Den gångna veckans allra största nyhet är att en ny, kraftfullare, version av Playstation 4 verkar vara i det närmaste bekräftat. Detta skrev jag dock om redan i onsdags, och därför fokuserar vi på Xbox 360, Rambo och John Romeros kommande frisyr spel.

Microsoft slutar tillverka Xbox 360

Tack för allt, Xbox 360! Foto: Evan Amos

Tack för allt, Xbox 360! Foto: Evan Amos

För tio år och fem månaders sedan såg en av modern tids mest populära konsoler, Xbox 360, dagens ljus. Nu har Microsoft meddelat att man slutar tillverka konsolen som gjorde spelserier som Gears of War, Halo och Forza till några av de största i historien.

”Jag är otroligt stolt över allt jobb och all dedikation som lagts på utvecklingen av Xbox 360:s hårdvara, tjänster och spelutbud det senaste decenniet. Och jag är tacksam för fansens fortsatta passion och stöd”, skriver Xbox-chefen Phil Spencer i ett pressmeddelande.

Även om Xbox 360 slutar att tillverkas kommer Microsoft fortfarande stödja konsolen i form av bland annat Xbox Live-support, servrar för onlinespel och försäljning av digitala titlar.

Niklas tankar: Det var så nära att Xbox 360 när den släpptes blev min första konsol sedan Super Nintendo. Istället valde jag att vänta ett år och köpte Wii. Men några år senare satt jag där med en Xbox 360 slim, även om jag inte hade mycket för den då jag vid det laget redan ägde en Playstation 3. Men det går inte att förneka vad 360 gjorde för framförallt onlinespelande på konsol med hjälp av Xbox Live – ett arv som kommer att göra att den har en självklar plats i konsolhistorien.

Rambo-spel får gratis DLC två år efter release

Rambo: The Video Game – nu med DLC!

2014 släpptes en rälskjutare baserat på filmerna om supersoldaten John Rambo. Nu, två år senare, har Rambo: The Video Game fått ett gratis DLC. Det nya materialet, med namnet Baker Team, handlar om Rambos tidiga uppdrag i Vietnam, innan filmerna utspelar sig. Att man skulle släppa nytt material till spelet meddelades redan 2014, men det utlovade DLC:t dök alltså inte upp förrän nu, helt plötsligt. Den som äger Rambo: The Video Game kan ladda hem Baker Team nu.

Niklas tankar: Det är lustigt att ett spel, som av de allra flesta anses vara väldigt dåligt, får nytt material två år efter det att det släpptes. Ännu märkligare är att det är gratis. Jag tog med den här nyheten mycket för att historien om hur det har gått till är intressant. Kotaku har skrivit bra om det, och jag tycker att det är värt en läsning här.

John Romeros presenterar nytt spel idag


John Romero, som är mest känd som en av grundarna av id Software och designer bakom klassiker som Doom och Quake, jobbar med ett nytt spel. I en teaser, som är en parodi på slutscenen i Star Wars: The Force Awakens (spoilervarning!), framgår det att Romero och förre id Software-kollegan Adrian Carmack slagit sina påsar ihop och på Twitter skriver den förstnämnde att det handlar om en förstapersonsskjutare till pc. Alltså något som båda två har lång erfarenhet av.

Idag, måndag, ska Night Work Games, presentera sitt kommande spel. Nedräkningen till utannonseringen går att följa på studions sajt här.

Niklas tankar: En annan sitter faktiskt lite på nålar inför utannonseringen av Romeros kommande spel. Han är ändå en av pionjärerna när det gäller förstapersonsskjutare och har varit med och lagt grunden för i princip vartenda modernt actionspel. Att Romero och Carmack (inte John, Adrian) jobbar på ett spel tillsammans är jättestort, och jag är verkligen nyfiken på vad det kan handla om. När du läser detta är chansen ganska stor att du vet vad det handlar om, och kanske är det inte alls så häftigt som jag hoppas att det är. Håller tummarna!