E3 är slut för den här gången och jag är i vanlig ordning helt slutkörd. De flesta större nyheter från mässan täcker vi i vår tre timmar långa E3-podd, men visst har det hänt lite annat också. Enligt Nintendo of America-chefen Doug Bowser är de anställdas välbefinnande en anledning till att Animal Crossing försenats. Xbox-chefen Phil Spencer har inga planer på att Scarlett är deras sista konsol – och de omtalade Fallout 76-tygväskorna har äntligen hittat fram till sina köpare.

Arbetsförhållanden orsak till försenat Animal Crossing

Bowser verkar mån om de anställdas välmående.

Under Nintendos Direct-presentation på E3 meddelade man att nästa Animal Crossing, som får undertiteln New Horizons försenas till den 20 mars nästa år. Nu har Nintendo of America-chefen Doug Bowser uttalat sig om förseningen. För IGN berättar han att peronalens crunch och vikten av bra arbetsförhållanden är en anledning till att spelet kommer senare än väntat.

”En av våra grundsatser är att vi får människor att le, och vi pratar om det hela tiden. Det är vår vision. Vårt uppdrag, borde jag säga. För oss gäller det även våra egna anställda. Vi måste se till att våra anställda har en bra balans mellan jobb och fritid.”

”Ett sånt exempel är att vi inte släpper ett spel förrän det är färdigt. Vi pratade just om ett sånt exempel [Animal Crossings försening]. Det är väldigt viktigt att vi har balans i vår värld. Det är faktiskt något vi är stolta över”, säger Doug Bowser i en intervju med IGN.

Animal Crossing: New Horizons släpps alltså till Nintendo Switch den 20 mars nästa år.

Niklas tankar: Det är knappast någon nyhet att spelbranschen har enorma problem med crunch, dåliga arbetsförhållanden och anställda som går in i väggen av orimliga arbetstider. Det har varit en av de största snackisarna i branschen under året som gått. Det känns lite överraskande att jätten Nintendo uttalar sig i frågan, och att de dessutom verkar tycka att de anställdas välmående är såpass viktigt att man är villiga att skjuta på en av sina absolut största titlar. Oavsett om det finns andra anledningar och det här bara är spel för galleriet så är det en tydlig, rak och bra markering. Bra där, Nintendo!

Phil Spencer: Planen inte att Scarlett blir vår sista konsol

Under sin show på E3 presenterade Microsoft nästa Xbox, med projektnamnet Scarlett. Detaljerna man delade med sig av var få, men i en intervju i Giant Bombs kvällsshow i samband med mässan pratade Xbox-chefen Phil Spencer lite om framtiden för konsolen.

På frågan om hur han ser på framtiden för Xbox säger Phil Spencer: ”Jag kan säga vad planen är. Vi planerar inte att Scarlett blir vår sista konsol.”

”Tanken att jag skulle ha en dedikerad maskin hemma som spelar spel riktigt bra känns inte främmande för mig, även om jag streamar spel ofta”, säger Spencer, och menar på att han inte tror att streaming av spel – som ser ut att bli en stor grej nästa generation – gör konsolen överflödig.

Nästa Xbox släpps till jul nästa år.

Niklas tankar: Jag minns att det snackades en hel del om att konsolen spelat ut sin roll redan inför lanseringen av Xbox One och Playstation 4. Jag själv har definitivt gjort mig skyldig till det. Tji fick vi, eftersom den nuvarande generationen konsoler varit en av de bäst säljande någonsin. Och så lär det fortsätta. Även om konsolerna mer och mer liknar hemdatorer, och streaming av spel blir större, lär det finnas plats för dedikerade spelkonsoler även i framtiden.

Fallout 76-köpare har fått sina tygväskor – efter sju månader

https://twitter.com/mooncrests/status/1139566246272425984

Bethesdas onlinerollspel Fallout 76 har dragits med en hel del bekymmer sedan det släpptes i november i fjol. Utöver ett ljummet mottagande har buggar och brist på innehåll gjort att spelet kritiserats hårt av många fans.

En av de snackisarna kring spelet har varit en av samlarutgåvorna och den tygväska som utlovades i produktbeskrivningen. Istället för en tygväska levererades en väska i syntetmaterial som många tyckte var långt under förväntan. Bethesdas hantering av det hela – otillfredsställande kundtjänstsvar och klen ersättning i form av valuta i spelet – ledde till ännu mer ilska bland fansen.

Nu, sju månader senare, har de som köpte Fallout 76 Power Armour Edition äntligen fått den riktiga väskan levererad – och de flesta verkar nöjda.

På Bethesdas show på E3 visades nästa stora uppdatering av Fallout 76 upp, där bland annat andra mänskliga karaktärer spelar en stor roll.

Niklas tankar: