Gott nytt år, kära vänner! Hoppas att årsslutet behandlat er väl och att ni fått chansen att ladda batterierna lite inför 2020. Inte helt oväntat börjar året rätt lugnt – i spelbranschen vill säga… I årets första nyhetssvep kollar vi på att The Witcher slår rekord i antal spelare efter att Netflix-serien släppts, att WWE 2K20 pinsamt nog blev i princip ospelbart vid nyår – och att Awesome Games Done Quick dragit igång!

The Witcher 3 slår spelarrekord – fem år senare

Geralt of Rivia har all anledning att vara glad, han har ju fått en massa nya vänner! Bild: CD Projekt Red

101 580. Så många personer spelar The Witcher 3 på Steam i skrivande stund enligt Steamcharts. Det är långt fler än för fem år sedan, när spelet släpptes. Det är även det sjätte mest spelade spelet när detta skrivs, strax efter Rainbow Six Siege och före Destiny 2.

Anledningen till The Witchers nyvunna popularitet är Netflix-serien som baseras på Andrzej Sapkowskis böcker om Geralt of Rivia, som hade premiär den 20 december.

Även de andra spelen i CD Projekt Reds serie har nått nya höjder sedan Netflix-serien kom. The Witcher: Enhanced Edition, som släpptes 2008, ligger nu stadigt bland de 100 mest spelade spelen på Steam.

Niklas tankar: The Witcher 3 är ett av denna generationens absolut bästa spel (joho!) och att se att så många bestämmer sig för att uppleva för första gången, eller igen, är fantastiskt. Jag har ännu inte hunnit se Netflix-serien, men man blir ju inte mindre sugen när man läser om att det har en sådan här effekt på såpass gamla spel. En annan glad nyhet är att författaren av originalböckerna, som inte haft en särskilt bra relation till CD Projekt Red, nu verkar ha fått en bättre deal och kan tjäna lite mer på de världar och karaktärer han skapat.

WWE 2K20 drabbades av Y2K20-bugg

WWE 2K20

WWE 2K20 är lika bra som Bayles nya heel-persona…

Sedan den 1 januari är vi inne i året som är med i titeln i wrestling-spelet WWE2K20. Men ironiskt nog klarade spelet inte av decennieskiftet, utan en bugg gjorde att de flesta av spellägena gjorde att spelet kraschade, skriver Kotaku. Såväl onlinespel som storyläget drabbades av buggen, vilket i princip gjorde WWE 2K20 ospelbart under nyårsdagen. Innan utgivaren 2K Games lyckades få ut en fix det hela fick spelare manuellt ändra systemets klocka till ett datum innan 2020.

Först på kvällen på nyårsdagen, amerikansk tid, meddelade 2K Games att man fixat buggen.

Niklas tankar: Som om det inte vore nog att WWE 2K20 är ett av de sämsta spelen i en allmänt urusel franchise – nu klarar det inte heller ens ett vanligt nyår utan att det ska gå helt åt skogen. WWE 2K20 är det första spelet på länge som inte utevcklas av Yuke’s. Visual Concept ligger bakom årets upplaga, och det spekuleras om det kan ha att göra med att Yuke’s sagt att de inte ges möjlighet att göra som de vill, utan måste prångla ut ett spel om året så fort som möjligt och för så lite pengar som möjligt. Det vore roligt om det, som vissa har spekulerat om, var så att någon på Yuke’s smög in buggen i spelet innan man lämnade över till en ny utvecklare. Det är inte särskilt troligt, men visst vore det festligt?

Awesome Games Done Quick är igång!

Vi avslutar det första nyhetssvepet under 2020 med att traditionsenligt uppmärksamma att välgörenhetsstreamen Awesome Games Done Quick är igång igen. Som vanligt handlar det om en hel vecka med speedruns dygnet för att samla in pengar till välgörande ändamål. Precis som de senaste åren är det Prevent Cancer Foundation som är organisationen man samlar in pengar till. I fjol slutade det på 2 425 790 dollar – blir det ännu ett rekord i år?

Utöver odödliga klassiker är jag i år väldigt nyfiken på att se Outer Worlds, Untitled Goose Game, Control och Cadence of Hyrule klaras jättejättesnabbt. Vad tänker du inte missa?

Hela schemat för veckan hittar du här.