Veckans stora snackis har tveklöst varit turerna kring Star Wars: Battlefront 2 och dess mikrotransaktioner. Därför kollar vi in senaste nytt där. Vi förfasas även över att officiella ryska kanaler använt spelbilder i propagandasyfte och att #Metoo-uppropet lett till att sexuella trakasserier kommit upp till ytan även i spelmediebranschen.

Efter klagomålen – EA stänger av mikrotransaktionerna i Battlefront 2

Stjärnornas Krig – nu utan mikrotransaktioner.

Det finns inga mikrotransaktioner i Star Wars: Battlefront 2 – för tillfället. Efter den senaste veckans massiva protester mot spelets progression och vad många upplever som ett ”pay to win”-upplägg meddelade EA på spelets sajt att man stängt av möjligheten att köpa valutan crystals med riktiga pengar. Allt ska nu gå att låsa upp genom att spela spelet, skriver Oskar Gabrielson på utvecklaren Dice i inlägget.

”Vi ska nu ägna mer tid åt att lyssna, justera och balansera”, skriver man i inlägget och tillägger att mikrotransaktionerna kommer att återkomma till Battlefront 2 vid ett senare tillfälle.

Niklas tankar: EA har verkligen inte haft det lätt den senaste veckan. Med all rätt. Deras försök att förklara de riktigt uselt implementerade mikrotransaktionerna i spelet på Reddit ledde till det mest nedröstade inlägget i sajtens historia. De flesta av oss förstår att storspel idag gärna måste dra in mer än de 600 kronorna de kostar att köpa, men den här hösten har också visat att ingen riktigt vet hur det hela ska gå till. Jag har inga som helst problem med att utgivare tar betalt för kosmetiska uppgraderingar. Klart grabben ska ha en rolig hatt, liksom. Men att den med mest pengar får spelmässiga fördelar är något helt annat. Gör om, gör rätt, EA! Tills dess får vi hoppas att spelets hantverk kan få bedömas rättvist, och inte bara mikrotransaktionerna.

Ryska försvaret hävdar att USA försvarar IS-reträtt – var spelbilder

Det ryska försvarsdepartementet twittrade i veckan ut bilder på vad som påstods vara på när amerikanska styrkor hjälper Islamiska staten vid en reträtt i Syrien. Bilderna twittrades ut på engelska, ryska och arabiska, skriver Mashable, och har sedan dess plockats bort – men inte innan de hann skärmdumpas.

En av bilderna är i själva verket tagen från en Youtube-trailer för spelet AC-130 Gunship Simulator från 2015. Till bilden skriver det ryska försvarsdepartementet ”IS-konvojen, på väg ut ur Abu-Kamal nära den syrisk-irakiska gränsen. (Fotot taget den 9 november 2017)”.

En annan bild som hävdas vara tagen vid tillfället är från en video från tv-kanalen Russia Today som visade när irakiska flygvapnet bombade IS nära Fallujah 2016, enligt Mashable.

Niklas tankar: Det här inte bara pinsamt för ryssarna, det är dessutom direkt farlig. Desinformation av det här slaget är ren propaganda, som om vi inte hade tillräckligt med ”fake news” redan. Den här gången var det någon som upptäckte ”misstaget”, men tänk alla gånger missförhållanden inte upptäcks. Att en officiell kanal går ut med sådan här information, om det så är på Twitter, bådar knappast gott för framtiden, eller ryssarnas redan rekordlåga trovärdighet.

IGN-medarbetare slutar jobba efter anklagelser om sexuella trakasserier

Flera medarbetare slutade arbeta i solidaritet med trakasserade kollegor.

Ett antal anställda på spelsajten IGN vägrade i förra veckan att arbeta i solidaritet med två kollegor som ska ha utsatts för sexuella trakasserier för en före detta redaktör på sajten, skriver Waypoint. Bland annat ställdes showen Daily Fix in. Det var i fjol som redaktören ska ha kommit med opassande kommentarer och tagit på de två kvinnorna på obehagliga sätt. När trakasserierna anmäldes ska HR-avdelningen ha avfärdat anklagelserna, och det är det som ledde till förra veckans protest.

Både de anställda och ledningen på IGN har sedan dess släppt varsitt uttalande. De redaktionella medarbetarna skriver där att de två kvinnorna ”inte fick den respekt och omhändertagande de förtjänar som IGN-medarbetare och som människor”. Ledningen svarar med att man kommer att anlita en utomstående konsult som ska gå igenom ärendet och utefter det eventuellt ta till nödvändiga åtgärder för att se till att det inte händer igen.

Niklas tankar: #Metoo-uppropet startade i mediebranschen, och ingen har väl trott att spelmedia skulle vara undantaget. Vi som rör oss i spelbranschens periferi har allt för ofta upplevt hur illa kvinnor och minoritetsgrupper behandlas i tid och otid. Jag hoppas att IGN, och resten av branschen och världen, tar krafttag mot det här på det sätt som de verkar utlova. Tiden då det gick att komma undan med sexuella anspelningar, opassande kroppskontakt och rena trakasserier och övergrepp är över.