Vi är nog många som sitter på en prenumeration på Nintendos onlinetjänst utan att riktigt veta varför. Men nu får vi en bra anledning i att Game Boy-spel verkar göra NES och SNES sällskap på tjänsten. I denna veckas nyhetssvep kollar vi även in hur det gick för protestaktionen #ADayOffTwitch, och läser en rapport om tjejer i e-sporten

Game Boy och Game Boy Color till Nintendo Switch Online

Nintendo Switch Online

Det verkar som att vi får Game Boy-spel här framöver. Nice!

Switch-tjänsten för retrospel, Nintendo Switch Online, har hittills bjudit prenumeranter på ett växande bibliotek av NES- och SNES-titlar. Men framöver kommer även spel från Game Boy och Game Boy Color att inkluderas. Det bekräftar flera källor för Eurogamer och Nintendo Life.

I nuläget finns runt 80 NES-spel och 50 SNES-spel på tjänsten, beroende på region. Tillkomsten av Game Boy-spel ligger rätt i tiden, eftersom det var tre år sedan i september som tjänsten lanserades och två år sedan SNES-spelen lades till.

Nintendo har själva inte bekräftat att Game Boy-spel kommer att läggas till i Nintendo Switch Online, och det är oklart när det är tänkt att ske och vilka spel det rör sig om.

Niklas tankar: Med tanke på hur mycket billigare Nintendo Switch Online är jämfört med tjänster som Playstation Plus och Xbox Live känns det inte så farligt att antalet onlinespel på Switch inte direkt är jättestort. NES- och SNES-spelen är en trevlig bonus, även om jag personligen saknar väldigt många av spelen jag älskade i min barndom – främst de stora rollspelen. Game Boy-spel kan bli ett väldigt trevligt tillskott för den som redan betalar prenumerationskostnaden, men jag tror inte att det är något som skulle få väldigt många att plötsligt krita på för en månad eller ett år. Med det sagt spelar jag gärna lite old school Tetris, Pokémon eller Metroid 2.

Twitch-protest märktes i statistiken

Twitch

Många verkar ha deltagit i #ADayOffTwitch. Nu får vi se om det ger något.

I onsdags vad det så dags för #ADayOffTwitch – en protestaktion mot den senaste tidens ökande antal rasistiska hatraids på Twitch. Många streamers, inklusive Svampriket (som är Twitch-partners), och tittare valde att inte sända eller titta på Twitch under 24 timmar, något som visade sig i statistiken. Enligt sajten Twitchtracker (via Eurogamer) låg den högsta noteringen för dygnet på en miljon färre tittare på Twitch än normala dagar – 3,5 miljoner jämfört med 4,5 miljoner vanligtvis.

Protesten kom till efter det att raidfunktionen på Twitch – att en streamer kan flytta alla sina tittare över till en annan stream – allt oftare missbrukas för att rikta rasist- och hatattacker mot streamers från marginaliserade grupper. Twitch har i skrivande stund inte kommenterat de minskade siffrorna under protesten, men skickade ut ett mejl till streamers med information om hur man kan skydda sig – och har samlat detta i en ny avdelning på sin sajt som man kallar ”Safety Center”. I mejlet skriver man även att man jobbar på att ta fram nya verktyg för att motverka hatattacker och att dessa ska släppas ”så snart som möjligt”·

Niklas tankar: Den senaste tidens trend med hatattacker mot streamers på Twitch är ett exempel på när internet är som allra sämst. Det är helt makalöst att vi fortfarande 2021 dras med avgrundsmänniskor som inte kan bete sig hyggligt ens mot sin egen kära mor. Det känns även som att Twitch gör alldeles för lite alldeles för sent för att stävja attackerna. Det ska inte vara upp till enskilda streamers att behöva skydda sig från kommentarer med rent olagligt innehåll. Här måste såväl Twitch, som hela jäkla mänskligheten, bli bättre.

Lästips: Female Legends släpper rapport om tjejer i e-sport

Female Legends

Deltagare från Framtidens e-sports Overwatch-läger i maj 2019. Foto: Female Legends

Sist ut i veckans nyhetssvep blir ett litet lästips. Female Legends är en förening och ett community som arbetar för att främja e-sport och spelande i stort hos tjejer och icke-binära. Förutom att anordna aktiviteter som LAN, träningsläger och utbildningar sysslar de även med en rad andra projekt. Det senaste av dessa heter ”Framtidens e-sport” och har nu mynnat ut i rapporten ”Gå tillbaka till köket – varför finns det inga tjejer i e-sport?”. Rapporten går igenom varför det är förhållandevis få tjejer inom e-sporten, varför de slutar, och hur man kan göra miljön tryggare så att fler stannar kvar.

Rapporten är väl värd en genomläsning, om inte annat för att få ett hum om hur vi kan göra för att få till ett mindre homogent klimat inom e-sport och spel, något som gynnar även oss som tillhör den största demografin.

”Gå tillbaka till köket – varför finns det inga tjejer i e-sport?” går att beställa till fraktkostnad eller ladda ner gratis HÄR.