Nintendo Switch är inte den enda nya konsolen som släpps i år, och nu har vi fått de tekniska detaljerna för Xbox One-uppföljaren med arbetsnamnet Scorpio. Dessutom har svenska King fått uppdraget att göra Call of Duty till mobilspel, och de ”japanska mästarna” hos Atlus har ett och annat att säga om streams av Persona 5.

Project Scorpio – här är specifikationerna

SÅ. MÅNGA. TERAFLOPS. Bild: Microsoft

Eurogamer-sajten Digital Foundry har besökt Microsoft och kollat närmare på nästa version av Xbox One, som går under kodnamnet Scorpio. Sajten kan nu rapportera om de tekniska specifikationerna i konsolen, och det rör sig om en rejäl uppgradering från originalkonsolen, och Scorpio blir den kraftfullaste konsolen hittills mätt i rena hästkrafter. Scorpio slår Playstation 4 Pro på fingrarna vad gäller såväl processorkraft som minne och grafikprestanda. Scorpio, som släpps senare i år, har dessutom möjligheten att spela 4K Blu-ray, något som Pro saknar.

Alla siffror rörande Scorpio går att läsa hos Digital Foundry.

Niklas tankar: Teraflops hit och gigabyte dit. Tekniska specifikationer är fint och så, men jag blir varken mer eller mindre taggad på Scorpio av att veta hur många x86-kärnor den har klockade till hur många gigahertz. Vad jag vill veta är hur Microsoft tänkt kring konsolen, som ju borde vara en jättesatsning från deras sida. Hur ser en eventuell virtual reality-lösning ut? Kommer det några spel? För just nu ser det minst sagt skralt ut på den fronten. Det är visserligen smart att få ut specifikationerna nu så att man, förhoppningsvis, kan fokusera på spelen och allt runt omkring det på E3 i juni.

Nytt King-team gör Call of Duty – till mobilen

Ett nystartat team på King ska göra Call of Duty mobilt.

Call of Duty ska bli mobilspel, och svenska King ska göra det. Det är ett nytt team i Stockholm som fått uppdraget, skriver King själva på en nystartad sajt för projektet.

”Vårat tillvägagångssätt och ambition är att vara aktuella, sociala och tillgängliga, samtidigt som vi levererar en autentisk spelupplevelse.”

Det är ännu oklart hur spelet kommer att te sig i mobilt format, då teamet fortfarande är under uppbyggnad. På sajten finns lediga jobb som bland annat art director och level designer.

Niklas tankar: Det var bara en fråga om när Call of Duty skulle bli mobilspel igen, inte om. Jag är ärligt talad förvånad över att det tagit så här lång tid sedan Clash of Clans-liknande Call of Duty: Heroes släpptes 2014 men det är kul att svenska King får äran. Kings spel är vanligtvis inte min grej, men om Activision vill ha ett beroendeframkallande ”spela varje dag”-spel har det definitivt vänt sig till rätt studio. Ser nu fram emot den oundvikliga Call of Candy Crush-mashupen.

Atlus ”japanska mästare”vill inte att Persona 5 streamas

”Halt! Här blir det inga streams!”

Det efterlängtade Persona 5 släpptes till slut på den västerländska marknaden i förra veckan och har tagits emot med öppna armar. Men den som är sugen på att streama något av det massiva rollspelet bör se upp. På sin sajt* har Atlus nämligen lagt ut en del regler som gäller för streams av spelet och den inbyggda streamingfunktionen på Playstation 4 är avstängd genom hela spelet. För den som streamar på annat sätt gäller det att exempelvis inte visa mer än 90 minuter åt gången, specifika bossar, vissa karaktärer eller andra spoilers. Vad man anser vara spoilers är dock ganska oklart.

I inlägget skriver den amerikanska Atlus att det är deras ”japanska mästare” som inte vill att någons spelupplevelse förstörs genom att det streamas på nätet.

Niklas tankar: Det känns som att Atlus inte riktigt har hängt med i svängarna. Persona 5 är ett spel som fokuserar mycket på story och det är såklart tråkigt om folk skulle bli spoilade. Men om man tänker att streams per automatik innebär utebliven försäljning har man inte riktigt koll på hur mycket publicitet sajter som Twitch genererar. Släpp sargen, Atlus, man skulle kunna tro att ni lärt er om internet av Nintendo.

*Spoilervarning i reglerna.