Jag brukar tycka om att slänga med åtminstone en god nyhet i varje nyhetssvep, men denna vecka blir det idel deppigheter. Hitman-utvecklarna, danska IO Interactive, har blivit av med utgivaren Square Enix, Mass Effect-serien läggs på is tills vidare och en rysk youtuber har dömts för Pokémon Go-spel i kyrkan.

Hej då Hitman? 🙁

Square Enix dumpar IO – Hitmans framtid osäker

Utgivaren Square Enix gör sig av med danska IO Interactive, mest kända för Hitman-spelen. I ett uttalande i samband med en ekonomisk årsrapport skriver Square Enix att man beslutat att göra sig av med IO. Square Enix gjorde en förlust på ungefär 380 miljoner kronor under förra året. Där är kostnaden för att göra sig av med IO inräknad, skriver Eurogamer.

Square Enix letar nu efter nya ägare till IO Interactive, men menar att de inte kan garantera att de hittar någon att ta över. IO släppte i fjol det hyllade episodbaserade Hitman. Man hade planer för en andra säsong av spelet, men i nuläget är det oklart om den kommer att bli av.

Även Deus Ex-serien ligger på is sedan det senaste spelet, Mankind Divided, inte sålde tillräckligt bra, skriver Polygon.

Niklas tankar: Det här är en av de deppigaste spelnyheterna jag nåtts av på länge. Inte nog med att Hitman var ett av förra årets absolut bästa spel, IO Interactive har dessutom sina kontor ett stenkast från där jag bor, på andra sidan bron till Köpenhamn. Det blir extra deppigt när man vet att riktigt begåvade spelutvecklare i närområdet kan bli av med sina jobb. Hitman har dessutom varit en serie jag älskat sedan tonåren och det vore riktigt deppigt om IO inte fick fortsätta göra den. Håller tummarna för att någon plockar upp den danska studion och ser till att de får fortsätta.

Hej då Mass Effect? 🙁

Mass Effect läggs på is

EA har lagt Mass Effect-serien på is tills vidare, säger källor till Kotaku. Efter det att många blev besvikna på det senaste spelet i serien, Andromeda, ska man nu enligt källorna låta serien vila. Bioware Montreal, som utvecklade Andromeda, kommer nu istället hjälpa till med Biowares nya ip som har kodnamnet Dylan. Samtidigt kommer man att fortsätta arbetet med att patcha Andromeda och underhålla dess multiplayer.

En del anställda har sedan Andromeda släpptes flyttats över till EA Motive, som också ligger i Montreal. Den studion jobbar idag med Star Wars: Battlefront 2.

Niklas tankar: Även om det här inte är lika drastiskt som att Square Enix gör sig av med IO Interactive är det såklart oroväckande att så mycket resurser flyttas från Mass Effect så snabbt efter Andromeda. Det är såklart normalt att ett team blir mindre efter att ett spel släppts, men det känns verkligen inte som att EA tror på serien just nu. Jag antar att jag själv är en del av problemet eftersom jag aktivt valt att vänta med Andromeda efter de minst sagt ljumna recensionerna. Vi håller tummarna för att alla Bioware-anställda får fortsätta på sina jobb och att man inte behöver ge folk sparken.

Okej i parken, inte i ryska kyrkor.

Youtuber dömd för Pokémon Go-spel i kyrka

En rysk youtuber har dömts för ”anstiftan till religiöst hat” efter att ha lagt upp en video där han spelar Pokémon Go i en rysk-ortodox kyrka i S:t Petersburg, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Det var i augusti i fjol som Ruslan Sokolovsky laddade upp videon. Åklagaren yrkade på fängelse i tre och ett halvt år, men domen blev villkorlig och 22-åringen slipper fängelse. Maxstraffet för brottet är fem års fängelse. Sokolovsky döms också till 160 timmars samhällstjänst och uppmanas att hålla sig borta från allmänna platser, skriver TT.

Ruslan Sokolovsky har bett om ursäkt till religiösa i Ryssland och har enligt BBC sagt att videon var ”för cynisk för det ryska samhället”.

Niklas tankar: De flesta har nog blivit åtminstone lite irriterad över någon som yrat omkring med Pokémon Go i högsta hugg och inte haft koll på sin omgivning, men att döma någon för ”anstiftan till religiöst hat” är att ta i. Ryssland är inte direkt känt för sin yttrandefrihet och tyvärr kommer domen inte som någon överraskning oavsett hur sjuk den än är. Vi får glädja oss åt den klena trösten att Sokolovsky åtminstone inte kommer att behöva sitta inlåst i fem år.