Veckans nyhetssvep går i svart för att visa den sorg vi känner över beskedet att svenska PC Gamer läggs ner efter 25 år. Med den försvinner ännu en av svensk spelmedias få bastioner. Sorg kan det även bli om Microsoft får för sig att köpa Discord – vi vet alla hur det gick med Skype. Lite gladare kan fans av Ghost of Tsushima kanske bli av nyheten att det filminspirerade spelet själv ska bli film.

Svenska PC Gamer läggs ner efter 25 år

Svenska PC Gamer

Som av en händelse fick jag hem min samling av gamla PC Gamer-tidningar i förra veckan.

I november 1996 släpptes det första numret av svenska PC Gamer. I mars 2021 kom det sista. Efter 25 år försvinner den sista svenska speltidningen för vuxna. I ett inlägg på sin sajt tar chefredaktören och ansvarige utgivaren Thomas Petersson farväl och anger svårigheter sviktande intäkter och licensavgifter till Future, som äger varumärket PC Gamer, som anledningen till nedläggningen.

”Inget varar för evigt utom diamanter och spelkärlek, och i 25 år har kärleken till PC Gamer varit enorm. Nu är vi tyvärr tvungna att låta Svenska PC Gamer somna in. I vackert, fantastiskt, ljust minne bevarat”, skriver Thomas Petersson i inlägget.

I inlägget öppnar Petersson för att redaktionen kan fortsätta sin spelrapportering, men under ett annat namn. Därför kommer sajten och de sociala medieplattformarna att byta namn i slutet av april.

Den som idag har en prenumeration på svenska PC Gamer får istället spelkoder som kompensation för utebliven tidning.

Niklas tankar: Det var en sorgens dag när beskedet kom att PC Gamer läggs ner i Sverige! Nintendo Magasinet och Super Power/Play i all ära – för mig var det PC Gamer som lästes mest och längst. Som av en slump fick jag i dagarna hem en stor låda med gamla nummer av tidningen med tillhörande demoskivor. PC Gamer har för mig varit den viktigaste spelpublikationen, och utan den hade jag med största säkerhet inte blivit en del av svensk spelmedia och troligtvis inte varit redaktionsmedlem på Svampriket idag. Tack för allt, PC Gamer!

Microsoft kan köpa Discord – för över 10 miljarder dollar

Discord

Discord – snart med Microsoft-logga?

Microsoft kan tänka sig att köpa chattcommunityt Discord för över 10 miljarder dollar, enligt källor till Bloomberg och Venturebeat. Enligt källorna är Microsoft ett av företagen som är intresserade av att köpa Discord, men att inget köp ska vara ”nära förestående”. Enligt Bloomberg skulle det även kunna bli så att Discord istället börsnoteras.

Att Microsoft skulle vara intresserad av att köpa Discord går helt i linje med deras benägenhet till stora spelrelaterade uppköp som Bethesda, ett köp som nyligen gick igenom. Dessutom köpte man röst- och videochatt-klienten Skype 2011.

Niklas tankar: Stora delar av gamingvärlden bävar av blotta tanken på att Microsoft skulle köpa Discord. Man minns hur det gick med Skype, som var världsledande inom videosamtal, men som blivit bespottad sedan det köptes upp. Personligen tycker jag det har varit skönt att Discord inte ägs av något av megaföretagen, och för min del får det väldigt gärna fortsätta så.

John Wick-regissören gör film av Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima

Japansk film blir amerikanskt spel blir amerikansk film i Japan.

Ghost of Tsushima, spelet som influerats av Akira Kurosawas filmer, blir till film. Det var Deadline som i veckan som gick kunde rapportera att Playstation-spelet ska filmatiseras av John Wick-regissören Chad Stahelski. Sony Pictures, Playstation Productions och spelutvecklarna själva, Sucker Punch Productions står för produktionen. Projektet är i ett tidigt stadie, och det är i nuläget oklart vilka skådespelare som kommer att vara med, eller när filmen kan tänkas ha premiär.

Niklas tankar: Att spel blir film eller, ännu vanligare, tvärt om, är inget nytt. Inte heller att till exempel serietidningar blir film som sen blir spel. Men att ett spel, inspirerat av en särskild sorts film, sedan blir film igen måste vara ett helt nytt sorts helvarv. Jag tyckte väldigt mycket om Ghost of Tsushima, det hamnade till och med på Svamprikets gemensamma lista över förra årets bästa spel. Men det är snarare för vyerna, stämningen och upptäckarglädjen – inte storyn som inte greppade mig nämnvärt alls. Men visst, en modern pastisch på Akira Kurosawa kanske kan vara trevligt?