Våren är i antågande, men spelvintern verkar inte vilja sakta ner ens en gnutta. Snart sitter vi där med Dragon’s Dogma 2, och då passar det bra att uppmärksamma att Capcom höjer lönerna för sina anställda. Vi kollar denna vecka även in att Switch-emulatorn Yuzu stängs ner och utvecklarna betalar dryga böter till Nintendo. Som avslutning hyllar vi mangamästaren och Dragon Ball-skaparen Akira Toriyama som gått bort.

Switch-emulator stängs ner efter Nintendo-stämning

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Tears of the Kingdom påstås ha piratats över en miljon gånger innan det släpptes.

Den populära Switch-emulatorn Yuzu har stängts ner för gott och utvecklarna har gått med på att betala 2,4 miljoner dollar i skadestånd efter att Nintendo stämt dem, skriver Eurogamer. Enligt Nintendo möjliggjorde Yuzu ”piratkopiering på en kolossal skala” och man menar att The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom laddades ner mer än en miljon gånger redan innan det släpptes till Switch, och att ”många” piratsidor nämnde att filerna var spelbara i just Yuzu.

Utvecklarna Tropic Haze har också fått ett ”permanent föreläggande”, vilket innebär att man inte får tillhandahålla, marknadsföra, sälja, distribuera eller på annat sätt hantera Yuzu eller annan mjukvara som kringgår Nintendos säkerhetsåtgärder. Det innebär att även 3DS-emulatorn Citra stängs ner.

Det är inte första gången Nintendo ger sig efter emulatorer och piratkopierarer. Så sent som 2022 dömdes hackaren Gary Bowser till 40 månader i fängelse och 4,5 miljoner dollar i böter för att ha sålt hackade konsoler.

Niklas tankar: Att emulatorer försvinner är ett hårt slag för bevarandet av spel. Visst är det många – troligtvis till och med de flesta – som använder dem för piratande, men den dag Nintendo eller någon annan bestämmer sig för att sluta stödja sin egen konsol blir det allt svårare för folk att få tillgång till deras spel. 3DS-emulatorn Citra är ett bra exempel, eftersom Nintendo inte är särskilt intresserade av att fortsätta tillhandahålla spel eller uppdateringar till den bärbara konsolen. I Yuzus fall verkar det som att utvecklarna möjligtvis flugit lite väl nära solen. I deras Discord, som man fick tillgång till genom att stödja dem på Patreon, ska det ha delats information och länkar om hur man laddar ner och spelar vissa specifika Switch-spel, något som absolut inte är tillåtet. Regel nummer ett när man håller på med emulering är att man aldrig direkt hänvisar till de olagliga grejerna som går att göra med ens lagliga emulator, men där verkar Tropic Haze ha klantat sig.

Capcom höjer anställdas löner

Monster Hunter World

Monster Hunter World, en jättesuccé för Capcom.

När så många företag i branschen skär ner och säger upp anställda går Capcom åt andra hållet – och höjer lönerna för sina anställda. I ett pressmeddelande skriver den japanska utvecklaren att man räknar med en löneökning på 5 procent för alla anställda för räkenskapsåret 2024. För nyanställda som kommer direkt från utbildning blir grundlönen nästan 30 procent högre, från 235 000 yen i månaden till 300 000 yen. Det motsvarar ungefär 16 800 kronor till 21 000 kronor i månaden. Dessutom ska alla anställda få en engångsbonus och ta del av företagets bonussystem. Det blir även en bonus baserad på företagets aktiekurs. Capcom säger sig göra förändringarna för att locka till sig kompetent personal och för att behålla befintliga anställda.

Capcom har på senare tid rönt stora framgångar med Resident Evil-serien och Monster Hunter, och släpper inom kort såväl Dragon’s Dogma 2 och Kunitsu-Gami: Path of the Goddess.

Niklas tankar: Det här blir man ju glad av! Capcom känns som en av få större utvecklare som inte sagt upp 8-10 procent av sin personalstyrka, och nu väljer man dessutom att höja lönerna. Det är såklart lätt att göra när man har ett gäng succéer i ryggen, men jag är övertygad om att det kommer att gynna dem i slutändan att kunna behålla personalen och kunskapen som skapat dessa succéer inom företaget. Det här vill vi se mer av i branschen istället för ledningar som säger upp folk för att på kort sig öka lönsamheten för aktieägarna.

Dragon Ball-skaparen Akiro Toriyama död

Dragon Ball

Goku är troligtvis den mest ikoniska mangakaraktären genom tiderna.

Mangatecknaren och designern Akira Toriyama är död. Det meddelar studion Bird Studio och Capsule Corporation Tokyo i ett uttalande. Han blev 68 år gammal och dödsorsaken är en blödning i hjärnan. Toriyama är mest känd för att ha skapat Dragon Ball och karaktärerna i spel som Chrono Trigger, Blue Dragon och Dragon Quest-serien. Han är ansedd som en av de mest inflytelserika personerna inom manga och hans verk har influerat många tecknare världen över i decennier.

”Tack vare stödet från så många människor runt om i världen har han kunnat fortsätta med sitt kreativa skapande i över 45 år. Vi hoppas att Akira Toriyamas unika världsskapande fortsatt älskas av alla lång tid framöver”, står det i uttalandet.

Efter dödsbeskedet svämmade internet över av kärleksförklaringar till såväl Toriyama som hans verk, främst Dragon Ball. Fans, andra kreatörer och världsledare valde att hylla den bortgångne mästaren.

Niklas tankar: