Det har varit Gamescom-mässa i Tyskland och med den såväl nyheter som trailers och stora e-sporttävlingar. Denna vecka uppmärksammar vi att PUBG blev det mest spelade spelet på Steam i helgen, och till och med slog DOTA 2. Vi kollar även på en indiestudio som släppte sitt eget spel som torrent – helt gratis, och tipsar om en liten video om ansiktsigenkänning i Star Citizen.

Playerunknown’s Battlegrounds mest spelat på Steam

Supersuccén Playerunknown’s Battlegrounds passerade i helgen DOTA 2 i antalet samtidiga spelare på Steam, enligt sajten Steam Spy. Det är första gången PUBG, som släpptes i early access i mars, var det mest spelade spelet. Nyligen kom även uppgifter om att PUBG sålts i över 8 miljoner exemplar.

Rekordsiffrorna på Steam nåddes samma vecka som tävlingen Gamescom PUBG Invitational hölls, som även gjorde PUBG till det spel med flest tittare på Twitch.

Niklas tankar: Det börjar bli riktigt svårt att bortse från det monster som PUBG har blivit. Vem kunde tänka sig att ett sådant spel skulle bli en sådan oerhörd succé som det blivit, på bara ett par månader? Men, försäljningssiffrorna är välförtjänta, och utvecklarna Blueholes raska uppdateringstakt förtjänar en eloge. Det ska bli oerhört spännande att se vad PUBG är när det väl släpps ”på riktigt”.

Indiestudio släppte torrent av sitt eget spel

Darkwood är gratis – om du vill.

Den polska indiestudion Acid Wizard Studio släppte nyligen sitt skräckspel Darkwood efter att det varit i early access på Steam sedan 2014 och har fått fint mottagande på Steam. Men bara ett par veckor efter det att spelet släpptes laddade utvecklarna själva upp spelet som en torrent för alla att ladda ner helt gratis. Anledningen – att även de som inte har råd att köpa det ska kunna spela spelet, skriver Waypoint.

I ett postning på Imgur skriver Acid Wizard Studio om utvecklingen av spelet och anledningarna till att man nu gjort det gratis för alla att ladda ner, samtidigt som det säljs på Steam. Framförallt ger man en känga till den grå marknaden för Steam-koder, som man menar förstör för branschen.

Den som vill spela Darkwood gratis kan ladda ner torrentfilen från Pirate Bay. Den som vill stödja utvecklarna ekonomiskt kan köpa spelet på Steam.

Niklas tankar: Jag tror att de flesta med ”koll” på spelbranschen håller med om att den grå marknaden med sajter som G2A och liknande är rakt igenom dåligt för alla inblandade. Men att släppa sitt spel som torrent är drastiskt. Hur som helst är tilltaget värt uppmärksamhet, då den lilla studion drar sitt strå till stacken för att göra branschen lite mindre smutsig.

Videotips: Star Citizen får ansiktsigenkänning

Många spel idag har röstchatt som tillåter spelare att kommunicera med varandra när de spelar online. Rymdspelet Star Citizen kommer dock att ta det hela ett steg längre – med ansiktsigenkänning. Under en presentation på Gamescom i Tyskland i förra veckan visade utvecklarna Cloud Imperium Games vad de kallar för Face Over Internet Protocol, FOIP. Enkelt förklarat kan spelaren förmedla ansiktsuttryck med sin karaktär via en vanlig webbkamera. Det är ännu oklart när FOIP kommer att introduceras, eller när spelet släpps ”på riktigt” för den delen. Men det ser rätt tufft ut.