göra, eller när det första kan tänkas vara klart är i nuläget oklart, men Google köpte nyligen även Typhoon Studios för att göra spel till Stadia.

Niklas tankar: Åh så bra, nu ser jag fram emot att återaktivera mitt Stadia Pro-konto om en sisådär 3-4 år när första spelet släpps. Skämt åsido, Stadia har inte direkt haft en bra start. Även om tekniken är superimponerande lämnar spelutbudet och resten av tjänsten väldigt mycket att önska. Ett par riktigt bra förstapartsspel har räckt lång väg för att Stadia inte ska falla i glömska, men frågan är om det inte kommer att vara för sent när man väl kommer igång.

”Nintendo Playstation” såld för 300 000 dollar

Nintendo Playstation

Nintendo Playstation. Smaka på namnet. Nintendo. Playstation.

Innan Sony bestämde sig för att göra sin egen konsol var det tänkt att man skulle göra Playstation tillsammans med Nintendo. Samarbetet gick i stöpet, men 2015 hittades en prototyp av ”Nintendo Playstation” på en vind. Prototypen har nu sålts på auktion för 300 000 dollar. Köparen är Greg McLemore, grundare av onlinedjuraffären Pets.com och hängiven spelsamlare, skriver Forbes.

McLemore tänker inte gömma undan dyrgripen i någon låda utan säger till Forbes att han vill ”dela med mig av min passion för spel” och vill ställa ut den tillsammans med de andra 800 spelmaskinerna han har i sin samling.

Nintendos Playstation-prototyp är i princip ett Super Nintendo med en cd-läsare och tillverkades bara i 200 exemplar. Konsolen är nu den dyraste speletföremålet som sålts.

Niklas tankar: Varje gång jag ser bilden på ”Nintendo Playstation” påminns jag om att spelbranschen hade kunnat se radikalt annorlunda ut idag om inte samarbetet mellan Nintendo och Sony hade skitit sig. Vilka hade varit de stora aktörerna om inte Sony gjort egen succé? Hade vi haft bara Nintendo/Sony och Microsoft, eller hade kanske även Segas konsoler överlevt? Det kommer vi såklart aldrig kunna få svar på, men kul att titta på är den i alla fall.