Oj oboj, här vankas det nyheter! Egentligen skulle vi inte ha några problem att fylla två eller tre nyhetssvep denna vecka, men jag är inte galen. Microsoft har äääntligen fått köpa Activision Blizzard, så nu kan vi snacka om det. I övrigt gläds vi åt att Unity-chefen John Ricciotiello lämnar efter att företaget trampat i klaveret rejält, samt att det snart är dags för Playstation 5 ”Slim”

Jätteaffären klar – Microsoft äger nu Activision Blizzard

Xbox köper Activision Blizzard

Det är äntligen över!

Efter 21 månader är det till slut klart. Efter att den brittiska konkurrensmyndigheten Competition and Markets Authority till slut gett sitt klartecken kunde Microsofts köp av Activision Blizzard för 69 miljarder dollar gå igenom. Affären är den största någonsin i spelbranschen och innebär att spelserier som Call of Duty, Warcraft, Diablo och Candy Crush hamnar under Microsofts paraply. Vad som händer med dessa titlar, och allt annat som Activision, Blizzard, svenska mobilstudion King och dess underliggande studior förfogar över är ännu oklart. Vilka spel, och när, som kan tänkas hamna på Game Pass är också för tidigt att säga och Xbox skriver i ett blogginlägg att man man har mer att berätta om detta under de kommande månaderna.

Activisions hårt kritiserade vd sedan 32 år, Bobby Kotick, kommer i och med uppköpet att lämna sin tjänst. Han blir kvar åtminstone året ut för att hjälpa till med övergången.

Anledningen till att jätteaffären till slut gick i lås var att Microsoft gjorde en hel rad eftergifter – inte minst att sälja ut rättigheterna till att streama Activision Blizzards spel över molnet till Ubisoft.

Niklas tankar: ÄNTLIGEN! Den kollektiva spelmediabranschen drar en lättnadens suck över att inte behöva rapportera om det eviga fram och tillbakandet mellan olika länders myndigheter. Det betyder såklart inte att vi kan sluta prata om tidernas största speluppköp, för även om Playstation och Nintendo fortfarande har större andelar på spelmarknaden får Xbox nu mycket större muskler att spänna. Har sagt det förr att uppköp och konsolidering av marknaden inte känns särskilt bra, men jag har också en känsla av att de flesta anställda kommer att få det bättre under Microsofts flagg, än det stökiga Activision Blizzard som uppenbarligen haft stora problem med osund arbetskultur. För oss vanliga dödliga blir det mest intressanta troligen vad Microsoft kan tänkas göra med alla de gamla goda spel som Activision uppenbarligen inte haft något intresse av – samt vilka spel som kommer att hitta in på Game Pass och ej.

John Ricciotiello lämnar Unity efter massiv kritik

Unity

Unity, nu utan kritiserad vd.

Unitys vd, John Ricciotiello, lämnar företaget med omedelbar verkan, meddelar spelmotormakaren i ett pressmeddelande. Beskedet kommer bara två veckor efter det att Unity försökte införa ändringar i hur man tar betalt av utvecklare som använder motorn. Ändringarna mötte massiv kritik från stora delar av spelbranschen, och vissa utvecklare hävdade till och med att de föreslagna kostnaderna skulle få dem att gå under. Efter kritiken tonade man ner ändringarna och när de skulle få effekt rejält, men förtroendet verkar ha förbrukats och nu lämnar alltså högsta hönset sin post. I pressmeddelandet där Ricciotiellos avgång meddelas nämns inte kontroversen, men Unity skriver att man nu drar igång sökandet efter en ny vd. Under tiden håller James M. Whitehurst i tyglarna.

John Ricciotiello tog över Unity 2014 var innan dess vd på EA, där han också var inblandad i flera kontroverser. I fjol gjorde väckte han ilska i branschen efter att ha sagt att mobilspelsutvecklare som inte prioriterar intäktsgenerering i form av lootlådor och annat för ”jävla idioter”.

Niklas tankar: Vi blir alltså av med Bobby Kotick och John Ricciotiello i princip samtidigt? Vilken fest! Jag är säker på att de båda är jättebra på att vara kallhamrade affärsmän som fattar kallhamrade affärsmänsbeslut, men för anställda och spelkulturen i stort har de varit riktiga rövhål. När folk slutar eller blir av med sina jobb brukar vi här på Svampriket önska dem all lycka i framtiden, men i det här fallet väljer vi helt enkelt att tänka att de anställda på bolagen de lämnar får det bättre utan dem.

Playstation 5 blir mindre och dyrare

Playstation 5

Den blev ju inte snyggare, det blev den inte. Bild: Playstation

I vinter släpps den sedan länge ryktade nya versionen av Playstation 5, meddelade Sony i veckan som gick. Den nya konsolen är att jämföra med tidigare generationers Slim-varianter som i stort sett är en uppdatering av originalkonsolen med samma prestanda. Den uppdaterade versionen, som börjar säljas i Nordamerika i november och i resten av världen under kommande månader, blir 30 procent mindre och 18-24 procent lättare jämfört med originalet. Hårddisken blir dock något större, 1 TB jämfört med dagens 825 GB. Utseendemässigt är den sig nästan lik, utöver att sidopanelerna är delade i två med ett streck längs mitten Sony kommer även att sälja skivläsaren separat, för den som köpt digital edition, men vill uppgradera. Något man också säljer separat den här gången är stället för att kunna ha konsolen ståendes vertikalt. På originalkonsolen ingick stället i priset. I USA höjs även priset på digital edition med 50 dollar, till 450 dollar. I Europa, där priset redan tidigare har höjts, kostar digital edition alltjämt 450 euro och versionen med skivläsare 550 euro. Skivläsaren separat kommer att kosta 120 euro, och det vertikala stället 30 euro. Vad det blir i svenska kronor återstår att se.

Niklas tankar: De gjorde det! De jävlarna gjorde det! De lyckades göra Playstation 5 ännu fulare. Vid det här laget har jag nästan vant mig vid hur groteskt stor och märklig den här, men så står den också upp i ett hörn mot en vit vägg, delvis bakom en krukväxt. Jag ser ingen som helst anledning att skaffa en ny PS5 i nuläget, särskilt inte som det hade kostat flera hundra extra bara för att kunna ställa den upp. Men sådana här uppdateringar är oundvikliga, och vi ser det med varje konsol. I många fall har det inneburit ett lägre pris, då material- och tillverkningskostnader minskat markant sedan konsolen släpptes, men i det här fallet väljer man helt sonika att behålla priset skyhögt. Man vet förmodligen att folk är villiga att betala det, och så är det inte mer med det. Nu får vi väl se om den ryktade Pro-versionen av Playstation 5 också visar sig stämma, och när den i så fall kan tänkas komma.