Förra veckan var en riktig fest för den som gillar antingen e-sport eller mässor med nya speltrailers. Gamescom, Europas motsvarighet till E3, ägde rum i Köln i Tyskland, men eftersom vår utrikeskorrespondent Linus var på plats vet ni redan allt som hände där. Utöver har vi den massiva Dota 2-turneringen The International 5 där lagen vunnit miljontals kronor.

 

Times VR-omslag upprör internet

Nyhetsmagasinet Time skriver i ett av sina senaste nummer om virtual reality-trenden och hur stor den förväntas bli. I ett långt reportage intervjuas bland andra Oculusgrundaren Palmer Lucky. Den unge vd:n figurerar även på tidningens omslag iförd en Oculus Rift, hoppandes på en strand. Bilden, och sättet Palmer Lucky beskrivs på, har både gjorts till åtlöje och upprört runt om på nätet.

Niklas tankar: Jag kan inte annat än att stämma in i sågningskören när det gäller Times jättemärkliga inramning av virtual reality-trenden. Jeff Gerstmann på Giant Bomb menar att tidningen skjuter ner virtual realitys chanser att accepteras av allmänheten. Jag håller med, även om det kanske är lite väl dramatiskt uttryckt. Frågan är om såväl fotoavdelningen som reportern har gjort det som ett sorts skämt, eller om man helt enkelt inte har förstått att man lyckats förlöjliga ett populärt fenomen. Tanken med reportaget är god, och rubriken på nätversionen av den är trots allt ”därför är virtual reality på väg att förändra världen”. Så vad som hände här är oklart. Det enda jag vet är att första gången jag såg Time-omslaget kan ha varit årets hittills största ”what the fuck-moment” för mig.


 

Evil Geniuses vinner The International 5

ti5Det amerikanska laget Evil Geniuses tog i lördags hem segern i Dota 2-tävlingen The International 5 efter en seger mot kinesiska CDEC, rapporterar bland annat Aftonbladet e-sport. Vinsten gör lagmedlemmarna till mångmiljonärer då förstaplatsen i turneringen gav dem ungefär 57 miljoner kronor ur prispotten.

”Tack till Valve och alla fans, ni är det bästa som finns,” skriver Kurtis ”Aui_2000″ Ling på Twitter.

Niklas tankar: Ni kanske märker att jag i nyheten ovan inte skriver något om själva matcherna eller vilka taktiker eller karaktärer som gjorde att EG kunde sänka CDEC. Det är för att jag, och större delen av Svampriket, har pinsamt dålig koll på e-sport. Det är en gigantisk del av spelvärlden, och letar sig allt oftare in i mainstreammedia. Som flera av er kanske redan har sett i sociala medier har jag både installerat och lärt mig grunderna i Dota 2. Har även gjort samma sak i League of Legends. Så härmed lovar jag att få bättre koll på inte bara mobas, utan även e-sport i stort.


 

Peter Dinklage dumpas från Destiny

I MMO-spelet Destiny spelas spelarens robotkompanjon Ghost av Peter Dinklage, mest känd från Game of Thrones. I samband med att nästa expansion, The Taken King, släpps kommer han att ersättas av namnkunnige röstskådisen Nolan North, skriver Game Informer. North kommer inte bara att spela in Ghosts nya repliker för expansionen, utan även gå tillbaka och göra om alla Dinklage-repliker från grundspelet. Dinklage kommer alltså inte längre att finnas med i spelet alls.

Niklas tankar: Det är lätt att tänka att det här är ett riktigt rövigt tilltag av Bungie, och att det skulle vara taskigt mot Peter Dinklage, vars insats i Destiny inte var särskilt bra alls. Man skulle kunna säga att Dinklage dumpas för att han var för dålig och för att Bungie vill distansera sig från hans insats. Jag är dock ganska övertygad om att tilltaget är helt och hållet av ekonomiska skäl. Dinklage spelar som bekant en av de mest populära karaktärerna i vad som troligen är den största tv-serien någonsin. Att han skulle ha tid att spela in nya repliker och att Bungie skulle ha råd med honom känns väldigt oklart. Jag har inga problem med att Nolan North ersätter honom och sätter sin egen prägel på karaktären, men visst kan det kännas lite problematiskt att vi aldrig mer kommer att kunna spela Destiny så som det var tänkt på releasedagen. Kommer vi att få se fler historierevisioner av spel i framtiden, och hur kan de i så fall tänkas se ut?