Att göra spel är inte lätt, men på sistone verkar det ha varit svårare än någonsin tidigare. I denna veckas nyhetssvep tar vi en kik på en Tony Hawk-comeback som verkar mer en bara lite trasig och ett väldigt kritiserat sätt att få folk att förhandsboka Deus Ex: Mankind Divided. Vi behandlar dessutom den tragiska nyheten att svenska PC Gamer läggs ner.

Activision lovar att fixa Tony Hawk’s Pro Skater 5

Hur mår du egentligen, Tony?

Hur mår du egentligen, Tony?

I slutet av förra veckan släpptes Tony Hawk’s Pro Skater 5. Det tog inte lång tid innan rykten om att spelet inte bara var ganska medelmåttigt, utan även fullt av buggar. Karaktärer som fastnar i väggar eller faller genom världen är en inte helt ovanlig syn. Nu meddelar utgivarna Activision att man jobbar tillsammans med utvecklarna på Robomondo för att fixa till spelet, skriver brittiska Eurogamer. Som plåster på såren kommer även två nya banor och fem nya skejtare att släppas i framtida uppdateringar – gratis.

Niklas tankar: Vad som kunde ha varit THPS-seriens storstilade återkomst verkar istället ha blivit ett riktigt magplask. Tråkigt, tycker undertecknad som intervjuade självaste The Birdman själv inför spelets release. Men vad som är än mer oroväckande att THPS5 är trasigt är det faktum att det känns som att det händer oftare och oftare. Vem minns inte Sim City, Battlefield 4 och Halo: The Master Chief Collection? Spelen som var så trasiga att de knappt gick att spela på flera månader, och i det sistnämnda exemplet fortfarande dras med stora problem. Så sent som i våras plockades Batman: Arkham Knight ner från Steam efter att många knappt kunde spela det alls. Ska vi behöva vänja oss vid att det ser ut såhär? Ska vi se storspel som släpps utan spelförstörande buggar eller vansinniga prestandaproblem som en bonus?

Kritiserat förhandsprogram stängs ner

Sådana här bilder är förhoppningsvis ett minne blott.

Sådana här bilder blir förhoppningsvis ett minne blott.

Utgivare Square Enix har bestämt sig för att lägga ner Augment Your Pre-Order för kommande Deus Ex: Mankind Divided. Det skriver Square Enix på spelets sajt. Programmet, där de som förhandsbokade spelet skulle få mer bonusmaterial ju fler som bokade, möttes av kritik från start. Om tillräckligt många förhandsbokade spelet skulle det dessutom släppas fyra dagar tidigare. Nu läggs det alltså ner eftersom det, enligt Square Enix, ”skapade frustration” bland fansen. Alla som förhandsbokar spelet får nu tillgång till allt bonusmaterial, och spelet kommer att släppas samtidigt för alla, den 23 februari nästa år.

Niklas tankar: Tack och lov! Att lura fler personer att förhandsboka ett spel genom att locka med att det ska släppas tidigare är ett av de fulaste knepen jag sett under alla mina år som spelskribent. Förhandsbokingar av spel är något vi konsumenter borde hålla oss borta ifrån snarare än omfamna. En del av anledningarna till att spel släpps trasiga, som jag nämnde i THPS-nyheten ovan, tror jag är att såpass många redan har köpt och betalat för spelet. Om vi skulle sluta förhandsboka spel torde det sätta större press på utvecklare och utgivare att se till att produkten är färdig när den släpps. Det sektliknande beteende som florerar kring vissa spel innan de ens sett dagens ljus skadar branschen och får utgivare att tro att man kan släppa vilken skit som helst bara för att folk hajpats upp med några trailers med tillrättalagt och väl fungerande material. Kort och gott: Sluta förhandsboka spel!

Svenska PC Gamer läggs ner

Första numret av svenska PC Gamer.

Första numret av svenska PC Gamer.

Svenska PC Gamer läggs ner tillsammans med en rad andra magasin när förlaget Egmont Publishing genomför en omfattande organisationsförändring. Det rapporterar Dagens Media. Totalt berör omorganisationen 37 av förlagets 330 tjänster, och PC Gamer läggs ner till årsskiftet. Då upphör även utgivningen av Datormagazinet.

Niklas tankar: Det smärtar mig att den svenska editionen av PC Gamer läggs ner. Jag minns tydligt när jag fick mamma att köpa det allra första numret med Syndicate Wars på framsidan åt mig på B&W i Falkenberg. Det var en oerhörd lättnad att hitta en pc-tidning som fokuserade på spelen när den horribla High Score sysslade mer med lättklädda damer och sexrelaterade artiklar än spelrapportering. Någonstans i källaren hos mina föräldrar ligger varenda nummer, inklusive demoskiva, från det första och ungefär två år framåt. Det känns som att det är läge att gräva fram dem. Även om jag inte har läst PC Gamer på flera år, då jag sällan läser pappersmagasin, har jag förstått att den fortfarande håller väldigt hög kvalitet. Vila i frid, svenska PC Gamer. Du kommer att vara saknad.

 


 

Det här blir mitt sista nyhetssvep på några veckor då jag ska dra iväg på lite semester. Bestigning av Kilimanjaro, safari samt strandhäng på Zanzibar håller mig borta från Svampriket i tre veckor. Men oroa er inte! Den eminente Linus Svensson tar över skutan under tiden jag är borta. Troligtvis kommer ni inte märka någon skillnad annat än att det kanske blir lite roligare än vanligt.