Stora delar av redaktionen tillbringade helgen på Comic Con i Stockholm med tillhörande häng med den utökade Svampriket-familjen. En annan var fast på hemmaplan och läste nyheter. I förra veckan kom Spelutvecklarindex, där det framgick att den svenska spelbranschen fortfarande går som tåget. Vi kollar även in att EA utreds för att ha brutit mot lagen med sina lootlådor i Belgien – och ett misslyckat frieri som kan bli något fint till slut.

Över 1 000 nya jobb i svenska spelbranschen i fjol

Omslaget är även i år ritat av Svamprikets Anna Nilsson.

Över 1 000 fler heltidsjobb, närmare bestämt 1 047, blev det i den svenska spelbranschen under 2017. Det visar branschorganisationen Dataspelsbranschens årliga rapport Spelutvecklarindex som släpptes förra veckan. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2016 och det är nu 343 företag som delar på totalt 5 338 anställda.

Omsättningen ökade även den kraftigt, till 14,7 miljarder kronor, en tredubbling på fem år. Andelen kvinnor i den svenska spelbranschen ökade också, om än inte lika mycket. Kvinnorna utgör nu 20 procent av de anställda, jämfört med 19 procent 2016.

Niklas tankar: Det fortsätter gå väldigt bra för det svenska spelundret – så bra att det börjar bli svårt att hitta bra folk för att fylla alla nya tjänster. Jag är uppenbarligen i fel bransch… Hur som helst är det såklart kul även för oss på ”andra sidan” när det går bra, för då får vi fler och bättre spel att täcka. Att andelen kvinnor växer är något av det viktigaste i rapporten, men det känns trist att de fortfarande bara utgör en femtedel av alla fastanställda. Men! Det mesta verkar gå år rätt håll, så fortsätt kämpa på!

Lootlådor utreds som brott i Belgien

Fifa 18 är en av bovarna, enligt den nederländska myndigheten.

EA kan ha brutit mot belgisk lag när man vägrade att ändra i kortpaketen i Fifa 18, rapporterar den belgiska tidningen Metro och Eurogamer. Det var i april i år som den belgiska spelkommissionen kom fram till att lootlådor och kortpaket i Overwatch, CS:GO och Fifa 18 var ”olagliga slumpspel” eftersom spelarna inte får veta vilka föremål de kan få. Blizzard och Valve stängde av möjligheten att köpa lootlådor i spelen i Belgien, men det gjorde alltså inte EA.

Nu har man dragit igång en utredning om huruvida EA brutit mot lagen eller ej, och om så är fallet kommer åklagare att väcka åtal. EA hävdar å sin sida att man inte brutit mot några lagar, eftersom det inte går att sälja vidare korten i paketen.

Niklas tankar: Det är väldigt tydligt att vi ännu inte gått till botten med vad som ska gälla för lootlådor i framtiden. EA är de som gått hårdast fram med dem, och det är även de som nu får ta den största smällen. Vi får hoppas att processerna i olika länder leder till prejudikat så att vi kan landa i någon slags mellanväg där utvecklare kan tjäna extra pengar, och den som är villig att spendera dem inte blir utnyttjad och lurad.

Misslyckat frieri kan tas bort ur Spider-Man

Texten syns på en biograf i Marvel’s Spider-Man. Skärmdump från Polygon.

Strax efter det att Marvel’s Spider-Man släpptes spreds nyheten om att utvecklarna Insomniac tillmötesgick ett fan som frågade om de kunde lägga in ett frieri till hans dåvarande fästmö i spelet.

https://twitter.com/topnotch1210/status/994743495498895360

Sagt och gjort – när det släpptes fanns texten ”Maddie, will you marry me?” på en biografskylt i spelets version av New York. Problemet var bara att Maddie och Tyler gjort slut ett par veckor innan spelets släppdatum. För att mildra vad som kallats det spelhistoriens deppigaste påskägg erbjöd sig spelets art director Jacinda Chew att ändra på skylten i en kommande patch, skriver Kotaku. Till Kotaku säger mannen bakom frieriet, Tyler Schultz att han vill att texten ändras till hans farmors eller mormors namn, då hon gått bort i cancer och var den som gett honom hans Spider-Man-tidning.

Huruvida texten kommer att ändras eller inte återstår att se.

Niklas tankar: Det skär i hjärtat att läsa om att en så fin gest gått om intet för att ett förhållande har brustit, och man känner verkligen för stackars Tyler. Men nu har Insomniac chansen att vända det tragiska till något fint, och jag hoppas att Tyler får sitt önskemål om namnet uppfyllt.