Även om 2023 kommer att gå till historien som ett år då otroligt många bra spel släpptes, kommer det även att bli ihågkommer som ett år då väldigt många i branschen blev av med sina jobb. Varje vecka hör vi om nya nedskärningar på studior av alla storlekar och denna vecka är inget undantag. Vi kollar in att Dreams-studion Media Molecule skär ner rejält, men även att Insomniac fixat ett pinsamt flagg-misstag i Spider-Man 2 – samt att Playstation 5 Slim av någon anledning tycks kräva internetuppkoppling för att installera skivläsaren.

Uppsägningar hos Dreams-studion Media Molecule

Dreams

Dreams verkar inte få det stöd som många kanske hade hoppats på.

Upp till 20 procent av de anställda på Dreams- och Little Big Planet-utvecklaren Media Molecule blir av med sina jobb när studion skär ner, enligt uppgifter till sajten GLHF. Enligt källorna ska det motsvara runt 20 personer som får gå. Nyheten kommer strax efter det att uppsägningar meddelats på en annan Sony-ägd studio – Visual Arts Service Group.

Media Molecule bekräftar uppsägningarna i en tweet och skriver att ”det här är en tuff tid för de drabbade personerna och studion som helhet”.

Sony meddelade tidigare i år att stödet för skaparverktyget Dreams upphör i september, men att det fortfarande finns till försäljning. Media Molecule jobbar nu på ett nytt projekt som inte har med Dreams att göra.

Niklas tankar: De e röva. Trots att spelbranschen går som tåget och många spel just nu blir såväl kritikerrosade som ekonomiska succéer fortsätter nedskärningarna. Branschen är notoriskt kortsiktig och dålig på att förvalta resurser och anställda och det känns som att det inte borde behöva vara så. Visst borde man väl kunna behålla folk mellan projekt på något sätt. Det börjar låta som en repig skiva nu, men vi hoppas att alla drabbade landar på fötterna och att nedskärningarna inom den extremt inkomstbringande spelbranschen får ett slut.

Flaggmiss i Spider-Man 2 fixad

Cuban flag
byu/TheHouselessTurtle inSpidermanPS5_

Marvel’s Spider-Man 2 har på kort tid blivit en jättesuccé med 2,5 miljoner sålda exemplar på bara 24 timmar. I den ena huvudkaraktärens, Miles Morales, lägenhet la spelare märke till en stor kubansk flagga på väggen. Problemet är att Miles inte har kubanskt påbrå, utan puertoricanskt. Flaggorna påminner om varandra och har samma mönster, men olika färger.

Det hela visade sig vara ett misstag, som utvecklarna Insomniac nu har rättat till i en patch.

”Vi förstår att korrekt representation är viktigt, och vi beklagar verkligen detta fel. Vi ber uppriktigt om ursäkt och kommer att bli bättre i framtiden”, skriver Insomniac på Twitter om misstaget.

Niklas tankar: Det här är ett praktexempel på ett pinsamt misstag, som såklart aldrig borde ha skett, särskilt som Insomniac verkar bry sig om representation – men också på hur man tar sitt ansvar, fixar till och ber om ursäkt. Utvecklarna hade lika gärna kunnat försöka sopa det hela under mattan, eller kommit med någon dålig bortförklaring. En jävla fadäs, men hanterat på helt rätt sätt.

Playstation 5 Slim kräver internet för att installera skivläsare

Playstation 5

Snart är det kanske inte bara spelen som kräver uppkoppling för att funka. Bild: Playstation

Det ser ut att behövas en internetuppkoppling för att installera skivläsaren som går att köpa till den kommande Slim-versionen av Playstation 5. Det framgår av bilder på kartongen som delats i sociala medier, skriver Eurogamer. ”Internetuppkoppling krävs för att para ihop skivläsare och Playstation 5 under installation” lyder texten på lådan, vilket verkar innebära att konsolen måste verifiera skivläsaren via en server första gången. En anledning kan vara att Sony vill kunna säkerställa att det är en riktig skivläsare som kopplats in, och inte något som kan användas i piratkopieringssyfte. Detta har lett till kritik i social medier då många menar på att man inte vet vad som händer om eller när servrarna för att verifiera skivläsaren av någon anledning inte längre är aktiva.

Den nya versionen av Playstation 5 är 30 procent mindre och har lite mer lagringsutrymme. Enligt läckor släpps den i Nordamerika den 10 november, men det är ännu oklart när den kommer till Europa.

Niklas tankar: Det här känns verkligen inte bra. Okej, internetuppkopplingen lär bara behövas den där enda gången man ska installera skivläsaren, men om man tänker att det är okej missar man hela poängen. Precis som många andra undrar jag vad som händer den dagen servrarna för att verifiera skivläsaren inte funkar, eller när Sony får för sig att de helt enkelt inte vill ha dem uppe längre. Blir en ännu inte installerade skivläsare helt obrukbar då? Ur bevarandesynpunkt är det här riktigt uselt och man kan tycka att Sony borde kunna lösa det här på ett bättre sätt.