inga konsolnyheter eller läckor denna vecka. Tråkigt! Men dock inte mindre än två svenska grejer – en ny nordisk spelkoncern och en riktigt bra svensk radiodokumentär om spel. Avrundar gör vi med den totala flopp som Warcraft 3: Reforged har blivit.

Nintendo-utgivaren Bergsala och Thunderful bildar ny koncern

Thunderful

Bergsala och ett gäng andra företag bildar tillsammans Thunderful Group.

Bergsala AB i Kungsbacka har varit utgivare för Nintendos spel och hårdvara i Norden sedan tidigt 80-tal. Nu bildar det klassiska bolaget en koncern ihop med Göteborgs-baserade studion och utgivaren Thunderful AB, Amo Toys Nordic AB och Nordic Game Supply AB. Den nya koncernen kommer att gå under namnet Thunderful Group.

”Vi har redan jobbat ihop i många år; nu ska vi använda vår storlek och vår gemensamma vision för att stärka oss ytterligare, både som koncern och inom de enskilda affärsområdena”, säger Brjann Sigurgeirsson, VD för Thunderful Group AB i ett pressmeddelande.

Den nya koncernen kommer att ha tre grenar; en utvecklingsgren, en förläggargren och en distributionsgren.

Inom Thunderful finns sedan tidigare utvecklarna Zoink och Image and Form, mest kända för Steamworld-spelen. Nordic Game Supply. Nordic Game Supply är sedan tidigare utgivare i Norden för spel från Rockstar, 2K, 505 Games och Konami.

Niklas tankar: För gemene spelnörd gör denna nya koncern troligtvis inte någon som helst skillnad, men för oss som har regelbunden kontakt med utvecklare och utgivare känns det märkligt – nästan som att något heligt har förändrats. Bergsala har alltid varit Bergsala och så trodde man att det skulle förbli. De heter fortfarande Bergsala, såklart, men det kommer att kännas märkligt att kunna säga att Super Mario och GTA nu ligger under samma paraply i Norden. Roligt!

Fansen besvikna på Warcraft 3: Reforged – lägsta Metacritic-betyget någonsin

När Blizzard visade upp Warcraft 3: Reforged på Blizzcon 2018 trodde många att de skulle få en rejäl remake med nya mellansekvenser och stora förändringar. När nyversionen av spelet från 2002 nu släppts har användarna istället gett det historiens lägsta poäng på Metacritic, rappoterar VGC. I skrivande stund har över 18 000 användare gett spelet ett genomsnittligt poäng på 0,5 av 10.

Spelare kritiserar Warcraft 3: Reforged för att inte ha lika ordentligt omgjorda mellansekvenser som visades upp på Blizzcon. Dessutom plågas spelet av buggar och kraschar – något som vår egen Glenn fick uppleva när han skulle streama spelet. Som om inte det vore nog saknar Reforged dessutom en del sociala funktioner som originalet hade, som klaner och ladder-rankning. Eftersom originalspelet har uppdaterats för att dela klient med Reforged har dessa funktioner försvunnit även därifrån. Sist, men inte minst, innebär användaravtalet i Reforged att alla hemmagjorda spelarkartor ägs av Blizzard.

Blizzard har ännu inte svarat på den massiva kritik som riktats mot Warcraft 3: Reforged.

Niklas tankar: Blizzard gör det igen! Först var det Diablo Immortal, sedan den urusla hanteringen efter att man portat Blitzchung för att han stöttade protesterna i Hong Kong – och nu det här. Det är absolut inte ovanligt att ett spel inte riktigt levererar allt som visats upp på förhand, men när det gäller en remake av ett nästan 20 år gammalt spel – och heter Blizzard – då förväntas det vara ordentligt. Starcraft: Remastered var fantastiskt och levererade precis vad som hade utlovats. Det här är bara… Ja, jag vet inte. Är det någon utvecklare som skulle behöva en vinst just nu så är det Blizzard, men istället skjuter de sig själva i foten om och om igen.

Tips: Gamer – P1 Dokumentär om ”toxic” spelcommunitys

Vi avslutar detta nyhetssvep med ett radio/podd-tips från Sveriges Radio. I P1 Dokumentär-serien Gamer, i vilken i skrivande stund två av fyra avsnitt släppts, får vi följa en tolvåring som utförde en attack mot sina skolkamrater, och spelkompisarna som hejade på honom. Viktigt att veta är att detta inte är en dokumentär om att spel skulle göra ungdomar våldsamma, utan om platser som vuxna ofta inte har koll på – i detta fallet Discord. Det är obehaglig, men nyttig, lyssning, särskilt för föräldrar till barn som börjar bli lite större. Avsnitten hittar du via länken i tweeten ovan eller i Sveriges Radios app eller sajt.

Vi på Svampriket är väldigt glada över att ha ett fantastiskt community och en Discord-server med väldigt bra stämning. Är du sugen att gå med där, kan du göra det HÄR.