Tidernas överlägset största uppköp i spelbranschen inleddes under veckan som gick. Det är knappast någon som har missat att Microsoft tänker köpa Call of Duty-, World of Warcraft- och Candy Crush-giganten Activision Blizzard för hisnande 600 miljarder kronor. Därför ägnar vi hela veckans nyhetssvep åt detta monumentala, som får alla andra nyheter att blekna i jämförelse.

Microsoft köper Activision Blizzard för 600 miljarder

Xbox Activision Blizzard King

Det här och mycket mer kan du få om du har 600 miljarder över.

En av världens stora techjättar, Microsoft, ämnar köpa en av världens stora speljättar, Activision Blizzard. Nyheten slog ner som en bomb i veckan som gick och affären uppgår till 68,7 miljarder dollar eller runt 630 miljarder kronor. För den summan blir nära 10 000 anställda på Activision, Blizzard och King och deras dotterbolag en del av Microsofts Gaming, som får kontroll över några av spelvärldens största varumärken som Call of Duty, Warcraft, Diablo, Overwatch och Candy Crush. När affären är klar under 2023 kommer Microsoft att ”erbjuda så många Activision Blizzard-spel vi kan genom Xbox Game Pass och PC Game Pass, både nya titlar och spel från Activision Blizzards otroliga katalog”, skriver Xbox-chefen Phil Spencer i ett blogginlägg om köpet. I inlägget nämner han även att Game Pass precis nått över 25 miljoner prenumeranter.

Phil Spencer tar inte upp den långa rad anklagelser och utredningar mot Activision Blizzard gällande sexuella övergrepp, trakasserier och dålig arbetsmiljö, men skriver i inlägget att ”Microsoft är engagerat i jobbet för inkludering i alla aspekter inom spelande, bland såväl anställda som spelare. Vi värdesätter individuella studiokulturer högt. Vi är dessutom övertygade om att kreativ framgång och självbestämmande går hand i hand med att behandla alla människor med värdighet och respekt.”

Activision Blizzards hårt kritiserade vd, Bobby Kotick, kommer att sitta kvar tills dess att övergången är klar, men enligt uppgifter till The Wall Street Journal har bolagen kommit överens om att han ska lämna efter det, varpå Phil Spencer tar över som högsta chef.

Köpet av Activision Blizzard blir det största någonsin i spelbranschen. Det näst största köpet, när Take-Two köpte Zynga för knappt 116 miljarder kronor, skedde för bara någon vecka sedan och bleknar i jämförelse. Med Activision Blizzard under bältet blir Microsofts spelavdelning den tredje största aktören i branschen, efter Tencent och Sony. Affären är ännu i ett tidigt skede, och inte i närheten av avklarad, så det är oklart huruvida kommande spel i jätteserier som Call of Duty, Diablo och Overwatch kommer att bli konsolexklusiva för Xbox. Men i nuläget ser det, enligt Phil Spencer, ut som att åtminstone Call of Duty blir kvar på Playstation.

Niklas tankar: Herrejistanes vilken chock det här var för varenda spelintresserad person i hela världen! Till och med de journalister och analytiker som känner branschen allra bäst verkar tagna på sängen. Det var verkligen ingen som förväntade sig att Microsoft skulle köpa självaste Activision Blizzard. Men enligt människor som kan det här mycket bättre än jag ska den senaste tidens stormar kring Activision Blizzard ha varit det som till slut fick affären att bli ett faktum.

När nu röken lagt sig lite, och vi plockat upp hakan från tangentbordet är det dags att fundera de enorma konsekvenser det här lär få för maktbalansen i branschen och hur det kommer att påverka alla oss som spelar. Om vi börjar med konsolexklusiviteten så räknar jag kallt med att nuvarande titlar får vara kvar på Playstation, medan framtida absolut kan komma att landa bara på Xbox och PC. Call of Duty på Game Pass? Absolut? World of Warcraft-prenumeration ingår i priset? Mycket möjligt! Overwatch 2 bara på Xbox? Troligtvis! Jag tror att framtiden för Activisions och Blizzards titlar på Playstation kan se ganska mörkt ut, om det inte är så att Microsoft får igenom Game Pass på Sonys konsol. Det låter absurt, men jag tror inte att det är omöjligt. Sony skulle troligtvis kunna få en del av intäkterna, och det skulle innebära att man kunde få både Sonys allra finaste single player-blockbusters och Xbox-utbudet på samma konsol. En dröm för oss spelare, men kanske mest önsketänkande från mitt håll. Den som lever får se!

Så till den andra elefanten i rummet (det finns ett par). Hur kommer Microsoft att hantera alla skandaler och all skit som pågått hos Activision Blizzard den senaste tiden? De kan ju åtminstone inte göra ett sämre jobb än vad som har gjorts hittills. Det sägs att Xbox-gänget behandlar sina studior rätt väl, men vem vet egentligen? Vi ska inte glömma att det kan dröja till juni nästa år innan allt är på plats, och innan dess lär inte Microsoft kunna få till några större organisationsförändringar eller förbättringar av arbetsmiljön. Dessutom blir ju spelbranschens mest hatade man(?) kvar åtminstone tills dess. Frågan är även vad som händer med den fackliga anslutningen som verkar ligga och puttra på fler än ett ställe inom Activision Blizzard. Kommer Microsoft att vilja stoppa det genom att släta över det hela med lite utrensning av dåligt folk och ett par förbättringar i arbetsmiljön? Självklart omöjligt att säga i dagsläget. Activision Blizzard har i nuläget nästan 10 000 anställda, men så många lär inte behövas när de införlivas i en koncern där mycket redan finns på plats. Vi kan nog räkna med en hel del nedskärningar i personal för att bli av med överflödiga dubbletter. I den bästa av världar leder det till en massa människor som startar nya och spännande studior. Men risken att det blir en hel massa arbetslösa personer är överhängande.

Hur som helst är det här fortfarande det tveklöst största som hänt i nyhetsväg sedan detta nyhetssvep drog igång, och till och med sedan jag började skriva om spel för mer än 10 år sedan. Det kommer att få ringar på vattnet i hela branschen under en lång tid framöver, och vi ska inte ens tala om det smått obehagliga i att stora aktörer går ihop till ansiktslösa megabolag som får allt större makt över hela branschen.