Det börjar närma sig konsolsläpp! Det är inte ens en månad kvar tills Switch släpps och Nintendo har stora förväntningar på sin hybridkonsol. Hur bra det blir återstår att se, men utöver Switch kikar vi lite på nästa uppdatering av programvaran i Playstation 4 och att Oculus dömts till jättestort skadestånd.

Stora uppdateringar på gång till Playstation 4

Playstation 4 Pro ska komma att vara fler spel till gagn framöver.

Sony meddelade i förra veckan vad som kommer att ingå i nästa större uppdatering av programvaran i Playstation 4. Ett så kallat boost mode kommer att införas i och med version 4.5. Det innebär att Playstation 4 Pro kommer att kunna använda sig av den högre prestandan i konsolen även i spel som inte är specifikt optimerade för Pro.

Boost mode ”låter GPU och CPU i PS4 Pro att köras i en högre hastighet för att förbättra upplevelsen i vissa PS4-spel som släpptes innan PS4 Pro”, säger en talesperson för Sony till Verge.

Det är ännu oklart precis vilka titlar det gäller, och hur stor skillnaden kommer att bli.

Utöver boost mode får Playstation 4 i och med uppdateringen, som kommer snart, stöd för externa hårddiskar och egna bakgrunder på hemskärmen.

Mer om version 4.5 går att läsa på den officiella Playstation-bloggen.

Niklas tankar: Många har varit upprörda med att vissa Playstation 4-spel till och med funkar sämre på den kraftfullare Pro än originalkonsolen. Helt rimligt. Därför känns det bra att fler spel nu kan ta vara på prestandan konsumenter betalat extra för. Att det dessutom kommer att bli möjligt köra med externa hårddiskar gör det mycket enklare att skaffa sig mer utrymme för spel. Två tummar upp till denna kommande uppdatering.

 

Oculus döms till halv miljard i skadestånd

”Woah, så dyrt det här blev!”

En halv miljard dollar, nästan 4,3 miljarder kronor. Så mycket har en domstol i Texas bestämt att Facebook-ägda Oculus ska betala i skadestånd till Id Softwares ägare ZeniMax, skriver Polygon. Det hela har att göra med brutna non disclosure agreements, NDA.

ZeniMax ville från början ha fyra miljarder dollar och påstod att deras tidigare anställde John Carmack ska ha använt kod som patenterats av ZeniMax i utvecklingen av Oculus Rift.

Oculus har meddelat att de kommer att överklaga domen.

Niklas tankar: Först och främst vill jag be om ursäkt för den sparsmakade och röriga informationen ovan. Rättsprocessen mellan Facebook och Zenimax är riktigt snårig och svår att få bukt på. Kan rekommendera att läsa Polygons artiklar om det hela för med kött på benen.

Jag förstår såklart att teknikföretag är extremt noga med att skydda sina framsteg, de är ju först och främst vinstdrivande. Men tänk hur mycket längre virtual reality hade kommit redan nu om allt hade öppen källkod och pionjärerna i branschen kunde utveckla det tillsammans. Det kommer såklart aldrig att hända när det gäller jätteföretag som de här. Men det ska bli spännande att se hur det kommer att gå för Open Source Virtual Reality, OSVR, som är just ett sådant projekt med öppen källkod. Här är bland andra Valve med på tåget.

Höga förväntningar på försäljningen av Switch

Så här kommer alla att spela i framtiden. Eller?

Nintendo kommer att sälja lika många Switch som Wii. I alla fall om man får tro högste chefen Tatsumi Kimishima som i en intervju med japanska Nikkei (översatt av Serkan Toto på Twitter) pratar om Nintendos kommande konsol. Wii var en stor succé för Nintendo och har sålts i 101 miljoner exemplar.

I intervjun pratar Kimishima även för första gången om priset på onlinelösningen för Nintendo Switch. Mellan 2 000 och 3 000 yen per år är priset han nämner, vilket med dagens växelkurs landar på 150-230 svenska kronor. Alltså under 20 kronor i månaden. I tjänsten ska, förutom möjligheten att spela online, även ingå Virtual console-spel som man får ”låna” varje månad.

Niklas tankar: Stora ord, och jag är ganska övertygad om att Switch inte kommer att komma i närheten av Wii-succén, även om det kanske kommer kunna gå ganska bra. I fredags var jag hos Bergsala och testade Switch (mer om det i veckans Svamppod). Själva konsolen i sig känns bra, och mycket mer lovande än Wii U. Däremot ser det ju som bekant skralt ut på spelfronten. Hur som helst håller jag tummarna för att Switch ska bli poppis bland utvecklare så att vi får fler bra spel att sätta tänderna i.