Det är alltid sorgligt när spelstudior lägger ner, och det är lite extra ledsamt när en av mina gamla favoriter går i graven. Förutom Lionheads nedläggning höjer vi på ögonbrynen åt att Diablo 2 fortfarande patchas och tipsar om en spelkonsert i Malmö.

Microsoft lägger ner två spelstudior

Den här loggan lär vi inte se på några spel framöver.

Den här loggan lär vi inte se på några spel framöver.

Brittiska Lionhead och danska Press Play Studios ser ut att ligga på Microsofts nedläggningslista. Enligt ett pressmeddelande stängs den sistnämnda, och man har samtal med Lionhead för att lägga ner även den studion. Därför avslutas även utvecklingen av Lionheads Fable Legends samt Press Plays Project Knoxville.

Microsoft uppger ingen anledning till varför utvecklarna läggs ner, men lovar i pressmeddelandet att de ska försöka hitta jobb till folk antingen hos eller utanför företaget.

Press Play har tidigare gjort Max: Curse of the Brotherhood och Kalimba. Lionhead startades 1996 och leddes länge av spellegendaren Peter Molyneux. De ligger bakom moderna klassiker som Black & White och Fable-serien.

Niklas tankar: Det här var väldigt deppigt att höra. Köpenhamnsstudion Press Plays Max: The Curse of the Brotherhood fick fina recensioner, och verkade ha mycket lovande framtidsutsikter. Men det som var allra tråkigast att höra för mig personligen var att en av mina favoritutvecklare troligen inte kommer att fortsätta göra spel. Oavsett hur mycket skit Peter Molyneux snackar så ligger han bakom fantastiskt intressanta spel. Både Black & White och Fable-spelen är personliga favoriter, och man har alltid kunnat räkna med Lionhead när det gäller galna idéer.

Diablo 2 patchas för nyare datorer

Ett av tidernas mest populära pc-spel, det 16 år gamla Diablo 2, fick en ny patch i veckan, skriver Kotaku. Den nya uppdateringen ger inget nytt innehåll till spelet, men ser till att det funkar som det ska på nyare datorer. I uppdateringsinlägget på sina forum lovar Blizzard att man även ska göra mer för att förhindra fusk i spelet.

”Den här resan startar med att få Diablo 2 att fungera på moderna plattformar, men den slutar inte där,” skriver Blizzard.

Niklas tankar: Patcha ett 16 år gammalt spel? Blizzard har koll på hur man bygger goodwill hos sina fans det är ett som är säkert. Diablo 2 är utan tvekan ett av de mest omtyckta spelen i historien, och jag skulle inte bli förvånad om många spelar det än idag, trots att trean funnits ute i flera år och är riktigt bra. Så kudos till Blizzard som ser efter sitt community. Även om fansen alltid kommer att hitta sätt att spela gamla spel på nyare datorer är det en väldigt fin gest när det görs av utvecklarna själva.

Konserttips: Joystick 8.0 i Malmö

Joystick 8.0 på nybyggda Malmö Live, här tolkat i Minecraft.

Joystick 8.0 på nybyggda Malmö Live, här tolkat i Minecraft.

Vi avslutar denna veckas nyhetssvep med ett litet tips. Spelkonserter är som bekant väldigt populärt, och för inte längesedan sände självaste SVT en helkväll med spelmusik på bästa sändningstid. I Malmö är det i april dags för den åttonde upplagan av Joystick, där Malmö symfoniorkester spelar musik från våra favoritspel. Det hela dirigeras av Charles Hazlewood. Fredag den 22 april på Malmö Live är det dags och denna gång bjuds konsertbesökarna på musik från bland annat Uncharted 4, Metal Gear Solid 5 och Shovel Knight.

Hela programmet hittar du här.