Just nu är det väldigt trevligt att bo i Malmö. Inte bara för att våren kommer hit några veckor tidigare än nordligare delar av landet, utan också för att vi får finbesök i form av Hideo Kojima i maj. Dessutom uppmärksammar vi att Super Nintendospel släpps till 3DS samt att Epic Games chef anklagar Microsoft för att skapa spelmonopol på pc.

Hideo Kojima till Nordic Game Conference

Hideo Kojima.

Hideo Kojima.

Den legendariske spelskaparen Hideo Kojima kommer till utvecklarmässan Nordic Game Conference i Malmö i maj, meddelar Nordic Game i ett pressmeddelande. Torsdagen den 19 maj kommer Kojima att hålla i en frågestund på mässans stora scen. Moderator för frågestunden blir den finske Quantum Break-utvecklaren och före detta journalisten Thomas Puha.

Niklas tankar: Jag höll på att trilla av stolen när jag såg att en av tidernas mest intressanta och kontroversiella spellegendarer kommer till Malmö! All tvekan till att besöka mässan, som ärligt talat riktar sig mest mot spelutvecklare, är som bortblåst. Det kommer att bli intressant att se om Kojima har något att säga om vad ”nya” Kojima Productions kan ha i kikaren tillsammans med Sony. Det är tveksamt om han kommer att säga något om de dåliga relationerna och brottet med Konami, men vem vet, kanske har vi tur?

SNES-spel till New 3DS

Förra veckan höll Nintendo en Nintendo Direct, där en av nyheterna var att man börjat släppa Super Nintendospel till Virtual Console på New Nintendo 3DS. SNES-spelen fungerar bara på New 3DS och inte på den vanliga. Den som redan äger spelen på Virtual Console till Wii får dock betala fullt pris en gång till. I nuläget finns Super Mario World och Earthbound att köpa och ladda ner, sedan ser släppschemat ut som följer:

10 mars: The Legend of Zelda: A Link to the Past och Super Metroid.

17 mars: F-Zero och Super Mario Kart.

24 mars: Donkey Kong Country och Donkey Kong Country 2.

Niklas tankar: Det här känns ändå som att det var på tiden att få möjligheten till att spela SNES på 3DS. Spelens grafik och upplägg känns som gjort för det bärbara formatet, och det kliar redan nu i köpfingrarna när det gäller Super Metroid och Zelda. Det här kan även vara den knuff i ryggen jag behöver för att spela Earthbound i vuxen ålder.

Epic Games-chef anklagar Microsoft för spelmonopol

Tim Sweeney. Foto: Forbes

Tim Sweeney. Foto: Forbes

En av grundarna till Gears of War-studion Epic Games, Tim Sweeney, tycker att Microsoft försöker skapa ett monopol på spelutveckling för pc. Det framgår i en debattartikel som Sweeney skriver i The Guardian. Han uppmanar spelbranschen att protestera mot Microsofts Universal Windows Platform som enligt Sweeney har utvecklarfunktioner som bara går att använda i just det ekosystemet.

”Microsoft bygger sitt operativsystem för att ge sin egen [spel]butik ett övertag och samtidigt missgynna konkurrerande speltjänster och utvecklare och utgivare som säljer spel direkt till sina kunder”, skriver Tim Sweeney i debattartikeln.

Som svar på Sweeneys kritik skriver Microsofts vice vd för Windows, Kevin Gallo, att UWP är ett helt öppet ekosystem som är öppet för alla utvecklare och kan användas av alla speltbutikstjänster.

Niklas tankar: Nu är vi inne på lite mer komplicerade och övergripande grejer än vad vi vanligtvis skriver om här på Svampriket, men jag tyckte ändå att det var intressant. Här verkar ju dock ord stå mot ord om huruvida systemet är öppet eller om Microsoft vill skapa sig ett spelmonopol på pc. Uppenbart är i alla fall att Microsoft är på offensiven när det gäller spel på pc, och vill att folk ska använda sig av deras tjänster och butiker istället för konkurrenternas. Inte så konstigt egentligen, med tanke på hur mycket pengar Valve tjänar på Steam. Men det är något som inte lirar riktigt rätt med Microsofts iver i att tvinga alla och envar att uppgradera till Windows 10 och använda fler och fler av deras egna tjänster. Det börjar nästan lukta Apple-fasoner om det hela.