Det är mitt i sommaren och man skulle kunna tro att det innebär att inget spännande alls händer i spelbranschen. Men det visar sig att Sony äntligen smugit ut Driveclub på Playstation Plus, att en gammal flagga fått nytt liv och att ett av årets största spel, Batman: Arkham Knight, verkar vara en totalkatastrof på PC.

Driveclub ute på Playstation Plus… Typ

Sony har efter mycket om och men släppt gratisversionen av Driveclub på Playstation Plus. Versionen av spelet rullades ut den 25 juni, men till en början fungerar inte onlineläget för alla spelare, skriver Sony-bossen Shuhei Yoshida på den officiella Playstation-bloggen. Plusversionen av Driveclub skulle ha släppts i höstas samband med det fulla, som i sin tur från början skulle vara ett releasespel till Playstation 4.

Niklas tankar: Jösses. Inte nog med att Driveclub gick från att vara en releasetitel till Playstation 4 till ett 2014-spel. Det var dessutom trasigt när det väl kom ut, och onlinefunktioner stängdes av för att de funkade för dåligt. Sony hade nog helst av allt bara velat begrava Plusversionen av spelet och glömma att Driveclub någonsin existerade, men har man lovat sina kunder något får man se till att hålla det också. Nu finns det ”helt okej” racingspelet i alla fall ute på Playstation Plus, men frågan är om det kommer att spelas i någon större utsträckning. Det känns åtminstone bra att Sony nu kan slicka såren och gå vidare till något annat.


 

Sydstatsflaggan försvinner – och kommer tillbaka igen

Efter terrordådet där en vit man öppnade eld i en kyrka och dödade nio svarta församlingsmedlemmar startade en debatt om sydstatsflaggan i landet. Det ledde till att Apple plockade ner flera spel där flaggan syntes från App Store. Ett av spelen, Ultimate General: Gettysburg, återvände sedan till butiken, skriver Eurogamer. Det visade sig att spelet använde sig av flaggan i historiskt och utbildningssyfte och inte för att väcka anstöt och provocera.

Niklas tankar: Det är bra att jänkarna tar sig en ordentlig funderare på den där sydstatsflaggan, som i så många fall förknippas med rasism och ett allt annat än öppensinnigt tankesätt. Huruvida användandet av flaggan bör förbjudas eller ej låter jag bli att spekulera i, det är en debatt för en annan sida. Men det kan helt klart sluta olyckligt för spelutvecklare när företag som Apple gör en jättestädning av sådant de tror kan väcka anstöt och får med sig några hederliga historiska återgivningar av bara farten. Det var tur att det slutade lyckligt för utvecklarna den här gången, men vem vet hur det gått för andra spel?


 

PC-versionen av Batman: Arkham Knight dras in

Ett av årets största spelsläpp, Batman: Arkham Knight fungerar dåligt på PC. Så dåligt att just den versionen dragits in bara ett par dagar efter det att spelet släppts. Spelet är låst vid 30 bilder per sekund, och kräver ett riktigt monster till dator för att fungera bra. Digital Foundry tog sig en titt på hur dålig PC-versionen av Arkham Knight verkligen är. Det har senare visat sig att det var Iron Galaxy, och inte Rocksteady själva, som stod för portningen till PC, rapporterar Eurogamer.

”Våra bästa tekniker på Rocksteady jobbar som galningar för att fixa problemen så snart som möjligt”, skriver spelets regissör Sefton Hill på Twitter.

När PC-spelarna återigen kan köpa Batman: Arkham Asylum är ännu oklart.

Niklas tankar: Ett av årets största spelsläpp och den, av många, mest efterlängtade titeln på länge är så trasigt på PC att det måste dras in. Hur är det möjligt år 2015? Antalet PC-spelare är fler än någonsin och de flesta utvecklare tar sina datorversioner på allra största allvar. Många spel funkar mycket bättre på PC än på konsol och att göra PC-spelarna arga kan resultera i riktigt mycket näthat och bojkottande. Tv- och datorspelare är inte direkt kända för att ta sådana här nyheter med ro.

Som nygammal PC-spelare hade jag tänkte spela Batman: Arkham Knight på min fina dator, men det verkar som att jag får vänta. Jag, och många med mig, hoppas att Rocksteady och Iron Galaxy kan lösa problemen inom kort, för sådant är här oacceptabelt.