Äntligen vår, på riktigt! Trädgården står i full blom, och det släpps inte särskilt många spel. Perfekt då att äntligen bli klar med Elden Ring och allt annat som inte har hunnits med. Denna vecka kollar vi in att utvecklare tvingas kräma ur sig demon till Playstation Plus-prenumeranter, att Diablo Immortal även kommer till PC och att Super Mario-filmen puttas fram till nästa år.

Utvecklare tvingas fixa demon till nya Playstation Plus

Playstation Plus

Det kan bli svettigt för vissa utvecklare att få fram demon på sina spel.

I juni lanseras ”nya”, utökade Playstation Plus, med en rad nya funktioner. En av dessa är tidsbegränsade demon av spel, som ingår i den högsta prenumerationsnivån, Playstation Plus Premium. Sony har nu börjat meddela utvecklare att alla spel med ett inköpspris på över 33 euro måste ha ett tidsbegränsat demo som prenumeranter kan testa innan de bestämmer sig för att köpa spelet, skriver Game Developer. Demot måste vara minst två timmar långt, och utvecklarna har tre månader efter släpp på sig att fixa det.

För stora spelhus med mycket resurser, som Activision Blizzard eller Ubisoft, lär det bli enklare att ta fram demon än för lite mindre studior, vars spel kanske ligger precis över det tvingande inköpspriset, skriver Game Developer.

Niklas tankar: Demon är bra, och det är bra att de gjort lite av en comeback på senare år. Det är bra för oss spelare, och kan vara bra för utvecklare, som kan få lite extra exponering. Men att tvingas till att ta fram demon kan också innebära en hel massa jobb för mindre studior. Jag är inte helt säker på hur mycket 33 euro i inköpspris blir i butik, men det är nog inte bara de allra största AAA-spelen som kommer att krävas på demon. Vi får hoppas att de allra flesta som tvingas till det även har resurserna att kunna leverera.

Diablo Immortal kommer till PC – också

Det tidigare mobilexklusiva spelet Diablo Immortal kommer även att släppas på PC. Det meddelade Blizzard i veckan som gick, då spelet även fick ett släppdatum – den 2 juni. Båda versioner av spelet kommer att ha crossplay och cross-save. Anledningen till att det plötsligt även kommer till PC är enligt Blizzard emulering.

”Den avgörande faktorn var att vi visste att många av er skulle försöka spela det här spelet genom en emulator, vilket fick oss att bygga en bättre upplevelse”, skriver Blizzard i ett blogginlägg. Det innebär att kontroller, menyer och chattar kommer att få en riktig PC-behandling.

Diablo Immortal visades upp första gången på Blizzcon 2018 och kritiserades hårt av fans just på grund av att det var ett free to play-mobilspel. Även Diablo 4 är på väg, men det enda man sagt om när det släpps är att det inte blir under 2022.

Niklas tankar: Blizzard har, med all rätt, fått mycket skit de senaste åren. Diablo Immortal, den urusla Warcraft 3-remastern, Overwatch 2 och World of Warcraft-expansioner är bara några av alla saker som inte direkt fallit i god jord hos studions extremt dedikerade fans. Men kanske har man börjat lyssna? De som följer World of Warcraft verkar tycka att den kommande expansionen ser lovande ut, Overwatch 2 har faktiskt varit spelbart, och Diablo Immortal kommer dit folk allra helst vill spela Diablo – dattan. Är det här en tillfällighet, eller börjar vi ana ett Blizzard som inte kan annat än att faktiskt börja lyssna på sina fans. Vi håller tummarna, för vi är många som saknar ”gamla goda Blizzard”.

Mario-filmen försenas till 2023

”Det här är Miyamoto”. Så börjar en tweet från Nintendos officiella konto där det meddelas att Super Mario-filmen försenas. Istället för den 21 december i år får vi vänta till april 2023 för att se den animerade filmen där Chris Pratt spelar Super Mario, Charlie Day gör Luigi,  Anya Taylor-Joy spelar Peach, Seth Rogen är Donkey Kong och Jack Black är Bowser.

Niklas tankar: ”Det här är Miyamoto” är verkligen ett sätt att börja en tweet. Det får det hela att låta som en gisslansituation mer än en nyhet om att en film försenas. Hur som helst så hade jag knappt koll på att den skulle komma i år. Visst hade det varit skoj att gå på julbio med Mario, men det blir nog märkligt nog ändå att se den framåt vårkanten också. I sin nyhetsshow Grubbsnax pratar journalisten Jeff Grubb om vad han hört om vad filmen kommer att handla om, och det verkar kunna bli hur dumt och/eller bra som helst. Jag är taggad!