Det har varit en riktigt klen vecka vad gäller spelnyheter, men snart lär det börja vevas igång. Sedan 2014 har skådespelaren Lindsay Lohan och Rockstar legat i luven på varandra på grund av en GTA-karaktär. Nu är det slutligen över. Dessutom har Bethesda hyllat ett bortgånget fan i det senaste DLC:t till Fallout 4, och den franska skolministern vill förbjuda sällsynta pokémons i Pokémon Go i skolor. 

Rockstar vinner mot Lindsay Lohan i rätten

Slump eller plagiat?

Hollywoodskådisen Lindsay Lohan stämde 2014 Rockstar för att de enligt henne ska ha baserat en karaktär på Lindsay i Grand Theft Auto 5. Även en bild på en kvinna som använts i spelets marknadsföringskampanjer ska ha haft Lohan som förlaga. Karen Gravano, från tv-serien Mob Wives, har också stämt Rockstar för en karaktär hon hävdar liknar henne.

Nu har rätten valt att lägga ner fallet, och både Lohan och Gravano går lottlösa ur den rättsliga konflikten, rapporterar Kotaku. Rätten anser att stämningen är ogiltig eftersom kvinnornas namn inte används i spelet eller dess marknadsföringsmaterial. Dessutom menar rätten att berättelse, karaktärer och dialog gör att spelet bör betraktas som ett satiriskt verk, och skyddas därmed av det första tillägget i den amerikanska konstitutionen.

Niklas tankar: Det var ju väl att den här soppan äntligen fick ett slut. För även om karaktärerna som Lohan och Gravano påstår har baserats på dem faktiskt har det, så är det illa om det inte går att göra spelsatir utan att riskera att dras inför rätta för det. Jag tror starkt på att spel måste få kommentera nutiden och göra satir på den. Helt uppriktigt tror jag att Lindsay Lohan tagit mer skada av uppmärksamheten hon ådragit sig genom att stämma Rockstar än om hon bara hade låtit det vara. Och vad gäller bilden som påstås föreställa Lohan, ska det varken vara hon eller Kate Upton som är förlagan, utan modellen Shelby Welinder.


Bethesda hyllar bortgånget fan i Fallout 4-DLC

I det senaste tillägget till Fallout 4, Nuka World, hyllar utvecklarna Bethesda ett bortgånget fan genom att basera en karaktär på honom. Reddit-användaren NoohjXLVII har i en serie inlägg berättat om hur Fallout 4 hjälpte honom att ta sig igenom den tunga perioden efter sin fars död, och hur hans bror senare dog av en diabetesrelaterad sjukdom vid 24 års ålder.

Nyligen hörde Bethesda av sig till NoohjXLVII och berättade att man baserat en karaktär i DLC:t Nuka World på hans bror Evan, skriver Eurogamer. Evan är i spelet en av få karaktärer som är helt genomgoda, och delar med sig av ett Nuka-Love-recept till spelaren om denna pratar med honom.

Niklas tankar: De senaste åren har vi sett ett gäng hyllningar till sjuka eller bortgångna fans i spel, såväl från indieutvecklare som från de stora spelhusen som Bethesda. Det är en av de positiva aspekterna av att det blivit lättare för fansen att göra sig hörda, och komma i kontakt med spelutvecklare på senare år. Reddit, Twitter och andra sociala medier gör att tragiska livsöden och fina relationer till spel faktiskt når utvecklarna, som i sin tur allt oftare väljer att göra något fint av det. Hatten av för Bethesda!

Minister vill förbjuda sällsynta pokémons i franska skolor

Snart kanske inte längre i en fransk skola nära dig.

Snart kanske inte längre i en fransk skola nära dig.

Sällsynta pokémon kan komma att bli ett minne blott på franska skolor. Åtminstone om utbildningsministern Najat Vallaud-Belkacem får som hon vill. På en presskonferens i Paris i förra veckan sa hon att Niantic borde se till att sällsynta pokémon inte dyker upp på landets skolor, rapporterar nyhetsbyrån AP. Hon säger sig vilja träffa representanter för Niantic och berätta för dem att förekomsten av sällsynta pokémon på skolor drar till sig personer som inte är elever, och därmed kan innebära en säkerhetsrisk. Undantagstillstånd råder i Frankrike efter den senaste tidens blodiga terrordåd i landet.

Niklas tankar: Pokémon Go, alltså. Vilken soppa det där spelet ställer till med både här och där. I ett land som Frankrike, som är extra på tårna efter den senaste tidens hemskheter, är det såklart känsligt att obehöriga tar sig in på skolområden de inte är behöriga att vara på. Det här fallet öppnar för en välbehövlig diskussion om var det är lämpligt att låta spelen ta plats och inte. Lyckligtvis verkar Niantic inte vara helt omöjliga att ha att göra med, så kanske kan det bli pokémonfritt i franska skolor till slut.