Så där ja, efter en veckas semester är vi tillbaka i nyhetsträsket igen! Det händer kanske inte supermycket i perioden mellan ”inte E3” och när hösten väl drar i gång, men lite ska vi nog kunna skrapa ihop. Denna vecka försvarar Blizzard-chefen Mike Ybarra det kritiserade Diablo Immortal. Fall Guys har blivit free to play – och nått över 50 miljoner spelare! Till sist läser vi tillsammans ett amerikanskt reportage om varför svenska Embracer Group vill bygga ett spelarkiv. 

Blizzard-chef försvarar Diablo Immortals mikrotransaktioner

Diablo Immortal

Diablo Immortal – inte jättepoppis. Bild: Blizzard

Blizzards högste chef, Mike Ybarra har uttalat sig om Diablo Immortals kritiserade mikrotransaktioner. I en intervju i Los Angeles Times försvarar han mobilspelet och menar att det är en liten minoritet som klagar och det är designat så att en majoritet av spelarna kan göra det mesta utan att behöva betala något.

”Intäktsgenereringen kommer in i slutet av spelet”, säger han och pekar på att Diablo Immortal har höga betyg och positiva recensioner av användare i App Store. På Metacritic är dock tonen en annan. Där har det en av de lägsta användarrankningarna någonsin. Mycket av det har att göra med att det går att spendera hundratusentals kronor för att maxa sin karaktär i slutet av spelet.

Blizzard själva lär dock vara nöjda med det sedan länge kritiserade Diablo Immortal. Enligt data från Appmagic (via Pocketgamer) drog spelet in drygt 250 miljoner kronor på bara två veckor.

Niklas tankar: Diablo Immortal är verkligen en skamlös cashgrab. Att ens göra det möjligt att spendera så mycket pengar på ett spel är inte bara omoraliskt, utan även rent utav farligt för så kallade valar med riskbeteende. Samtidigt har Blizzard inte fel när de säger att den absoluta majoriteten av spelet går att uppleva utan att spendera en enda krona. Jag har av oklar anledning, trots detta, fortsatt att spela under ett par veckor, och jag har inte tråkigt. Känslan och stämningen av ett Diablo finns där, och det är väldigt lätt och smidigt att bara hoppa in när man har tid över. Men, med tanke på den smått vidriga affärsmodellen kan jag inte med gott samvete rekommendera Diablo Immortal till någon.

Fall Guys når 50 miljoner spelare – på två veckor

Fall Guys

50! Miljoner! Spelare! Bild: Mediatonic

Det tog Diablo Immortal två veckor att håva in över 250 miljoner dollar. Lika lång tid tog det för ”battle royale-Wipeout” sedan det blev free to play att nå 50 miljoner spelare. Det meddelade utvecklarna själva på Twitter i förra veckan. ”50 miljoner spelare på två veckor!!! Otroligt, tack allihop!”

Fall Guys: Ultimate Knockout släpptes först till Playstation 4 och PC i augusti 2020 och genom att det var gratis på Playstation Plus blev det en av pandemisommarens absolut största hits. Men det var när spelet nyligen släppte sin undertitel, kom till både Xbox och Switch, och blev gratis, som det verkligen tog fart. Det trots att PC-versionen flyttade från Steam till Epic Games Store. Fall Guys nådde 20 miljoners-gränsen efter bara 48 timmar efter nysläppet.

Niklas tankar: 50 miljoner spelare är verkligen helt otroligt, även för ett free to play-spel. Jag tröttnade själv på Fall Guys ganska tidigt, även om jag har återvänt då och då, när barnet velat titta på ”gubbarna som hoppar”, men jag är väldigt glad att spelet finns. Vi behöver fler jättespel som inte går ut på att skjuta ihjäl alla andra. Fall Guys är så oerhört färgglatt och positivt att det nästan är för mycket, men jag tror att det är en viktig motpol till så mycket annat. För även om Fortnite också är färgglatt så går det till syvende och sist ut på att skjuta en jävel. Meeen, så är det ju sedan en tid tillbaka så att både Fortnites och Fall Guys utvecklare är del av samma monsterbolag – Epic Games…

Lästips: Varför vill svenska Embracer bygga ett spelarkiv?

Embracer Group

Vi avslutar detta sommarnyhetssvep med ett litet lästips. Sverige-baserade Embracer Group ser ut att vilja lägga hela spelvärlden för sina fötter och köper stora och små studior oftare än vi andra byter underkläder. Men de gör även annat, som att bygga ett arkiv över alla spel som någonsin släppts. Men vad innebär det när ett aktiebolag ger sig in i det som oftast är förknippat med museum och ideella organisationer? Det har Vice-reportern Patrick Klepek grottar ner sig i. Superintressant läsning med ett internationellt perspektiv på ett svenskt bolag, plus fler än en Svampriket-bekanting som fladdrar förbi i intervjuerna.

 

Waypoint: Why Is a Game Publisher Trying to Buy Every Video Game Ever Made?