Nyhetssvepet

Nintendo-utgivaren Bergsala i ny koncern, Warcraft 3-remaster sågas – och P1 Dokumentär om toxic spelcommunitys

Nyhetssvepet vecka 6

inga konsolnyheter eller läckor denna vecka. Tråkigt! Men dock inte mindre än två svenska grejer – en ny nordisk spelkoncern och en riktigt bra svensk radiodokumentär om spel. Avrundar gör vi med den totala flopp som Warcraft 3: Reforged har blivit.

Nintendo-utgivaren Bergsala och Thunderful bildar ny koncern

Thunderful

Bergsala och ett gäng andra företag bildar tillsammans Thunderful Group.

Bergsala AB i Kungsbacka har varit utgivare för Nintendos spel och hårdvara i Norden sedan tidigt 80-tal. Nu bildar det klassiska bolaget en koncern ihop med Göteborgs-baserade studion och utgivaren Thunderful AB, Amo Toys Nordic AB och Nordic Game Supply AB. Den nya koncernen kommer att gå under namnet Thunderful Group.

”Vi har redan jobbat ihop i många år; nu ska vi använda vår storlek och vår gemensamma vision för att stärka oss ytterligare, både som koncern och inom de enskilda affärsområdena”, säger Brjann Sigurgeirsson, VD för Thunderful Group AB i ett pressmeddelande.

Den nya koncernen kommer att ha tre grenar; en utvecklingsgren, en förläggargren och en distributionsgren.

Inom Thunderful finns sedan tidigare utvecklarna Zoink och Image and Form, mest kända för Steamworld-spelen. Nordic Game Supply. Nordic Game Supply är sedan tidigare utgivare i Norden för spel från Rockstar, 2K, 505 Games och Konami.

Niklas tankar: För gemene spelnörd gör denna nya koncern troligtvis inte någon som helst skillnad, men för oss som har regelbunden kontakt med utvecklare och utgivare känns det märkligt – nästan som att något heligt har förändrats. Bergsala har alltid varit Bergsala och så trodde man att det skulle förbli. De heter fortfarande Bergsala, såklart, men det kommer att kännas märkligt att kunna säga att Super Mario och GTA nu ligger under samma paraply i Norden. Roligt!

Fansen besvikna på Warcraft 3: Reforged – lägsta Metacritic-betyget någonsin

När Blizzard visade upp Warcraft 3: Reforged på Blizzcon 2018 trodde många att de skulle få en rejäl remake med nya mellansekvenser och stora förändringar. När nyversionen av spelet från 2002 nu släppts har användarna istället gett det historiens lägsta poäng på Metacritic, rappoterar VGC. I skrivande stund har över 18 000 användare gett spelet ett genomsnittligt poäng på 0,5 av 10.

Spelare kritiserar Warcraft 3: Reforged för att inte ha lika ordentligt omgjorda mellansekvenser som visades upp på Blizzcon. Dessutom plågas spelet av buggar och kraschar – något som vår egen Glenn fick uppleva när han skulle streama spelet. Som om inte det vore nog saknar Reforged dessutom en del sociala funktioner som originalet hade, som klaner och ladder-rankning. Eftersom originalspelet har uppdaterats för att dela klient med Reforged har dessa funktioner försvunnit även därifrån. Sist, men inte minst, innebär användaravtalet i Reforged att alla hemmagjorda spelarkartor ägs av Blizzard.

Blizzard har ännu inte svarat på den massiva kritik som riktats mot Warcraft 3: Reforged.

Niklas tankar: Blizzard gör det igen! Först var det Diablo Immortal, sedan den urusla hanteringen efter att man portat Blitzchung för att han stöttade protesterna i Hong Kong – och nu det här. Det är absolut inte ovanligt att ett spel inte riktigt levererar allt som visats upp på förhand, men när det gäller en remake av ett nästan 20 år gammalt spel – och heter Blizzard – då förväntas det vara ordentligt. Starcraft: Remastered var fantastiskt och levererade precis vad som hade utlovats. Det här är bara… Ja, jag vet inte. Är det någon utvecklare som skulle behöva en vinst just nu så är det Blizzard, men istället skjuter de sig själva i foten om och om igen.

