Så hände det då, Microsoft berättade om framtiden för Xbox och domedagsivrarna kan lugna ner sig lite. Det blir mest fokus på detta i veckans nyhetssvep, men vi kikar även på att nästa Nintendo-konsol nu kan komma först nästa år.

Fyra Xbox-exklusiva spel till andra konsoler

Official Xbox Podcast

Det var i den officiella Xbox-podden som cheferna berättade mer om framtiden för Microsofts spelavdelning.

Det blir initialt fyra hittills Xbox-exklusiva spel som kommer att släppas på Switch och Playstation 5. Efter en tid av läckor, spekulationer, rykten och domedagsstämning tog Xbox-cheferna Phil Spencer, Matt Booty och Sarah Bond plats i den officiella Xbox-podden för att berätta om framtidsplanerna.

Phil Spencer berättar inte vilka fyra spel det handlar om, men enligt källor till The Verge ska det vara Pentiment och Hi-Fi Rush som kommer först, följt av Sea of Thieves och Grounded. Att släppa spelen till andra konsoler är en del i en större strategi att får Microsofts spelavdelning att växa utanför Xbox-konsolerna, sedan försäljningen av Xbox ligger långt efter såväl Playstation som Nintendo och att tillväxten för Game Pass börjat plana ut.

Enligt Phil Spencer kommer troligen färre spel att vara konsolexklusiva i framtiden. Men det betyder inte, som vissa rykten gjorde gällande, att man kommer att sluta helt med Xbox-exklusiva spel eller för den delen sluta göra Xbox-konsoler.

Niklas tankar: Domedagsstämningen kom ju lite av sig, kan man lugnt säga. Alla som gastade om att Microsoft spelavdelning var körd och att det inte blir några fler Xboxar kan lugna sig lite. Microsoft tjänar hellre mer pengar än fortsätter förlora det så dumt kallade konsolkriget, och jag tror att det är klokt att vilja kunna sälja sina spel på så många ställen som möjligt.

Microsoft: Nästa Xbox blir ”det största tekniska hoppet”

Xbox Series X/S

Det här blir inte de sista Xbox-konsolerna, lovar Microsoft.

Nästa Xbox-konsol kommer att innebära ”det största tekniska hoppet du någonsin sett i en konsolgeneration”. Det sa Xbox-chefen Sarah Bond i en ovan nämnda Xbox-podden. För att lugna oroliga Xbox-spelare har man nu alltså för första gången bekräftat att en ny konsol är på gång. Enligt Bond har Microsoft planer för ny hårdvara både på kort och lång sikt. Till julen utlovas till exempel att ”spännande” grejer kommer att hända hårdvarumässigt, och i en tweet förtydligas det hela som en ”robust och innovativ” hårdvaruplan som sträcker sig över flera år och innefattar ”mer konsol- och kontrollvalmöjligheter till julen”.

Exakt vad dessa ”spännande” grejer kan vara går Xbox-cheferna inte in på, men läckor har tidigare pekat på en ny version av Xbox Series X utan skivläsare, och en handkontroll med utbytbart batteri som ska släppas i år. Det har även ryktats om att nästa konsolgeneration kan komma 2028, men den informationen har Xbox-chefen Phil Spencer sagt var gammal och att ”mycket har ändrats” sedan dess.

Niklas tankar: För oss vanliga människor som inte är domedagsprofeter var det nog aldrig något snack om att Microsoft skulle ge upp Xbox som maskin, men det här borde åtminstone lugna de flesta nojiga fans. Man blir ju väldigt nyfiken på vad ”det största tekniska hoppet” kan innebära. Det är oerhört stora ord, och jag har svårt att ens tänka mig vad som skulle vara större än hoppet från 2D till 3D eller från SD till HD. Men den som lever får se, och det är alltid kul med nya konsoler. Vilket leder oss till…

Uppgifter: ”Switch 2” kommer först nästa år

Nintendo Switch

Här är den igen, bilden på en Switch eftersom vi inte har en aning om hur en ”Switch 2” kommer att se ut.

Det har länge ryktats att Nintendos nästa konsol skulle släppas framåt slutet av 2024, även om Nintendo själva aldrig sagt att så är fallet. Men enligt källor till flera olika medier har ”Switch 2” nu flyttats fram till första kvartalet 2025. Anledningen uppges vara att Nintendo vill ha så många spel redo som möjligt när den nya konsolen släpps. Det skulle också ge Nintendo möjligheten att sälja fler Switch fram tills dess, eftersom konsolen fortfarande är så populär.

Niklas tankar: Även om man hade sett fram emot en ny Nintendo-konsol framåt julen är det aldrig särskilt kul när en ny maskin släpps i princip utan spel att spela på den. Vet inte hur många gånger man fått klara sig med några portningar från Ubisoft och EA på spel som man redan spelat för längesedan, och kanske ett eller två Nintendo-utvecklade spel. Enligt ryktena ska konsolen fortfarande släppas under räkenskapsåret 2024, vilket innebär innan slutet av mars 2025. Nintendo Switch släpptes i mars 2017, och det blir alltså troligen nästan på pricken åtta år senare som uppföljaren släpps. En imponerande lång livslängd för en konsol som var klen redan när den kom.