Det var nog ingen som blev förvånad när Trump sa att han tyckte att spel är en bidragande orsak till skolskjutningar. Därför bör det väl även vara helt okej att visa upp VR-shooters på konservativa politiska konferenser där NRA har en stark närvaro? Det var precis vad Facebook gjorde. Något som inte visades på konferensen var PUBG, som dock verkar få en ny karta ganska snart. Dessutom tipsar jag om en riktigt snygg Papers, Please-kortfilm.

Facebook drog tillbaka VR-shooter på politisk konferens i USA

Facebook och deras VR-gren Oculus visade upp förstapersonsskjutaren Bullet Train på Conservative Political Action Conference, CPAC, i Maryland i USA. Tilltaget att visa ett sådant våldsamt spel på den största konferensen för konservativa politiker i USA så snart efter skolskjutningen i Parkland i Florida mötte skarp kritik, skriver Variety.

Efter kritiken valde Facebook sedan att plocka bort demot av det Epic-utvecklade spelet från sina montrar på konferensen där vapenlobbyorganisationen National Rifle Organization har en stark närvaro.

”Det finns en standarduppsättning med erfarenheter i de Oculus-demos vi visar på publika tillställningar. Några av actionspelen kan innehålla våld. Vi har tagit bort dessa från demonstrationen av respekt för offren i Florida och deras familjer. Vi ångrar att vi inte gjorde det på förhand”, säger Facebooks VR-chef Hugo Barra i ett uttalande.

Niklas tankar: Hej tondövhet! Att ingen på Facebook, Oculus eller Epic tänkte på det här innan man packade ihop sina montrar och begav sig iväg till CPAC. Man kan tycka vad man vill om vapen i allmänhetens händer (spoiler: det är dåligt), men att visa sådant här på en konferens där NRA lobbar för fler vapen är bara taktlöst. Visa gärna upp era skjutarspel som ser typ helt okej ut, men tänk efter före nästa gång.

PUBG får ny karta detta halvår

Sugen på att hoppa in i PUBG igen? Hoppa in i… Get it?

Förra årets största spelsuccé, Playerunknown’s Battlegrounds, får sin tredje karta någon gång under första halvåret 2018. Det skriver utvecklarna i ett inlägg på spelets Steam-sida. I mars kommer man att berätta mer om vad som komma skall i det populära spelet, bland annat kartan. Redan i fjol hintade man om att spelets tredje karta skulle vara vid Adriatiska havet, med såväl stränder som snötäckta berg, skriver Eurogamer.

Niklas tankar: Även om jag lite trillat av PUBG-tåget, och bara spelar någon match då och då, verkar det ha långa ben och ett väldigt hängivet community. Och är det något som får folk som mig att komma tillbaka är det stora förändringar som nya kartor och inte små kosmetiska förändringar som att jag kan få betala för att få öppna en låda med ett par nya brallor. Ser fram emot att känna ett sug efter PUBG igen. Om jag kan slita mig från Monster Hunter tills dess…

Videotips: Papers, Please – kortfilmen

En kortfilm baserad på Lucas Popes spel Papers, Please, hade premiär på Youtube och Steam i helgen. Filmen, som är 10 minuter lång, följer precis som i spelet en passkontrollant på gränsen till den fiktiva totalitära staten Arstotzka.

Kortfilmen är skriven av Nikita Ordynskiy, Liliya Tkach och Lucas Pope, producerad av Tkach och regisserad av Ordynskiy och har undertexter på 22 olika språk.

Om ni, som jag, gillade ångesten och mörkret som är Papers, Please, kan jag verkligen rekommendera filmen, även om den knappast är en feelgood-rulle.