Tips: Gamer – P1 Dokumentär om ”toxic” spelcommunitys

Vi avslutar detta nyhetssvep med ett radio/podd-tips från Sveriges Radio. I P1 Dokumentär-serien Gamer, i vilken i skrivande stund två av fyra avsnitt släppts, får vi följa en tolvåring som utförde en attack mot sina skolkamrater, och spelkompisarna som hejade på honom. Viktigt att veta är att detta inte är en dokumentär om att spel skulle göra ungdomar våldsamma, utan om platser som vuxna ofta inte har koll på – i detta fallet Discord. Det är obehaglig, men nyttig, lyssning, särskilt för föräldrar till barn som börjar bli lite större. Avsnitten hittar du via länken i tweeten ovan eller i Sveriges Radios app eller sajt.

Vi på Svampriket är väldigt glada över att ha ett fantastiskt community och en Discord-server med väldigt bra stämning. Är du sugen att gå med där, kan du göra det HÄR.

Kommentarer

 1. Pär skriver:

  Kommer vi komma till en punkt i livet där folk faktiskt kan vänta nån dag att köpa ett spel så ser de hur det faktiskt är? Blir så trött på att folk klagar för att spelet inte är som de trodde. Finns inget spel som är eller kommer vara som alla vill ha det. 🙁

  • Niklas Sintorn skriver:

   Jag tillhör dem som sällan spelar spel dag ett, utöver det jag spelar för Svamprikets räkning. Men jag tycker att det är skillnad på att ett spel inte är så bra som man hoppades, och att ett spel är buggigt, trasigt och saknar funktioner som faktiskt utlovats på förhand. Det är vilseledande från utvecklarens/utgivarens sida.

   • Pär skriver:

    Absolut kan en utvecklare lova guld och gröna skogar men att folk går på det gång efter gång är lite oroväckande. Sen att företag lovar saker som de inte kan hålla skadar bara de själva i längden och att de inte fattar det är också oroväckande…… dvs we are all fucked. 😉

    Köper sällan spel när de släpps fast i år blir det FF7 och Cyberpunk….. och jag gissar att cyberpunk kommer vara trasigt åtminstone. Ska bli intressant att se hur besviken folk kommer bli på dessa spel då det är två titlar som verkligen kan bygga hype. Tänker själv inte se några filmer från spelen då jag tror det tar bort lite glädje av att få en helt fräsch upplevelse.

    • Niklas Sintorn skriver:

     Ja Cyberpunk kan omöjligt leva upp till hajpen, oavsett hur bra det är. Men är ju ändå taggad! Final Fantasy 7 Remake tror jag inte på att det existerar förrän jag har det i min PS4. 😀

     • Pär skriver:

      Nä, man ska kanske inte ska ropa hej innan den tjocka damen sjunger om FF7 men det är det spel jag sett mest fram emot senaste 15 åren (var väl då trailern för PS3 rullade ut?). FF7 är ju ändå det spel jag spelat igenom flest gånger. Lite tråkigt att man bara får Midgar delen men jag kan ju inte annat än längta. Hoppas det nu bara säljer bra så att del två och tre också kommer. Undrar hur många spel de anser bra för att fortsätta göra de andra delarna?

      Frågan är om det kommer blåsa i Cyberpunk som det gjorde i Witcher 3, storm vare sig man var inne eller ute. 😉 Men det kommer nog bli bra om än lite buggigt i början.

 2. Avgrundsvrål skriver:

  Kom igen, den där Thunderful-loggan ÄR ju Hellacopters logga!

Skriv en kommentar