Vi går i väntans tider. På torsdag ska vi få veta mer 0m framtiden för Xbox, och det blir också huvudfokus för veckans nyhetssvep. Vi kollar även pliktskyldigt in de senaste ryktena om nästa Nintendo-konsol, och det stökiga släppet av Helldivers 2.

Xbox uppdaterar om läget på torsdag

Xbox Series X/S

Phil Spencer lovar att göra fler Xboxar.

Den största snackisen i spelvärlden just nu är tveklöst framtiden för Xbox. Nyligen läckte uppgifter om att tidigare Xbox-exklusiva storspel som Starfield, kommande Indiana Jones-spelet och Gears of War-serien skulle komma till andra konsoler, tillsammans med bland annat Hi-fi Rush, Pentiment och Sea of Stars. Detta fick ryktesspridningen att ta fart på nätet domedagsscenarion om Xbox-konsolens död spred sig snabbt.

På torsdag den här veckan ska Xbox-cheferna Phil Spencer, Sarah Bond och Matt Booty uppdatera om framtiden för Xbox i den officiella Xbox-podcasten, meddelar Xbox på Twitter. Man ger ingen ytterligare information, men på ett internt möte ska Phil Spencer ha lovat att Xbox inte är på väg att sluta tillverka konsoler, enligt journalisten Shannon Liao.

Niklas tankar: Torsdag blir en ytterst spännande dag! Det har debatterats friskt de senaste veckorna om hur det egentligen går för Xbox. Deras konsoler ska enligt självaste Phil Spencer sälja väldigt mycket sämre än konkurrenternas, och det snackas om minskad ökning av antalet Game Pass-prenumeranter. Det är helt förståeligt att vissa oroar sig för krysslådans framtid, men de domedagsscenarion som en del fanboys målat upp känns inte helt friska. Finge jag gissa kommer Xbox att satsa ännu mer på att få ut sina spel till allt och alla, vilken plattform man än väljer att spela på. Men jag tror samtidigt att det även framöver kommer att finnas en kraftfull konsol att köpa för den ”bästa” Xbox-upplevelsen. Den som lever på torsdag får se!

Uppgifter: ”Switch 2” blir bakåtkompatibel

Nintendo Switch

Vi har ingen aning om hur ”Switch 2” kommer att se ut, så här är en bild på den senaste Switch-modellen.

Nästa Nintendo-konsol kan bli bakåtkompatibel med Switch-spel. Åtminstone om man får tro de uppgifter till den portugisiska sajten Universo Nintendo (via Eurogamer). Bakåtkompatibiliteten ska enligt ryktena gälla såväl digitala som fysiska spel, och spelen ska dessutom kunna dra nytta av den större kraften i den nya konsolen. Enligt uppgifter till Reuters ska den kraften komma från ett specialdesignat Nvidia-chip.

Universo Nintendo skriver även att en Nintendo Direct någon gång under denna veckan, och att den nya konsolen kommer att presenteras i mars. Sajten har tidigare skrivit om detaljer i kommande Directs som sedan visat sig sanna. Huruvida ryktena är sanna den här gången återstår att se.

Niklas tankar: Att Nintendos nästa konsol är bakåtkompatibel med Switch tar jag nästan som en självklarhet. Den är en av de mest populära spelkonsolerna genom alla tider och att kasta hela den användarbasen åt sidan vore huvudlöst. Om ryktena stämmer kan man också tänka sig att konsolen blir ganska lik den nuvarande Switch, fast med bättre presetanda. Det verkar ju också som att det är vad de flesta, jag själv inräknad, vill ha. Jag hade blivit glad som en lax om vi fick reda på något om nästa Nintendo-konsol redan i mars, som ryktena säger. Vi håller tummarna!

Helldivers 2 ska fixas – men först sömn

Helldivers 2

Helldivers 2 verkar poppis – kanske lite för poppis.

Svenskutvecklade Helldivers 2 har haft ett stökigt släpp. Co op-skjutaren har sedan det släpptes i förra veckan dragits med stora problem med inloggningar, serverkapacitet och belöningar och flera ”snabbfixar” har redan rullats ut, skriver Eurogamer. Enligt Arrowhead är det helt enkelt överbelastning av servrarna som är källan till problemen – spelet är helt enkelt för populärt. Med över 150 000 samtidiga spelare på PC är Helldivers 2 Playstations hittills största Steam-släpp.

I ett inlägg på Steam lovar utvecklarna nu att ta itu med problemen, men insisterar på att teamet måste få sova lite först.

Niklas tankar: Det var nog inte särskilt många som trodde att Helldivers 2 skulle bli så populärt med en gång, men det är kul att Arrowhead får lite uppmärksamhet, det var ändå väldigt längsededan första Helldivers kom. Vi håller tummarna för att man kan lösa problemen, för gudarna ska veta att vi sett många spel dö direkt på grund av sånt här. Men, icke att förglömma, det är också väldigt viktigt med sömn!