Torsdag i förra veckan blev hastigt och lustigt en väldigt nyhetstung dag. Inte nog med att Rockstar som utlovat släppte en kort trailer till Red Dead Redemption 2 – vi fick även äntligen veta lite granna om hur Nintendos kommande konsol kommer att fungera. Dessutom passar vi på att ta avsked av våra vänner i Revansch!, videoserien om retrospel.

Det här är Nintendo Switch

Efter att ha berättat på Twitter att man skulle prata mer om nästa konsol släppte Nintendo i torsdags en trailer för NX, som nu fått sitt officiella namn, Switch. Trailern är tre och en halv minut lång och visar bilder på glada människor som roar sig med vad som ska bli en bärbar och stationär konsol i ett.

I det stationära läget står Switch i en dockningsstation kopplad till tv:n och spelas på som en vanlig konsol. När man sedan lyfter ut den ur dockan för att spela på språng liknar Switch en surfplatta med en löstagbar kontroll på vardera sida om skärmen.

”Nintendo Switch ger spelare friheten att spela hur de vill”, säger Nintendo-chefen Reggie Fils-Aime i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet listas även en hel rad tredjepartstillverkare som Nintendo ingått samarbete med. Många fler än som varit med på Wii U-tiden. Bland annat nämns storföretag som Activision, Bethesda, Ubisoft och Electronic Arts. I trailern för konsolen visas dessutom kända Nintendoserier som Mario och Mario Kart upp, samt det sedan tidigare kända The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Nintendo Switch ska släppas i mars nästa år till ett ännu okänt pris.

För en genomgång av det mesta som i nuläget är känt om Nintendo Switch finns en behändig lista hos Polygon.

Niklas tankar: Som spelfantast är jag försiktigt positiv till Nintendo Switch. Till skillnad från marknadsföringskatastrofen som var Wii U är budskapet denna gång glasklart. Det går inte att ta miste på vad Nintendo vill göra med Switch och i stort sett vilka funktioner den kommer att ha. Den dubbla funktionaliteten – stationärt och bärbart – passar mitt liv perfekt, även om prestandan återigen troligen kommer att lämna något att önska. Inte mig emot om det ger en billigare och strömsnålare konsol då jag har lyxen att även ha en hyfsat kraftfull PC.

När jag satt där på jobbet och såg trailern upplyste mina kollegor, som antingen spelar lite granna eller inte alls, om att de inte kunde se alls vem Nintendo Switch var till för. Och jag kan hålla med. För oss insatta är det lätt att bli exalterad, men hur den kommer att slå hos den breda massan är svårt att säga. Vi lär inte kunna förvänta oss en Wii-succé, men om Nintendo lyckas vinna åter sin kärnpublik tar de ett jättekliv i rätt riktning.

Rockstar visar upp Red Dead Redemption 2

Som om inte Nintendo Switch-trailern vore nog så släppte Rockstar en timme senare en trailer för det enormt efterlängtade Red Dead Redemption 2. I den korta trailern visas flera olika miljöer ur den amerikanska western, och även ryggarna på ett antal karaktärer. Utöver det som syns i trailern skriver Rockstar på sin sajt att ”spelets vidsträckta och atmosfäriska värld även kommer att lägga grunden för en helt ny multiplayerupplevelse online”.

Red Dead Redemption 2 ska släppas hösten 2017.

Niklas tankar: Även om jag kanske är Svamprikets allra minsta Red Dead Redemption-vurmare är det svårt att inte bli lite till sig när det visas upp sådana här makalöst vackra miljöer. Jag är en sucker för just vacker och vidsträckt natur att upptäcka i spel. Med det sagt är det inte utan att man blir lite smått besviken på hur lite som visades upp i den så upphaussade trailern. Vi vet fortfarande inget om berättelsen, karaktärerna eller om det är en prequel till det förra spelet som det ryktas så mycket om.

Och en sak till. Kunde man inte ha kommit på ett bättre namn än Red Dead Redemption 2 för det tredje spelet i serien? Blir det dessutom en prequel är namnvalet väldigt märkligt.

Revansch! är död – länge leve Revansch!

I fyra säsonger har Victor Clausson och Björn Pantzar tagit revansch på retrospelen de aldrig klarade i barndomen. Men i förra veckan var det dags för videoserien Revansch! att lägga hatten på hyllan med en avskedsstream. Revansch! är goda vänner till oss och bodde ett tag under Svamprikets paraply innan de bestämde sig för att flyga på egen hand.

Vi på Svampriket vill rikta ett hjärtligt och innerligt tack till Victor och Björn för all underhållning och den makalösa presentationen och redigeringsarbetet under de fyra säsongerna. Tack, Revansch!

Har  du missat Revansch! är det här ett gyllene tillfälle att gå in på deras Youtube-kanal och kolla in alla avsnitten – varför inte i ett sträck? Nedan följer mitt personliga favoritavsnitt, det om Teenage Mutant Hero Turtles IV – Turtles in Time från den sista säsongen. Mycket nöje!