Denna vecka blir det hårdvarutungt! Vi får äntligen veta liiite lite granna om hur nästa Playstation kommer att bli. Dessutom släpps snart en ny Xbox One, fast den är identisk med S, fast utan skivläsare. Vi avslutar med en positiv nyhet om Assassin’s Creed Unity – det trodde ni inte!

Sony talar ut om nästa Playstation

Nästa Playstation är på G.

Efter månader av spekulationer har Sony själva nu tagit bladet från munnen och pratat om nästa Playstation. Det är chefsarkitekten för konsolen, Mark Cerny, som i en intervju med Wired berättar om den kommande konsolen, som ännu inte har ett namn, och dess funktioner.

Konsolen kommer att ha en CPU baserad på tredje generationens AMD Ryzen-processorer och grafiken körs av AMD Radeon Navi som ska ha stöd för såväl ray tracing och upplösningar upp till 8K. Lagringen ska ske på en SSD-hårddisk som enligt Cerny drastiskt ska korta laddningstiderna i spel.

En glädjande nyhet för Playstation 4-ägare är att konsolen ska vara bakåtkompatibel med de spelen. Dessutom ska den nuvarande versionen av Playstation VR gå att använda med konsolen. Man jobbar även på spel som kommer att släppas på både Playstation 4 och ”5”. Kommande stortitlar som Death Stranding, The Last of Us 2 och Ghost of Tsushima är möjliga kandidater.

Varken spel eller släppdatum för nästa Playstation-konsol har bekräftats, men Cerny berättar för Wired att den inte släpps under 2019.

Niklas tankar: Visst är det lite pirrigt varje gång nya konsoler kommer på tal? Även om det hos undertecknad är kopplat till en viss konsumtionsångest är det ändå väldigt kul att längta och se fram emot. Det som låter mest intressant med nästa Playstation är att man snackar så mycket om obefintliga eller väldigt korta laddningstider. Vi småbarnsföräldrar har inte tid att stirra på laddningsskärmar i evigheter, vi måste in i spelet så fort som möjligt!

I övrigt är det enligt mig inte lika intressant vad som sitter under huven som med tjänster och allt annat runt omkring. Hur kommer kontrollen att se ut? Vilka funktioner kommer att finnas, och vilka tjänster? Hur blir det med spelstreaming som det snackas så mycket om, och hur kommer bakåtkompatibiliteten att funka i praktiken? Så många frågor, så få svar. Men en sak är säker – nästa år ser ut att bli riktigt spännande för konsolspelare.

Microsoft släpper Xbox One utan skivläsare

Xbox, fast utan skiva.

En annan hårdvara det ryktats om länge är en Xbox One utan skivläsare – och nu har Microsoft meddelat att en sådan är på väg. Den 7 maj släpps Xbox One S All-Digital Edition, som är identisk med Xbox One S, sånär som på den uteblivna skivläsaren. 2 695 kronor kostar konsolen, som kommer med nedladdningskoder till Minecraft, Sea of Thieves och Forza Horizon 3. Det finns inga uppgifter om huruvida den kraftfullare Xbox One X också kommer att släppas utan skivläsare.

Niklas tankar: Många människor, exempelvis jag, köper alla sina spel digitalt, och har ingen användning av en skivläsare. Gott så, men om den helt digitala konsolen inte är bättre än den nuvarande på något sätt, utan har färre funktioner, kunde man tänka sig att priset skulle vara lägre. Men näe, du får en vanlig Xbox One S i ett paket med ett nyare och dyrare spel än de som kommer med All-Digital Edition, för ett lägre pris. Så i nuläget är det lite oklart varför man skulle köpa den, om det inte är så att man funderar på att fasa ut den vanliga varianten helt.

Hur som helst kan All-Digital Edition vara en glimt in i framtiden för Xbox. Med Game Pass och Project xCloud satsar Microsoft hårt på digitalt och streaming. Gissningsvis kommer nästa konsol att ha en skivläsare för att folk med dåligt internet ska kunna spela, men Microsoft lär inte vara nöjda med att behöva peta in den.

Assassin’s Creed Unity gratis efter Notre-Dame-branden – bombas med positiva recensioner

Notre-Dame i Assassin’s Creed Unity.

Efter den tragiska branden i katedralen Notre-Dame i Paris i veckan meddelade Ubisoft att Assassin’s Creed Unity är gratis att ladda ner till PC genom Uplay fram till den 25 april. Utgivaren donerar även 500 000 euro till återuppbyggandet av katedralen.

Spelet, som fick ett tveksamt mottagande när det släpptes 2014, utspelar sig i Paris under franska revolutionen 1789 och innehåller en verklighetstrogen version av Notre-Dame.

Tilltaget har lett till att spelet utsatts för en motsatt recensionsbombning, där Steam-sidan fylls av positiva recensioner istället för sedvanliga negativa diton, rapporterar Eurogamer.

Niklas tankar: Good guy Ubisoft! Jag är lite osäker på vad jag tycker om alla miljardärer som hostar upp pengar för att bygga upp en katedral men inte lyfter ett finger för att lösa saker som svält och krig, så de 500 000 eurona känns lite sådär. Men att ge bort spelet med den kanske mest verklighetstrogna versionen av Notre-Dame är ett väldigt fint tilltag. På det sättet kan folk som inte haft möjlighet att se katedralen i verkligheten njuta av den digitalt åtminstone. Smart!