Vi har väntat och våndats, men nu är den äntligen här. Den första trailern för Super Mario-filmen visades i förra veckan och alla andra spelnyheter hamnade i skymundan. Utöver den korta trailern kollar vi denna vecka även in att CD Projekt Red har inte mindre än sex nya spel på g, samt det riktigt stökiga släppet av Overwatch 2.

Här är första trailern för Super Mario-filmen

Ända sedan Nintendo presenterade skådespelarna i den kommande The Super Mario Bros. Movie för lite drygt ett år sedan har världen väntat och väntat på en första trailer. Nu är den här! I en Nintendo Direct helt vigd åt filmen presenterade Mario-skaparen Shigeru Miyamoto, Minions-studion Illuminations vd Chris Meledandri samt Chris Pratt och Jack Black den första korta trailern. Den berättar inte mycket om filmens handling – det är stjärnor, Mario, Toad och en elak Bowser – men vi får höra såväl Jack Black som Bowser och Keegan-Michael Key som Toad, lite granna av Charlie Days Luigi och, inte minst, Chris Pratts Mario-röst. Spaltmeter har redan skrivits om den knappt två och en halv minuter långa trailern, och mer lär det bli fram till och när filmen går upp på bio den 7 april nästa år.

Niklas tankar: Jag visste inte riktigt vad jag väntade mig, men att spelhistoriens största hjälte blir långfilm för första gången på 30 år är såklart en monumental händelse. Jag måste säga att jag är positivt överraskad, både av hur det ser ut, och hur de få karaktärer vi får höra låter. Visst har han lagt på något av en italiensk brytning, Pratt? Och Jack Black som Bowser känns helt självklar, som om någon trodde något annat. På förhand var jag lite orolig att det skulle bli en Sonic där folk revolterade mot utseendet till den milda grad att man fick göra om hur den blå igelkotten såg ut. Båda Sonic-filmerna har blivit megasuccéer, och jag kan inte tänka mig att Mario skulle bli något mindre. En sak undrar jag dock över – var är Marios röv?

CD Projekt Red har sex(!) nya spel på gång

Cyberpunk 2077

Överraskning! Det blir mer Cyberpunk.

Den polska rollspelsjätten CD Projekt Red har hela sex nya spel på gång, varav fyra är i The Witchers universum. Ett är en uppföljare till Cyberpunk 2077, och det sista är ett spel baserat på ett helt nytt ip. Det skrev CD Projekt Red i en matig Twitter-tråd och en video i förra veckan.

Orion är projektnamnet för uppföljaren till Cyberpunk 2077 från 2020 och väntas komma först efter att tre av The Witcher-spelen är färdiga. Enligt studions vd Adam Kicinski är Orion ett ambitiöst projekt som kräver att den över 1 200 personer starka utvecklaren behöver expandera ytterligare. Man kommer att öppna en ny studio i Boston som ska fokusera på spelet tillsammans med den befintliga Vancouver-studion.

Det första av The Witcher-spelen är det sedan tidigare utannonserade projektet som ännu inte har något namn annat än projektnamnet Polaris. Det spelet är starten på en ny trilogi, där de efterföljande spelen ska komma inom en sexårsperiod efter det att det första släppts. De två ytterligare spelen i samma universum kallas Sirius och Canis Majoris och görs av The Flame in the Flood-studion The Molasses Flood samt en ännu inte namngiven extern studio som leds av ”erfarna utvecklare som har jobbat med tidigare The Witcher-spel”. Inte mycket är känt om något av spelen, men det första ska innehålla multiplayer såväl som en storydriven kampanj. Det andra, Canis Majoris, beskrivs som ett fullfjädrat The Witcher-spel.

Det sista spelet på listan går under projektnamnet Hadar och baseras alltså inte på vare sig The Witcher eller Cyberpunk. Ingen mer information har getts om det hela annat än att det är ”i inledningsfasen av den kreativa processen”.

Niklas tankar: Hjälp! Jag blir helt matt av det här. Jag tycker om när studior håller på sina utannonseringar till inte jättelångt innan spel faktiskt ska släppas. Här gör CD Projekt Red precis tvärt om. Visst, jag fattar, man vill göra sin gameplan offentlig, och det finns säkert ett värde i det, särskilt när det gäller just den här studion och just de här spelserierna. The Witcher 3 är ett av mina absoluta favoritspel genom tiderna och jag ser såklart fram emot att spela mer, men jag känner inte att jag tvunget behövde veta att det skulle komma fyra till. Cyberpunk 2077 var på många sätt en besvikelse, inte minst rent tekniskt. Men fansen har lapat i sig det ändå, och det har sålt som smör, särskilt sedan Netflix-serien släpptes. Hur som helst, nu behöver vi inte sitta och undra över var polackerna har för sig, om det nu skulle vara så att någon trodde att de gjorde något annat än The Witcher och Cyberpunk. Och det gör de ju… faktiskt.

Stökigt släpp för Overwatch 2

Overwatch 2

Det var långt ifrån lätt att spela Overwatch 2 i förra veckan.

Uppföljaren till hjälteskjutaren Overwatch som tog världen med storm 2016 släpptes i förra veckan, denna gång i free to play- och early access-format. Men lanseringen blev riktigt stökig för både fans och Blizzard själva.

När spelare startade Overwatch 2 första gången möttes de av kravet att registrera ett mobinummer via sms för att kunna spela. Detta för att, enligt Blizzard, undvika fusk och ”störande beteende”. Snabbt uppstod protester mot den sortens uppgiftsregistrering, och i många fall gick det inte att verifiera via sms för personer med förbetalda kontantkort.

Ett par dagar efter släppet meddelade Blizzard att kravet på sms-verifiering slopas för alla som har ett konto kopplat till Battle.net, vilket inkluderar alla konton som spelat efter den 9 juni 2021. Konton som inte kopplats till Battle.net tidigare, samt nya konton, behöver dock fortsatt verifieras via sms.

Som om inte det vore nog drabbades Overwatch 2-släppet även av stora tekniska problem. Enligt Blizzard drabbades servrarna av en ”massiv” ddos-attack ett par timmar efter lanseringen, vilket ledde till att många inte kunde logga in. Problemen kvarstod under större delen av tisdagskvällen, då spelet släpptes, och fortsatte även in på onsdagen.

Blizzard har sedermera bett om ursäkt för strulet i samband med lanseringen som gjorde att många inte kunde spela Overwatch 2.

Niklas tankar: Vad är väl ett Blizzard-släpp utan en sjuhelvetes massa strul? Det hör till, men den här gången var det extra illa. Det strör dessutom salt i såret som är faktumet att det nu är ett free to play-spel där nya spelare måste spela 100 matcher för att låsa upp alla karaktärer från första spelet. Det är dessutom i early access och det är bara pvp-delen som är spelbar, vilken är i princip identisk med första Overwatch. Det känns fortfarande toppen att spela, men jag ser inget som i nuläget gör att jag vill återvända. När pve-läget kommer någon gång nästa år kikar jag nog in i gen, men just nu känns Overwatch 2 inte särskilt lockande.