Vi har precis överlevt sommarens första stora semestervecka. För undertecknad, som jobbar som allra mest när alla andra är lediga, är det frustrerande att se alla semesterzombier lalla omkring på stan. Men när de blir lata och dumma är jag på topp, och så även nyhetsflödet i spelbranschen. Denna vecka har vi två riktiga rökare att bjuda på, och ett väldigt trevligt mod-tips. Mycket nöje!

Youtubers gjorde smygreklam för spel

Ett antal framstående Youtube-personligheter ska 2014 ha tagit emot tusentals dollar från utgivaren Warner Bros. Home Entertainment för att göra reklam för Middle-earth: Shadow of Mordor på sina kanaler. Det menar amerikanska Federal trade commission, FTC, skriver Polygon. Warner Bros. ska inte ha krävt att personerna bakom Youtube-kanalerna klargjorde att det handlade om sponsrade videor, något som inte är tillåtet i USA. Enligt en förlikning som nåtts måste Warner Bros. nu göra ett sådant klargörande och i framtiden följa FTC-riktlinjerna för sponsrat innehåll.

En av dem som anklagades för att ha dolt att innehållet var sponsrat är världens största Youtube-stjärna, Felix ”Pewdiepie” Kjellberg. I beskrivningen av sin video stod det visserligen att den var sponsrad, men tittaren var tvungen att klicka på ”visa mer” för att se meddelandet. Pewdiepie publicerade kort efter nyheten uppdagades ett svar på den massiva kritik som riktades mot honom.

Niklas tankar: Att Youtube-stjärnor mot betalning talar gott om spel eller produkter är knappast något nytt, men när den störste av dem alla, Pewdiepie själv, anklagas för det är det inte konstigt att det blir stora skandalrubriker. Han blir den som får personifiera hela skandalen, bara på grund av att han har flest tittare. Nu hade ”Pewds” visserligen skrivit ut att det var sponsrat, men allvarligt talat, vem klickar ”visa mer” för att läsa hela beskrivningen av sina idolers videor?

Om vi kan lite på videon verkar Pewdiepie åtminstone har tagit till sig av kritiken och vi kan hoppas på att de alla blir bättre på att visa vad som är sponsrat innehåll i framtiden. Frågan är om de är medvetna hur stort inflytande de har på unga människor, och att de underminerar sin egen trovärdighet med sådant här. Jag säger inte att det inte borde vara tillåtet att ta emot pengar för att göra reklam – det är inte som att någon av de här personerna är bunden av någon sorts journalistisk pressetik – men det är oerhört viktigt att det kommer fram vad som är betald content och inte.

Nintendo släpper ”mini-NES” med 30 inbyggda spel

Soet konsol.

Soet konsol.

Förra veckan meddelade Nintendo att man ska släppa ett ”mini-NES” med namnet Nintendo Classic Mini. Konsolen, som ser ut som ett NES, fast mindre, kommer med 30 inbyggda spel släpps den 11 november i år och har i USA fått ett pris på 59 dollar. Med konsolen följer även en NES Classic Controller som även ska gå att använda till att spela Virtual Console-spel på Wii och Wii U. Vad Nintendo Classic Mini kommer att kosta i Sverige är ännu oklart.

En sådan här produkt ger upphov till massor av frågor. Kommer man att kunna peta i kassetter i den? Kommer man att kunna ladda ner fler spel? En smidig FAQ hos Polygon svarar på de flesta av frågorna.

Niklas tankar: Det var längesedan mina sociala medier-flöden förenades i ett lika kraftfullt kollektivt jubel som när Nintendo släppte mini-NES-bomben från ingenstans. Även om det finns en uppsjö liknande, och billigare, retro-emulerande konsoler på marknaden sedan länge är det något speciellt när självaste Nintendo släpper en egen. Speljätten är sedan länge notoriskt beskyddande när det gäller sina gamla spel, konsoler och varumärken, men satsningar som Pokémon Go och mini-NES visar på att de håller på att öppna upp sig mer och mer. Helt rätt drag, Nintendo, om än några år sent, som allt annat ni gör.

 

Stockholm Pride släpper Pride-mod till GTA 5

Sommartider är Pride-tider runt om i Sverige. 25-31 juli hålls Stockholm Pride, och Malmö Pride veckan därpå. Hyllningen av alla människors lika värde och rätten att älska vem man vill firar Stockholm Pride med att ta fram en mod till GTA 5. Modden Los Santos Pride är gratis att ladda ner till PC och lägger till en pride-parad i staden och en hel massa klädesplagg med regnbågsfärgerna på.

Niklas tankar: Pride-organisationer brukar vara väldigt bra på kul och kreativ marknadsföring, men Los Santos Pride tar nog priset i mina ögon. Ett kul grepp, och en mod för det troligen mest moddade spelet just nu är ett jättesmart sätt att få exponering. Att allt är för goodwill och helt gratis är ju dessutom extra bra. Och innan det börjar härjas om att folk kommer att skjuta ihjäl och köra sönder pride-paraden i spelet kan jag meddela att det verkar som att den är odödlig i modden. Vi kan ju dock vara säkra på att någon osmaklig människa kommer att modifiera modden för att kunna skapa blodbad. Tråkigt, men troligen sant.