Microsoft körde under torsdagskvällen sin utlovade Xbox Games Showcase där man främst fokuserade på spel från förstapartsstudior – som samtliga ska finnas på Game Pass. Eftersom det inte hänt jättemycket i spelnyhetsväg den gångna veckan går vi all in på Xbox med det bästa från visningen enligt undertecknad. Håll i hatten, nu åker vi!

Halo Infinite

Som någon som håller på att spela igenom serien för första gången – är just nu mitt i Halo 3 – är det kul att se framtiden för Halo. Infinite är den stora släpptiteln för Xbox Series X och man utlovar en öppnare värld som är större än de tidigare spelen. I trailern syns en karta med flera olika markörer för aktiviteter på, något som tyder på en större frihet. Och Master Chief har fått en änterhake.

As Dusk Falls

Caroline Marchal var tidigare lead designer hos Heavy Rain-utvecklarna Quantic Dream och hennes nya studio Interior/Nights första spel ser ut att bli något liknande. As Dusk Falls följer två familjers öde under 30 år och valen du gör som spelare påverkar berättelsen i sann Quantic Dream-anda.

Avowed

Förutom DLC till The Outer Worlds och survival-spelet Grounded jobbar Obsidian även på sitt Stora Rollspel. Avowed utspelar sig i samma värld som Pillars of Eternity, och ser ut att kunna stilla Elder Scrolls-hungern.

Forza Motorsport

Ingen ny Xbox är komplett utan ett Forza Motorsport. Trailern säger dock inte så mycket mer än att spelet inte verkar ha en siffra i titeln – och att det blir 4K, 60 fps och raytracing.

The Gunk

Nu är vi i Sverige! Göteborgsstudion Image & Form, mest kända för Steamworld-spelen släpper ett äventyrsspel som utspelar sig på en märklig planet med en massa… gegga?

Stalker 2

Uppföljaren till kultklassikern har skrotats mer än en gång, men nu är det till slut på gång. Stalker 2 ska släppas, och ta spelaren tillbaka till Tjernobyl med en öppen värld med nya artefakter och mutanter.

Tetris Effect: Connected

2018 års bästa spel heter Tetris Effect, enligt vissa delar av Svampriket-redaktionen. I vinter släpps det igen – med multiplayer denna gången. Tetris Effect: Connected ska innehålla både co-op- och tävlingslägen och gå att spela såväl online som lokalt.

 

Warhammer 40 000: Darktide

Svenska Fatshark har rönt stora framgångar med sina Left 4 Dead-inspirerade Warhammer-spel Vermintide 1 och 2. Nu är det Games Workshops sci fi-universum Warhammer 40 000 som ska få sig en liknande behandling. En djup analys av teasertrailern signerad Peter hittar du HÄR.

Everwild

Rare har filat på och uppdaterat Sea of Thieves ända sedan det släpptes för fyra år sedan, och nu har de något helt annat på gång. Det är fortfarande ganska oklart exakt vad Everwild är, men äventyr med fantasifulla djur i lummiga skogar ser väldigt fint ut.

The Medium

Polska Bloober Team är mest kända för skräckisarna Layers of Fear, Observer och Blair Witch, och nu är det dags igen. Enligt trailern renderas två spelvärldar simultant, och spelet verkar bygga på att byta mellan dem för att ta sig igenom strider och pussel.

Fable

Sist men absolut inte minst, och Microsofts ”one more thing”, var en kort teasertrailer för ett nytt Fable. Microsoft kallar det en ”nystart för den legendariska serien” och det görs otippat nog av Forza-utvecklarna Playground Games. Mer än så vet vi inte ännu.

Niklas tankar: En på det stora hela bra show, särskilt i jämförelse med den förra som kändes väldigt tam. Personligen var det mer kul att titta på under Sonys Playstation 5-dito, men här fanns ändå några guldkorn även för mig. Särskilt Fable, som har en särskild plats i mitt hjärta. Avowed kan bli hur gött som helst, för vem älskar inte ett stort Obsidian-rollspel? Även Stalker 2 och Warhammer 40 000: Darktide får snålvattnet att börja rinna hos mig, och klart som korvspad att jag kommer att spela Tetris Effect igen. Men Halo Infinite alltså. Bör inte flaggskeppet för en ny konsol se mer… next-gen ut? Det här ser rätt tamt ut, och man blir lite orolig att Microsofts strategi med en mjuk övergång till den nya konsolgenerationen kan komma att bita dem i arslet.